Τελευταίες Ειδήσεις

Προβλέψεις για 3.000 κρούσματα τον Αύγουστο – Επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους


Δραματικές είναι οι προβλέψεις των ειδικών για το 4ο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα.

Δύο εβδομάδες μετά την άρση των περιορισμών, η χώρα μπήκε σε τροχιά Δέλτα, με την παραλλαγή του στελέχους να οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου έκρηξη κρουσμάτων. Η ινδική μετάλλαξη σαρώνει στους νέους. Ενδεικτικό είναι ότι χθες από τα περίπου 1.800 κρούσματα τα 1.293 αφορούσαν νέους έως 39 ετών και άλλα 299 παιδιά έως 17 ετών.


3.000 κρούσματα τον Αύγουστο

Ποτέ ξανά οι επιστήμονες δεν είχαν καταγράψει τόσο εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων. Η ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται το μεταλλαγμένο στέλεχος δεν έχει προηγούμενο και το 4ο κύμα βρίσκεται προ των πυλών.


Οι ειδικοί προειδοποιούν πως αυτό ήταν μόνο η αρχή. Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν έως και 3.500 μολύνσεις στο τέλος του καλοκαιριού.


«Βράζουν» τα νότια προάστια της Αττικής

Στα νότια προάστια της Αττικής, τα κορωνοπάρτι οδήγησαν σε μεγάλη διασπορά του ιού. Η θετικότητα στον δήμο Γλυφάδας έφτασε το 8.49%, με την ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων τα 19 έτη.


Και στον Άλιμο όμως, η θετικότητα ξεπέρασε το 6% με τα παιδιά έως 18 ετών να εντοπίζονται θετικά στον ιό.


Συναγερμός στην Κρήτη

Το 4ο πανδημικό κύμα έχει αρχίσει από την Κρήτη, όπου από τις αρχές του μήνα έχουν εντοπιστεί 212 μολύνσεις στο Ηράκλειο και 271 στο Ρέθυμνο, ενώ συνολικά στο νησί μέχρι χθες, 556 πολίτες βρέθηκαν θετικοί.


Παρασκεύη: Επαναφορά της Μάσκας


Τα νούμερα είναι αδιαμφισβήτητα σε ότι αφορά στη συνεχιζόμενη αύξηση


Στην αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, αλλά και στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων αναφέρθηκε μιλώντας στο LIVE NEWS ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Δημήτρης Παρασκευής,  υπογραμμίζοντας στα θετικά είναι ότι αυτή η αύξηση των κρουσμάτων αφορά σε άτομα νεαρής ηλικίας που έχουν μικρό κίνδυνο για βαριά νόσηση».


«Πλέον έχουμε δύο στόχους: πρώτον να περιοριστεί η διασπορά σ’ αυτές τις ηλικίες, αλλά και πιο σημαντικό να μην υπάρξει διασπορά σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, οι οποίοι έχουν αυξημένο κίνδυνο για νοσηλείες ή ακόμα και θάνατο» ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.


Σχολιάζοντας τα αυξημένα κρούσματα στις ηλικίες 18-39 ετών ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ σημείωσε πως παίζουν σημαντικό ρόλο «η αυξημένη κινητικότητα σ’ αυτές τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού –δεδομένου ότι άνοιξε αργότερα για αυτές τις κοινωνικές ομάδες».


Για το ενδεχόμενο λήψης νέων πιο αυστηρών μέτρων, ο κ. Παρασκευής υποστήριξε αν ληφθούν θα είναι πιο συγκεκριμένα και όχι γενικές απαγορεύσεις. «Δεδομένης της ιδιαιτερότητας αυτής της έξαρσης κρουσμάτων που αφορά κυρίως νεαρές ηλικιακές ομάδες, ότι ακόμα δεν παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες και ο κίνδυνος για την αύξησης είναι μικρότερος λόγω του εμβολιασμού» εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, ενώ τόνισε πως θα γίνει αρχικά μια προσπάθεια να μειωθεί η διασπορά, καθώς και στοχευμένα μέτρα.


Τέλος, ο κ. Παρασκευής αναφέρθηκε και στη μη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και το ενδεχόμενο επαναφοράς της, υπογραμμίζοντας πως είναι ακόμα υπό εξέταση η επαναφορά της σε κάποιες περιοχές που παρουσιάζουν έξαρση, τονίζοντας πως το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.


 Εφιαλτικές προβλέψεις για εκτίναξη κρουσμάτων τον Αύγουστο – «Ναι» στη μάσκα λέει ο Σαρηγιάννης


Έντονη είναι η ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών για την αυξητική πορεία της πανδημίας στη χώρα, με πολλούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εκτίναξη των κρουσμάτων τον Αύγουστο.

«3.500 κρούσματα τον Αύγουστο»

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται στο 4ο κύμα της πανδημίας.


«Είμαστε καθαρά στην εκθετική φάση της εξέλιξης του 4ου κύματος. Αρχίζει να αναπτύσσεται κυρίως από τη χαλάρωση που έχουμε δείξει, γιατί το ποσοστό των κρουσμάτων δεν είναι ακόμη πολύ μεγάλο».


Ωστόσο, «από το 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου θα έχουμε τη μεγάλη ανάπτυξη της Δέλτα η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει στη χώρα. Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο μπορεί να φτάσουμε μέχρι και 3.500 κρούσματα».


Όπλο ο εμβολιασμός

Ο καθηγητής παρότρυνε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα, ενώ δήλωσε θετικός στην καθολική χρήση μάσκας από όλους.


«Ναι στις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους άσχετα από το αν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος».


Σημαντικό όπλο είναι και τα self-tests τα οποία «μας καθοδήγησαν στην πτώση που ζήσαμε».


Η αύξηση των κρουσμάτων, η οποία ωστόσο δεν αποτυπώνεται ακόμα στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, οφείλεται αφενός στο γεγονός της απόκλισης των 14 ημερών που υπάρχει από τη νόσηση και την ανάγκη νοσηλείας, και αφετέρου στο γεγονός ότι οι νέοι που νοσούν παρουσιάζουν ελαφρύτερα συμπτώματα.


Ωστόσο, όταν οι αριθμοί γίνουν πολλοί μεγάλοι, η πίεση στο σύστημα υγείας θα υπάρχει», κατέληξε ο καθηγητής.


Σπεύδουν οι νέοι να εμβολιαστούν

Ο κορωνοϊός τα προηγούμενα 24ωρα «θέρισε» τους 20αρηδες με δεκάδες συρροές κρουσμάτων που προήλθαν και από τα πάρτι στα κλαμπ της παραλιακής.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα τελευταία τρία 24ωρα έχουμε αύξηση στα ραντεβού εμβολιασμών για την ηλικιακή ομάδα 18 – 24.


Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία, καθώς στις 4 Ιουλίου ήταν κλεισμένα 5.495 ραντεβού, στις 5 Ιουλίου εκτινάχθηκαν στα 23.875, ενώ στις 6 Ιουλίου ήταν 22.116


Στον αντίποδα, στην ηλικιακή ομάδα 25 – 29, στις 4 Ιουλίου είχαν προγραμματιστεί 4.371 ραντεβού, στις 5 Ιουλίου 14.425 και στις 6 Ιουλίου 13.018


Ωστόσο, τα γενικά ποσοστό εμβολιασμών παραμένουν μικρά.


Στην Αττική, στα Βόρεια Προάστια το 81% των πολιτών έχει εμβολιαστεί με μία δόση, ενώ το 60% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.


Στον Πειραιά, το 28% έχει εμβολιαστεί με μία δόση, με το 22% να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.


Στην Ανατολική Αττική το 21,97% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και το 15,88% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ στη Δυτική Αττική, το 21% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το 16,30% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.