Τελευταίες Ειδήσεις

Κοινωνικό ενδιαφέρον και όχι κουτσομπολιό


 

Της Σταματίας Γκαραλιάκου 

Ο Καπισίνσκι στην Αυτοπροσωπογραφία του, αναφέρεται στο πόσο αρέσει στο κοινό να μαθαίνει πράγματα για την προσωπική ζωή του δημοσιογράφου ή κάποιου καλλιτέχνη. Παροτρύνοντας έτσι τους νέους δημοσιογράφους να γράφουν κατά διαστήματα για δικές τους εμπειρίες και καταστάσεις που έχουν βιώσει , αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την επισκεψιμότητα στους ιστότοπους.

Αν αναλογιστούμε τα λόγια του κορυφαίου δημοσιογράφου του 20ου αιώνα, θα διαπιστώσουμε ότι δεν παρεκκλίνει και πολύ από την πραγματικότητα. Ειδικά στη σημερινή εποχή, όπου ο καταναλωτισμός και η μανία για απόκτηση όλων και περισσοτέρων αντικειμένων, είναι στο αποκορύφωμα. Σε όλους  λίγο πολύ αρέσει να μαθαίνει πράγματα για τη ζωή του άλλου, πού είναι, με ποιον είναι, τι φοράει, τι συζητάει. Ίσως με αυτόν τον τρόπο να ξεχνάς για λίγο τα δικά σου προβλήματα, ίσως πάλι αυτό το κοινωνικό ενδιαφέρον, σε καμία περίπτωση κουτσομπολιό, να σε οδηγήσει στο αντίθετο άκρο. Στη μανιακή αναζήτηση πληροφοριών αλλά και στη μετάδοση τους με διαφορετικό τρόπο.

Αυτό που θα μπορούσε να δικαιολογήσει ελάχιστα την συγκεκριμένη κατάσταση, είναι ο μιμητισμός ανθρώπων της τηλεόρασης. Η καθημερινή προβολή και επαφή με κάποιον τρόπο μαζί τους, μας παρασύρει στην υιοθέτηση συγκεκριμένου τρόπου ζωής. Αλλά μόνο σε αυτή την περίπτωση. Όταν όμως δεν κρατάς τις απαραίτητες αποστάσεις, οδηγείσαι και σε λανθασμένες συμπεριφορές.

 Και στο σημείο αυτό θα ήθελα πολύ να αναφερθώ στο check in και στην καθιέρωση του ‘’ αν δεν κάνεις check in σημαίνει ότι δεν βγαίνεις’’ που πιστεύουν πολλοί και δυστυχώς αρχίζει να μένει και σιγά σιγά θα κληροδοτείται κιόλας . Η λανθασμένη αυτή εντύπωση από την συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων που ανέφερα παραπάνω, δείχνει πόσο τους αρέσει το φαίνεσθαι και όχι το είναι. Δεν τους ενδιαφέρει πώς περνάν αλλά να δει ο κόσμος που βρίσκονται, δεν καλλωπίζονται για τον εαυτό τους αλλά για τους άλλους και φυσικά δεν απολαμβάνουν ποτέ την στιγμή γιατί το μυαλό τους είναι αλλού. Ευτυχώς όμως καθιερώθηκε και το ‘’ οι καλύτερες στιγμές δεν έγιναν ποτέ  check in’’ και ισορρόπησαν λίγο τα πράγματα

 Όσο παράξενο και να ακούγετε σε κάποιους, οι ζωές των άλλων έχουν περισσότερο ενδιαφέρον, ειδικά από ανθρώπους που θαυμάζουμε ή τραβούν την προσοχή. Το θέμα όμως είναι να ζεις τη δική σου ζωή και να μην επιζητάς το διαφορετικό. Μόνο κάποιες κλεφτές ματιές μπορούν να δικαιολογηθούν.  Και όσον αφορά τα λόγια του καταξιωμένου δημοσιογράφου, ναι,  ίσως κάποιες προσωπικές διηγήσεις μπορούν να καταγραφούν, δίνοντας μια διαφορετική νότα στα θέματα της επικαιρότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.