Τελευταίες Ειδήσεις

Οι καλλιεργητές ροδιάς σε απόγνωση….. και η κυβέρνηση της ΝΔ παντελώς αδιάφορη


Αποζημιώσεις από το 2017 δεν έχουν καταβληθεί και για ζημιές του Φεβρουαρίου ούτε φωνή ούτε ακρόαση από ΕΛΓΑ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί δενδρωδών καλλιεργειών με τις απανωτές ζημιές από θεομηνίες. Όλο και πιο συχνά πλέον  στο έλεος …….. της κλιματικής κρίσης.

Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί προχώρησαν σε αναδιαρθρώσεις παραδοσιακών καλλιεργειών σύμφωνα με τις παροτρύνσεις της Πολιτείας πριν από  κάποια χρόνια.

Το 2017 καταστράφηκε ολοσχερώς η παραγωγή τους  και εν έτει 2021 πολλοί δεν έχουν αποζημιωθεί  ακόμη, παρότι  οι φάκελοι έχουν ολοκληρωθεί προ πολλού.                                                             Ο ίδιος ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και συμπολίτης μας κ. Σκρέκας ανακοίνωσε πανηγυρικά πριν από μήνες ότι καταβάλλονται οι αποζημιώσεις από ζημιές του 2017. Αποδείχτηκε ότι έλεγε δημόσια ψέματα εμπαίζοντας τους αγρότες.  Εκτός κι αν εννοούσε  μόνο τους ημέτερους γιατί κάποιοι όντως αποζημιώθηκαν. Με τι κριτήρια; Άγνωστο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο  θερμοκρασίες  -10 βαθμούς, μετά την απότομη ζέστη του Ιανουαρίου που προκάλεσε πρόωρη ανθοφορία, προξένησαν  ζημιές για άλλη μια φορά στα δένδρα και οι παραγωγοί περιμένουν  την Άνοιξη  τον ΕΛΓΑ για  να αποτιμήσουν τις ζημιές.

Τελειώνει ο Μάιος κι ακόμα ο ΕΛΓΑ να επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές. Αναμένουν έστω οδηγίες αν θα αφήσουν «μάρτυρες» κι αν θα προχωρήσουν στις ετήσιες εργασίες φροντίδας των δένδρων τους, δεδομένου ότι κοντεύει να περάσει  η εποχή του κλαδέματος και καθαρισμού των δένδρων. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση μέχρι στιγμής.

Καλούμε την κυβέρνηση

-          να σταματήσει τον εμπαιγμό και την αδιαφορία απέναντι στους αγρότες

-          να προχωρήσει  ο ΕΛΓΑ σε άμεση εκτίμηση των ζημιών η έστω να ανακοινώσει οδηγίες για την διαδικασία των εκτιμήσεων. Εκτός κι αν συνειδητά καθυστερούν ώστε να αποφύγουν τις αποζημιώσεις.

-          Να καταβάλλει άμεσα , χωρίς άλλη καθυστέρηση τις αποζημιώσεις  από τις  ζημιές του 2017

-          Να συζητήσει σοβαρά την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε,  μεταξύ των άλλων, να αποζημιώνονται οι ζημιές στα δένδρα κι από θεομηνίες  αφού πλέον η κλιματική αλλαγή προκαλεί συχνότερα και πιο ισχυρά φαινόμενα. Εξάλλου οι παραγωγοί  δενδρωδών καλλιεργειών καταβάλλουν υψηλότατες  εισφορές στον ΕΛΓΑ και ο οργανισμός οφείλει  να ανταποδίδει και να προστατεύει την παραγωγή από την ανθοφορία μέχρι και την συλλογή των καρπών.

Αυτοπαγιδεύεται η κυβέρνηση της ΝΔ αν θεωρεί ότι η επικοινωνιακή ομπρέλα μπορεί να την προστατεύσει από την οργή ανθρώπων που βλέπουν τους κόπους σκληρής δουλειάς να χάνεται χρόνο παρά  χρόνο και η Πολιτεία να αδιαφορεί. Η προστασία της πανδημίας τελειώνει και τότε θα έλθει αντιμέτωπη με προβλήματα της κοινωνίας που η ίδια είτε δημιούργησε  είτε  άφησε να γίνουν ανυπέρβλητα.

 Ως Κίνημα  Αλλαγής,  συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα στους αγρότες διατηρώντας άρρηκτους τους δεσμούς  που  επί  χρόνια το ΠΑΣΟΚ σφυρηλάτησε δίνοντας  φωνή και αξιοπρέπεια  στον αγροτικό κόσμο. Και θα ξαναγίνουμε η φωνή τους και το στήριγμα τους απέναντι σε αυτούς που συνεχίζουν να τους θεωρούν πολίτες β΄κατηγορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.