Τελευταίες Ειδήσεις

Αποψίλωση του παρόχθιου περιβάλλοντος του Πηνειού ποταμού από τα πλατάνι

 


Προς

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με διαμαρτυρίες κατοίκων των Τρικάλων και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του διαδικτύου, διαπιστώνεται κοπή μεγάλων πλατάνων, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι πλέον των 40 ετών, στο περιβάλλον του Πηνειού ποταμού, στα παρόχθια μέρη και στα αναχώματα, στις περιοχές Φωτάδα, Κεφαλόβρυσο, Ρόγκια, Βαλομάνδρι, Παραπόταμο και αλλού. Αν και η κοπή ξερών πλατάνων, οι οποίοι έχουν ξεραθεί από την ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια σε πολύ έντονο βαθμό, είναι μία πράξη θεμιτή, προκειμένου να διασωθούν και τα υγιή, εντούτοις, παρατηρείται η κοπή και χλωρών, οι οποίοι απέχουν ακόμη και 15 μέτρα από αυτά που έχουν ξεραθεί από τη νόσο. Ως εκ τούτου, τίθεται μείζον ζήτημα, διότι, κατά την διαδικασία της ως άνω κοπής, υπάρχει η πιθανότητα κοπής όλων των αντίστοιχων δέντρων, υγειών και μη, με συνέπεια, το παρόχθιο οικοσύστημα του Πηνειού στη συγκεκριμένη περιοχή να αλλάξει άρδην και να διαταραχθεί και η άγρια ζωή του, μιας και εκεί φωλιάζουν και καταφεύγουν υδρόβια πτηνά και ζώα. Επιπρόσθετα, έντονος προβληματισμός προκύπτει ως προς την διαδικασία της εναπόθεσης των κλαδιών που έχουν κοπεί. Παρατηρούνται πολλά κομμένα κλαδιά προσβεβλημένων από τη νόσο δέντρων πλατάνου να επαφίενται στο σημείο της κοπής, χωρίς να έχει γίνει με προσοχή η περισυλλογή και η αποτέφρωσή τους σε άλλο μέρος, με σοβαρό κίνδυνο να διατηρηθεί η ως άνω μόλυνση στις περιοχές κοπής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να παρέμβετε, προκειμένου, αφενός, να αντιμετωπιστεί η νόσος του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου» στις όχθες του Πηνειού, ώστε να διασωθούν όσα πλατάνια δύνανται να διασωθούν, και αφετέρου, να φροντίσετε για την κατάλληλη αναζωογόνηση της παρόχθιας χλωρίδας του Πηνειού στην συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να μην καταστεί αναγκαία η διάνοιξη της κοίτης του εν λόγω ποταμού;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

«Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 6569/14-5-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους Βουλευτές κ.κ. Αβδελά Απόστολο και Χήτα Κωνσταντίνο, σας γνωστοποιούμε ότι επί του ζητήματος που τίθεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία στις 25-1-2021 στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης. Παραθέτουμε αποσπάσματα της συζήτησης από τα Πρακτικά. Συμπληρωματικά και επειδή τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του Πλατάνου εφαρμόζονται από τις περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες, κοινοποιούμε το υπ' αρ. πρωτ. 106193/26-5-2021 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Το ζήτημα του μεταχρωματικού έλκους, της αρρώστιας αυτής του πλατάνου, είναι κάτι που με έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως, εδώ και πάρα πολλά χρόνια κι εμένα. Θα κάνω και μια μικρή αναδρομή, διότι και βάσει της ερώτησής σας θέλετε να σας δώσω και μια εικόνα της εξέλιξης της εξάπλωσης αυτής της ασθένειας.

Ως γνωστόν, ξεκινάει το 2003 το πρόβλημα, εμφανίζεται στην Πελοπόννησο, και μέσα σε μια δεκαετία εξαπλώνεται σχεδόν σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο της Δυτικής Ελλάδας. Το 2011 βρέθηκε στη Θεσσαλία αυτός ο μύκητας, το 2015, 2016 και 2017 αντιστοίχως σε Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Ευρυτανία, Εύβοια και Φθιώτιδα, ενώ το 2019 στην Ανατολική Αττική -πέρσι δηλαδή- στη Λάρισα και στην Πιερία.

Είναι σοβαρό το ζήτημα, μας απασχολεί πάρα πολύ. Κινητοποιήθηκαν όλες οι υπηρεσίες και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και βεβαίως οι δασικές υπηρεσίες που υπάγονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και αρχικά έγιναν, όπως λέτε κι εσείς, οι συστάσεις. Το 2019 το Ινστιτούτο Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων, που ανήκει στον «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ», εξέδωσε οδηγίες που μοιράστηκαν παντού, στις δασικές υπηρεσίες, στους αγρότες, στα δημαρχεία, στους κτηνοτρόφους, στις κατασκευαστικές εταιρείες, που είχε τον δεκάλογο -να το πω έτσι- για το τι πρέπει να κάνουν και τι δεν πρέπει να κάνουν, προκειμένου να μην επεκταθεί αυτός ο μύκητας και σε άλλα υγιή άτομα, σε άλλα υγιή δέντρα.

Ειρήσθω εν παρόδω, δυστυχώς αυτή η ασθένεια είναι θανατηφόρα για τα πλατάνια. Εάν ένα πλατάνι προσβληθεί από αυτόν τον μύκητα, είναι σίγουρο και βέβαιο ότι το πλατάνι αυτό θα πεθάνει.

Τι κάνουμε, λοιπόν, εμείς; Κάθε χρόνο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει επισκοπήσεις. Ως βασικές οδηγίες και εντολές που δώσαμε είναι να μπαίνει σε καραντίνα η περιοχή που έχει εμφανιστεί έστω και ένα πλατάνι άρρωστο. Τι σημαίνει αυτή η καραντίνα; Πρώτον, ξεριζώνεται. Γίνεται μια σκληρή καραντίνα εκατόν πενήντα μέτρων γύρω από το προσβεβλημένο δέντρο και μια επίσης ζώνη ασφαλείας ενός χιλιομέτρου, κατά περίπτωση και ενάμιση χιλιομέτρου, πέριξ του σημείου όπου βρέθηκε αυτό το άρρωστο πλατάνι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, επειδή ζητάτε και συγκεκριμένα στοιχεία, θα σας πω το εξής: Το 2020, πέρσι, κάνοντας τις επισκοπήσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να δούμε πού εξαπλώνεται το πρόβλημα, ελέγξαμε τετρακόσιες ογδόντα θέσεις για την παρουσία αυτού του μύκητα. Ελήφθησαν διακόσια εβδομήντα τρία δείγματα για εργαστηριακή εξέταση και από αυτά τα δείγματα δυστυχώς τα εκατόν εξήντα έξι βρέθηκαν θετικά στον μύκητα. Συνολικά η παρουσία του το 2020 διαπιστώθηκε σε εκατόν σαράντα οκτώ νέες θέσεις. Αυτή είναι η εικόνα.

Εμείς σαφέστατα έχουμε ενημερώσει, ενημερωθεί και επικοινωνήσει με όλες τις δασικές υπηρεσίες, με όλες τις αποκεντρωμένες διοικήσεις. Τους ζητάμε να εντείνουν τους ελέγχους και όπου βεβαίως υπάρχει υποψία ή ένδειξη προσβεβλημένου πλατάνου να διακόπτονται όλες οι εργασίες πέριξ και εντός της περιοχής αυτής, είτε είναι κλαδέματα, είτε είναι άλλες εργασίες.

Να προσθέσω και κάτι: Η πρώτη υπουργική απόφαση που εκλήθη να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παρουσίας αυτού του μύκητα στα ελληνικά δάση στα πλατάνια ήταν το 2004, έναν χρόνο μόλις μετά την εμφάνιση αυτής της ασθένειας. Δεν υπήρχε καν η βιβλιογραφία για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και δεν τοποθετήθηκε τότε μέσα στα μέτρα η καραντίνα.

Αυτά άλλαξαν. Εξεδώσαμε καινούργιες αποφάσεις και ζητούμε από τις δασικές υπηρεσίες, από τις περιφέρειες και από τους δήμους, όταν έχουν ισχυρές αποδείξεις για εκείνους που ευθύνονται για τη διάδοση του μύκητα, να υπάρχουν οι κυρώσεις του άρθρου 6 αυτής της υπουργικής απόφασης που σας προανέφερα, δηλαδή της αναθεωρημένης.

Μιλήσατε για απαγορεύσεις. Όπου χρειάζεται απαγόρευση και βέβαια καθολική σε μία περιοχή βεβαίως και θα ληφθεί. Αλλά ξέρετε, η πρόληψη είναι το σημαντικό. Στην πρόληψη εντάσσονται και συμμετέχουν όχι μόνο οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος ή οι δασικές υπηρεσίες. Πρέπει να συμμετέχουν οι περιφέρειες, οι δήμοι, οι δασικοί συνεταιρισμοί, αλλά εγώ θα σας πω και ο κάθε μεμονωμένος πολίτης που βρίσκεται στην ύπαιθρο και εκτελεί αγροτικές ή κτηνοτροφικές εργασίες. Όσα μάτια και να έχεις, όσους υπαλλήλους και να έχεις είναι αδύνατον να βρίσκεσαι δίπλα από κάθε έναν που μπορεί να πάει να κλαδέψει στην αυλή του, να μην έχει απολυμάνει σωστά τα εργαλεία και να μεταδώσει την ασθένεια αυτή σε πλατάνι του οικοπέδου του ή της διπλανής αυλής.

Άρα, εμείς λέμε ότι η πρόληψη είναι το σημαντικό. Εκεί δίνουμε βάση και εκεί θα συνεχίσουμε την ένταση της πληροφόρησης και της πίεσης προς όλους όσοι μπορούν να έχουν συμμετοχή στην ανακοπή αυτής της ασθένειας.

Επίσης, πρέπει να σας πω ότι μέσα στην πρόληψη εντάσσεται και ένα υπομέτρο που υπάρχει με αριθμό 8.3 στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης το γνωστό ΠΑΑ 2014-2020 όπου ήδη έχουν προβλεφθεί 8 εκατομμύρια ευρώ για την πρόληψη, ώστε να χρηματοδοτήσουμε τις δράσεις που πρέπει. Είναι δράσεις επικοινωνίας όπως είπατε αλλά και αποζημιώσεων από την ασθένεια και τον παθογόνο αυτό οργανισμό που έχει προκαλέσει όντως μεγάλη ζημιά στα δάση μας.

Θέλω να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος σε αυτό που με ρωτήσατε για τις απαγορεύσεις.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η παρουσία -ή διαπιστώνεται σήμερα, αύριο ή σε δέκα μέρες- αυτού του παθογόνου μύκητα, αμέσως οι δασικές υπηρεσίες, θα έλεγα αυτοδικαίως, θα απαγορεύουν την υλοτομία, την κλάδευση των φυτών του πλατάνου στην περιοχή και η οποιαδήποτε ενέργεια αυτής της κατηγορίας θα γίνεται μόνο με την παρουσία δασικών υπαλλήλων.

Ο Υφυπουργός

Αμυράς Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.