Τελευταίες Ειδήσεις

ΝΕΡΟ ΜΑΥΡΕΛΙΟΥ Β΄ 13-6-21


Κύριοι, συγχωριανοί και μη,

Δεύτερο κείμενο στη σειρά που σχετίζεται με τα συμβάντα του χωριού μας. Συνεχίζω πάλι και σε προσωπικό επίπεδο και το ξαναλέω, δεν μου αρέσει. Αρέσει όμως στους «πολλούς». Έχει σημασία να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Είναι ωφέλιμο.

Οι μέρες του 2014

Μια δεκάδα κατοίκων βρεθήκαμε βράδυ απρογραμμάτιστα σε κατάστημα του χωριού. Συζητώντας διάφορα διαπίστωσαν πως δεν γίνεται άλλο το λασπόνερο να μας πνίγει. Προτάθηκαν διάφορα στο τέλος όμως ομόφωνα αποφάσισαν τη δημιουργία της «κίνησης κατοίκων του νερού» (κιν.νερ.). Το αίτημα για λύση του προβλήματος θα γινόταν σύνθημα.

Σήμερα. Τώρα. Θέλουμε πόσιμο νερό.

Το ίδιο σύνθημα πρέπει να φτάσει παντού με τη βοήθεια των ΜΜΕ (τύπος, ραδιόφωνο κλπ). Ακόμη ομόφωνα αποφασίστηκες ο ορισμός υπεύθυνου συντονιστή. Η πρόταση έγινε από το συγχωριανό Χρήστο Ζέρβα και ήταν για τον γράφοντα, Δημήτρη Σιακαβάρα του Αντωνίου.

Την εποχή εκείνη είχα αποφασίσει να μείνω μόνιμα στον τόπο μας και δέχτηκα. Άλλωστε δεν μπορούσα να του αρνηθώ. Από τα λεγόμενα, ο συντονιστής όφειλε να οργανώσει με συνεργάτες του της κίνησης νερού, λαϊκή συνέλευση. Η λαϊκή συνέλευση με τη σειρά της έπρεπε να εκλέξει τριμελή επιτροπή νερού με παρουσία και δράση σε κρατικούς και δημαρχιακούς φορείς, ούτως ώστε να σταματήσει ο κίνδυνος με το λασπόνερο που υπήρχε στις σωληνώσεις του δικτύου. Η κίνηση νερού με την εκλογή της επιτροπής νερού έπρεπε στη συνέχεια να κυκλοφορήσει μια ανακοίνωση για το πρόβλημα, καλώντας τους κατοίκους να υπογράψουν το κείμενο της επιτροπής νερού.

Και θα ρωτήσει εύλογα ο αναγνώστης: τι έγινε απ’ όλα αυτά που προτάθηκαν; Άλλος θα πει «πολλά. Είναι γνωστά». Ε όχι όμως  μόνο! Είναι και άγνωστα.

Στο πρώτο: διαπιστώσαμε τότε πως δεν περιμέναμε ούτε και εμείς τόσα δρώμενα.

Στο δεύτερο (γνωστά): όλο το διάστημα με δεκάδες ανακοινώσεις, με δημόσια έγγραφα κλπ πληροφορούσαμε τους κατοίκους του Μαυρελίου. Εμένα με απασχόλησε προσωπικά και κυκλοφόρησα όλο σχεδόν το υλικό της Κίνησης Νερού και της Επιτροπής Νερού.

Στο 70σέλιδο βιβλίο που κυκλοφόρησε δωρεάν κάπου σαράντα αντίτυπα πήγαν σε χέρια συγχωριανών μας. Πολλοί το εκτίμησαν. Δεν έγινε το ίδιο όμως και από άλλους και έμειναν έτσι απληροφόρητοι και ανιστόρητοι αναφορικά με τη δράση μας. Θα ασχοληθώ με αυτά στη συνέχεια, πρώτα οφείλω στους αναγνώστες ακόμη λίγες γραμμές για τα πρώτα δρώμενα της κίνησης νερού, για να μην γίνονται παρεξηγήσεις και παρανοήσεις.

Απ’ το αρχείο μας προκύπτει υλικό, υπογραφές, δραστηριότητες, παραλήψεις, πιέσεις μα και εγκυρότητα. Με τη σειρά όμως. Για αρχή το απλό κείμενο, όπου υπογράφουν να γίνει η κίνηση νερού Μαυρελίου, μαζί με τη σφραγίδα που έγινε δύο μέρες μετά.

 

 

 

 

 

Συνεχίζουμε για να μην λησμονούμε, ειδικά μετά τα «πόρτα πόρτα» και τα «ψιθυρίσματα» των «πολλών» στο σκοτάδι. Λέμε με υπεύθυνη στάση ότι τιμήσαμε ό, τι αποφασίσθηκε για την αγωνιστική παρουσία της κίνησης νερού. Όσο για εμένα που υπήρξα και θα υπάρχω ως συντονιστής γιατί την «περιουσία» της κίνησης νερού δεν μου ζητήθηκε από κανέναν και ποτέ να παραδώσω. Άλλωστε κινήσεις και επιτροπές δεν αποτελούν όργανα, δεν έχουν νομικές συνέπειες όταν λειτουργούν με δημοκρατικούς κανόνες, νόμου κλπ. Αυτό γινόταν και θα γίνεται στη βάση των συνταγματικών – δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. Θέλετε να το νοήσετε αυτό εσείς οι «πολλοί»; Αυτό κύριοι το έπραξα και ως συντονιστής στις υπογραφές ου είδαμε πιο πάνω για το «στήσιμο» της κίνησης νερού μα και στη συλλογή υπογραφών κατοίκων. Υπάρχουν και του πατέρα Κ.Κ. μα και των γιών του, Ν. και Φ. Όλοι αυτοί ήταν δραστήριοι και βοηθούσαν στη δράση της κίνησης νερού και στις επιτροπές νερού. Ο Κ.Κ. μάλιστα κατέθεσε και σπουδαία πρόταση αναφέροντας ότι πρέπει να αναζητηθεί πηγή για ύδρευση στο χωριό. Η πρόταση αυτή (φωτό) ήταν η κύρια που συζητήθηκε στη μεγάλη και κρίσιμη συνάντηση παραγόντων στο χωριό μας. Τρεις μέρες νωρίτερα απ’ τη συζήτηση όλοι οι παραπάνω εξαφανίστηκαν. Φυσικά δεν ήρθαν να υποστηρίξουν τα όσα πίστευαν ενώ ήρθε ο τότε τοπικός πρόεδρος με αντιπρόταση. Αλλά είχε το θάρρος παρά το ότι ήμασταν σε άλλη κατεύθυνση.

Τούτα όλα είναι δημοσιευμένα στο φ. εφ. 03-11-2015 και δεν χωρούν άλλη ερμηνεία πέρα απ’ το ποιοι ήθελαν την ενότητα των κατοίκων και ποιοι εξαφανίστηκαν και με ποια αιτία.

Τι άλλο να υποθέσει κανείς; Κρίμα. Κρίμα που σε μια κοινότητα δώσαμε και αφιερώσαμε ώρες για τα προβλήματά της, εθελοντικά και λεφτά για τα έξοδα απ’ την τσεπούλα μου. Γιατί εδώ δεν έφτασαν απ το βορά τα… (όπως έλεγαν πιο παλιά πατριώτες μας). Μα ούτε χρόνια περπατώντας με το κεφάλι σκυμμένο να βρούμε «λίγο χρυσάφι».

Θα προσθέσω ακόμη κάτι σε ότι αφορά τα κοινά θέματα του χωριού και ας ερμηνευτεί αναλόγως. Άραγε, σημαίνουν κάτι ετούτες οι λέξεις σε συμπατριώτες και συγχωριανούς μας; Ενότητα, ομόνοια, συμπόνια, γείτονα συγχωριανέ, βοήθεια συγχωριανέ.. Αντιθέτως, έχουμε εχθρότητα, διχασμό, αντιπαράθεση, «θα του κόψω τα πόδια», «θα του βγάλω το μάτι»..

Να, με τις σκέψεις στα δρώμενα και την κούραση της ημέρας ήρθε και το «εσπερινό όραμα», που δένει στα παραπάνω.

Θεατρικό σε ορεινό χωριό

«Τσιφλικάδες – εργολάβοι – ξυλοκόποι και άλλοι».

Παραγωγή – έργο: Τσιρίζουν οι κορφές.

Πρωταγωνιστούν οι «μηδενιστές» (απ’ το ένας ίσον κανένας)

Σκηνοθεσία

Ο «αόρατος» δασοκόμος λέει: «Το δάσος φώναζε “μόνο μου μ’ αφήσατε! Μόνο μου σαπίζω (κυριολεκτικώς) Μα την «γλυκιά οικολογία. Άσε με και μ’ αυτή! Πω πω, ήρθε η οικολογία στο χωριό! Το μάθατε; Ναι, είναι εδώ!”»

Σενάριο – Κείμενα

Δήμης Σιάκρας Θεμιστ.

Πράξη πρώτη: Η μόνιμη αφωνίας, όπως «κλείστο ρεεε».

Πράξη δεύτερη: Άφωνος υπερασπιστής της φύσης.

Πράξη τρίτη: Ω, αυτή η εντιμότης

Πράξη τέταρτη: «Ήρθαν ντυμένοι ως φίλοι μου ατέλειωτες φορές οι οχθροί μου».

Το δανείζομαι με ταπεινότητα από τον μεγάλο Αλεπουδέλη

Πράξη πέμπτη: Ε όχι άλλα τέτοια, θα σου πάρουμε την πένα!

Εδώ τέρμα τα σενάρια. Προς το παρόν.

Μετά τα σενάρια ξανά στα «κάνε κουράγιο χωριανέ ν’ ακούσεις τα μαντάτα». Εδώ θα τα διαβάσετε.

Πάροχος – εταιρεία νερού (ΔΕΥΑΚ) δηλαδή κράτος; Δημόσιο; Κοινότητα; Προφανώς λειτουργεί με κανονισμό. Παρέχει λοιπόν είδος (νερού, ύδρευση κλπ). Υποχρεούται ή όχι; Οι καταναλωτές κάτοικοι (εμείς οι χωριανοί) για απόκτηση του είδους (του πολυτιμότερου αγαθού στη Γη), όταν είναι κατάλληλο, δηλαδή πόσιμο, το αγοράζουμε με χρήμα. Τόσα χρόνια που ήταν ακατάλληλο (λασπόνερο), γιατί το πληρώναμε; Γιατί συνεχίζαμε; Ποια είναι η αντίδραση των «φωτισμένων» χωριανών; Η ύδρευση πηγής Γερακαρίου στο ακατάλληλο δίκτυο στα χρόνια που τρέχει έδωσε ζωή στους κήπους και σε άλλα. Αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα. Διότι και αποδεδειγμένα (και όλοι εδώ το είδαμε, το ζήσαμε) η βρύση της πλατεία εκεί που ανταμώναμε όλοι, αυτή μας πότιζε.

Ε! ναι! Μας ξεδίψασε δεκάδες χρόνια. Το νερό του δικτύου το απαξίωναν όλοι. Νέο νερό στο δίκτυο που.. αχαρακτήριστο θα πάθει. Με το ΣΤΟΠ όμως στης αιώνιας βρύσης και με καμία πρόταση λύσης, ούτε καν! Μια συμπόνια, μια ανθρώπινη κουβέντα, να ‘ρθει εδώ ένας υπεύθυνος να μιλήσει με τους κατοίκους του τόπου. Προσπάθησαν να επιβάλλουν το γάργαρο είδος. Αυτό το δήθεν πόσιμο.

Κύριοι,

η γαστρονομική συνήθεια του τι θα φάει ο καθένας και το τι νερό θα πιει, δεν επιβάλλεται! Αυτό δεν έγινε ούτε στα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς απ’ τους Οθωμανούς. Δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν αυτό που ήθελαν αυτοί στο λαό μας.

Εμείς, η γερασμένη γενιά μου, που πολλοί δεν διαθέτουμε μέσο μεταφοράς, ούτε και παράδες πολλούς να αγοράσουμε φίλτρα και «πλαστικούρα ύδωρ». Αυτά κάνατε «μόδα» στο τόπο! Ω, τι πρόοδος!

Εμείς κούτσα κούτσα όσο είμαστε όρθιοι θα βρίσκουμε κάποια λύση στη ζωή μας. Εσείς όλοι που φαντάζεστε και φέρεστε σαν «εφοπλιστές», πώς εννοείτε την κοινωνική μέριμνα δήμου – κοινότητας μα και τον ανθρωπισμό; Δε σας αφορά; Ε λοιπόν, εφόσον οι θεσμικοί δεν δίνουνε λύσεις, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα βγαίνουν μπροστά και θα προσπαθούν να πράξουν με τα συνταγματικά τους δημοκρατικά δικαιώματα δίκαιες λύσεις. Λύσεις σε αιτήματα που οι ανίκανοι δεν μπορούν. Αυτό δε θα μου το σταματήσει κανείς κύριοι! Εμένα τον Δημήτρη Σιακαβάρα. Σε όλα αυτά θα υπάρξει συνέχεια, ειδικά με τα νέα δεδομένα. Έχουμε εξελίξεις με τις ενέργειες κατοίκων εναντίων μου. Γιατί αγωνίζομαι για το δίκιο μου και για το δίκιο των άλλων. Ε, λοιπόν! Φιμώστε με. Εθελοντή είμαι. Στον αγώνα ατελείωτα χρόνια. Φιμώστε με εθελοντικά! Εγώ έχω (όπως έχω ξαναπεί) τη συνήθεια να γράφω και να μιλώ ενώπιων του κόσμου και ζητώ να τα λέμε όλα στο φως. Είστε;

 

Κύριοι,

υπομονή! Υπομονή μέχρι το επόμενο γραπτό. Και όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν και «συνέπειες» για όλους και για όλα.

Περιγραφή: D:\PLIK\Σ\1_Σ Ι Α Κ Α Β Α Ρ Α Σ   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ   6978-001044\ΥΠΟΓΡΑΦΗ & ΣΦΡΑΓΙΔΑ\ΥΠΟΓΡΑΦΗ.jpg

Δημήτρης Σιακαβάρας


 

Όμως την τελευταία στιγμή έχουμε εξέλιξη.  Εξέλιξη αναμενόμενη, όπου συμβαίνει ότι :  Μετά την επίσκεψή μου σε Δικηγορικό Γραφείο, ζητώντας νομική υποστήριξη κρίθηκε πως έπρεπε να ζητήσω (εγώ ο Δ.Σ.) να επιδοθεί ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ με Δικαστικό Επιμελητή όπως και συνέβη στις 11-06-21. Με λύπη μου έπραξα τούτο – αναγκασμένος – κατά των Κ.Ν. και του Κ.Φ., κατοίκων του τόπου μου. Τα αίτια είναι γνωστά. Σε άλλη ανακοίνωση (σύντομα) θα είναι αναλυτικότερα.

Περιγραφή: D:\PLIK\Σ\1_Σ Ι Α Κ Α Β Α Ρ Α Σ   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ   6978-001044\ΥΠΟΓΡΑΦΗ & ΣΦΡΑΓΙΔΑ\ΥΠΟΓΡΑΦΗ.jpg

Δημήτρης Σιακαβάρας

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.