Τελευταίες Ειδήσεις

Σε εξέλιξη η διαδικασία αποκατάστασης από το δήμο Φαρσάλων του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων στη Ζωοδόχο Πηγή


Προσδοκώντας στην αποκατάσταση ενός σπουδαίας ιστορικής αξίας θρησκευτικού και ιστορικού μνημείου, ο δήμος Φαρσάλων έχει χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους τη δομοστατική και αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων, στην Τοπική Κοινότητα της Ζωοδόχο Πηγής.

Πρόκειται για τρίκλητη θολοσκέπαστη βασιλική η οποία εκτιμάται πως κατασκευάστηκε περί τα τέλη του 18ου αιώνα. Βρίσκεται στις παρυφές του οικισμού δίπλα στο νεκροταφείο, ενώ έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.

Σε πρώτη φάση επιχειρήθηκε να τεκμηριωθεί η υποψία των μηχανικών για τον τρόπο θεμελίωσης του ναού. Για το λόγο αυτό έγινε τομή στο δάπεδο για να διαπιστωθεί η συγκεκριμένη τεχνική. Τόσο η δομοστατική όσο και η αρχιτεκτονική μελέτη θα ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους για να ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου τονίζει πως «ο ναός των Αγίων Αναργύρων στη Ζωοδόχο Πηγή αποτελεί ένα σπουδαίο μνημείο της θρησκευτικής και ιστορικής κληρονομιάς της επαρχίας μας. Αποτελεί χρέος και καθήκον μας ως δημοτική αρχή να αποκαταστήσουμε αυτό το σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας και να του επαναφέρουμε - στο μέγιστο δυνατό βαθμό - τη χαμένη του αίγλη. Η διαδικασία εκπόνησης της δομοστατικής και αρχιτεκτονικής μελέτης οδεύει καλώς και στους επόμενους μήνες θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, για την αποκατάσταση του ναού. Σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια του δήμου είναι και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Βλάσης Κοντογιώργος. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τις υπηρεσίες του δήμου που έχουν συνδράμει όλο αυτό το διάστημα».




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.