Τελευταίες Ειδήσεις

Αυγενάκης- Αγοραστός υπέγραψαν την Προγραμματική Σύμβαση για την αναβάθμιση του ΕΑΚ Λάρισας


Νέα εποχή για τον κλασικό αθλητισμό στη  Θεσσαλία

 

Την Προγραμματική Σύμβαση που οδηγεί στη δημοπράτηση του έργου, προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την πλήρη αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών του ιστορικού γηπέδου του Αλκαζάρ αλλά και του Βοηθητικού Σταδίου  υπέγραψαν σήμερα στη Λάρισα ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Πρόκειται για ένα έργο - σταθμό  για τον κλασικό αθλητισμό στη Λάρισα και τη Θεσσαλία που  μετατρέπει το Αλκαζάρ σε σύγχρονο Προπονητήριο -Προθερμαντήριο  και Κέντρο Στίβου, με δυνατότητα φιλοξενίας διοργανώσεων διεθνούς κύρους.

 

 

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

Καλωσορίζω στη Θεσσαλία και στη Λάρισα τον Λευτέρη Αυγενάκη,  τον Υπουργό που έχει σταθεί με σεβασμό και ενδιαφέρον στον αθλητισμό, τους αθλητές, τις Ομάδες και τους παράγοντες. Η Γ.Γ. Αθλητισμού, το Υπουργείο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μαζί με τους Δήμους έχουμε μια στρατηγική που ξεδιπλώνεται για την  αναβάθμιση όλων των αθλητικών υποδομών, με την ανακαίνιση περισσότερων από 100 γηπέδων σε όλη τη Θεσσαλία, με τη δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών που καλύπτουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, με την  αναβάθμιση των σχολικών αυλών ώστε τα παιδιά να αθλούνται σε ασφαλείς χώρους, με σύγχρονα αθλητικά έργα που  δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας και καλής αρχιτεκτονικής αισθητικής.

Και προχωράμε σχεδιάζοντας την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου, τη κατασκευή Ποδηλατοδρομίου στο Βόλο, τη λειτουργία του Σκοπευτηρίου ολυμπιακών διαστάσεων στο Δήμο Ρήγα Φεραίου και την κατασκευή και νέων κλειστών γυμναστηρίων και σταδίων σε όλη τη Θεσσαλία που δίνουν κίνητρα για ενασχόληση με τον αθλητισμό. Σήμερα υπογράφουμε την Προγραμματική Σύμβαση ύψους 1,5 εκατομμυρίου  ευρώ που οδηγεί στην πλήρη αναβάθμιση και στη αλλαγή τόσο της εικόνας όσο  και των υποδομών του ιστορικού γηπέδου του Αλκαζάρ. Το γήπεδο ανήκει στην Γ.Γ. Αθλητισμού και έχει έναν άξιο και ικανό πρόεδρο, τον Γιάννη Κουρδή. Μαζί συνεργαζόμαστε για να φτάσουμε με ταχύτητα και αυτοματισμό ενεργειών σε αποτέλεσμα. Το Αλκαζάρ μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο Κέντρο Στίβου, με  δυνατότητα να φιλοξενήσει πανελλήνια πρωταθλήματα και διοργανώσεις διεθνούς κύρους. Μεγάλης έκτασης είναι και η ανακαίνιση στο Βοηθητικό Γήπεδο. Δε σταματάμε εδώ. Σε συνεργασία με τον Υπουργό,  προχωράμε στην πλήρη αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών στον χώρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο ΤΕΙ Λάρισας, δημιουργώντας νέο κλειστό και γήπεδα βόλει, τένις κλπ για χρήση τόσο από τους  φοιτητές όσο και από τους πολίτες της Λάρισας. Ευχαριστώ τον  Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τόσο μεγάλη χρηματοδότηση, σε τόσο γρήγορο χρόνο. Ευχαριστώ τις τεχνικές μας υπηρεσίες που ολοκλήρωσαν  γρήγορα τις μελέτες. Προχωράμε στην δημοπράτηση του έργου και του χρόνου ευελπιστούμε να  έχουμε ανάδοχο».

 

Λευτέρης Αυγενάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Όταν συνειδητοποίησα ότι μπαίνω στο χώρο της πολιτικής με πιο συνετά και μεθοδικά βήματα δεν δίστασα λεπτό να το κάνω και δεν έχω μετανιώσει λεπτό για όσο χρόνο και ενέργεια έχω αφιερώσει στη δημόσια δραστηριότητα. Το λέω αυτό διότι η ενασχόληση με την πολιτική είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη και γόνιμη διαδικασία. Υπερασπίζεσαι τις απόψεις σου, δουλεύεις πάνω σε αυτές, πιθανότητα για να τις βελτιώσεις. Σου δίνει ακόμη τη δυνατότητα να δημιουργήσεις σχέσεις, επαφές και φιλίες. Σχέσεις που έρχεται το πλήρωμα του χρόνου όπως σήμερα και στη θέση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας είναι ένας φίλος μου, που βρεθήκαμε μαζί στο Κοινοβούλιο, βρεθήκαμε μαζί στο γήπεδο. Αυτή η φιλία γίνεται σήμερα χρήσιμη και εποικοδομητική για τη Λάρισα, τη Θεσσαλία και τη χώρα. Επομένως,  «ναι» στην υγιή ενασχόληση με την πολιτική, «ναι» στην υπεράσπιση αυτών που πιστεύουμε. Ναι στη συνεργασία, γιατί το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας παράγει καρπούς για το κοινό σύνολο, για την κοινωνία γενικότερα και ειδικότερα για τη Θεσσαλία. Από την άλλη ο Γιάννης Κουρδής είναι ένας άνθρωπος που ανέλαβε το τιμόνι του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου της πόλης και με μια δυνατή ομάδα έχει καταφέρει σε περίπου 20 μήνες να κάνει τη διαφορά. Όλα αυτά μαζί με τη στενή συνεργασία και το σχεδιασμό που έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιουργούν την ιδέα, το όραμα και κάνουν την ανάγκη πράξη. Πολλά αθλητικά κέντρα, πολλές αθλητικές υποδομές που κάποτε φάνταζαν εξωπραγματικά παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης, καταφέρνοντας να βρούμε τρόπους χρηματοδότησης, να βρίσκουμε λύσεις για γρήγορες μελέτες. Είμαστε εδώ σήμερα υπογράφοντας δυο προγραμματικές συμβάσεις. Θέλω να σε συγχαρώ φίλε Κώστα γιατί είσαι ένα από τους Περιφερειάρχες που πραγματικά υπηρετείς και έχεις αγκαλιάσει τον αθλητισμό και αυτό έχει μεταφραστεί σε εξαιρετικά έργα υποδομής που δημιουργείς αλλά και έχεις δημιουργήσει. Ξεχωρίζω τα σημερινά έργα που ικανοποιούν  τη στιβική κοινότητα όλη της χώρας. Η χρηματοδότηση των έργων κρίθηκε επιβεβλημένη από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό μας γι’ αυτό θα τρέξει γρήγορα χωρίς καμία καθυστέρηση. Αντίστοιχα έργα τρέχουν σε άλλους δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ξεχωρίζω εκείνο του ποδηλατοδρομίου στο Βόλο. Ένα πολύ μεγάλο σχέδιο με το οποίο καλύπτεις όχι ένα κενό αλλά δημιουργείς μια προϋπόθεση προκειμένου πολλοί ξένοι αθλητές να επισκεφτούν τη χώρα μας. Πολύ συστηματικά εσύ και οι συνεργάτες σου δουλεύετε στον άξονα που λέγεται αθλητικός τουρισμός και μπράβο σας διότι είναι ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας το οποίο ψάχνει κάποιον να ασχοληθεί μαζί του για να έρθει και στη χώρα μας. Είμαστε δίπλα σας για να καταστήσουμε τη χώρα μας αλλά και τη Θεσσαλία ως αθλητικό προορισμό».

 

Γιάννης Κουρδής, Πρόεδρος Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας: «Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα, μια μέρα σταθμός για τον αθλητισμό της πόλης και ιδιαίτερα για τον τομέα του στίβου. Το πρώτο διάστημα που ανέλαβε η καινούργια διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας είδαμε την ανάγκη της πλήρους ανακατασκευής του στίβου στο στάδιο της Λάρισας αλλά και την κατασκευή του βοηθητικού γηπέδου. Με αυτές τις μελέτες πλέον η Λάρισα αποκτά σύντομα ένα σύγχρονο προπονητήριο και προθερμαντήριο. Με αυτά τα δυο έργα η πόλη θα μπορεί να φιλοξενήσει διεθνούς κύρους, αγώνες τοπικούς ολοκληρωμένους και θα μπορούν να υποστηριχθούν όλες οι διοργανώσεις. Όταν αναφέρθηκε το ζήτημα στον Υπουργό, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη, οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας άμεσα συνέταξαν τις μελέτες και βρέθηκε η χρηματοδότηση από το Υπουργείο. Με την πλήρη υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Περιφερειάρχη μας Κώστα Αγοραστού καταφέραμε σε ελάχιστο χρόνο να φτάσουμε σε αυτή τη μέρα - σταθμό, να υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις γι’ αυτά τα δυο μεγάλα έργα  προκειμένου να μπούμε στην τελική φάση για την κατασκευή τους. Ευχαριστώ και τους δυο καθώς με την  αμέριστη συμπαράστασή τους καταφέρνουμε να έχουμε σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα αυτά τα δυο έργα τα οποία αναβαθμίζουν της εθνικές αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης μας. Με τη συνεργασία που έχουμε ελπίζουμε να φτάσουμε και σε άλλες ανακατασκευές και σε άλλες νέες κατασκευές ώστε να υποστηρίξουμε τον αθλητισμό και να  φτάσουμε στο επίπεδο που αρμόζει να υπάρχει στην πόλη μας».

 

Στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας Χρήστος Καλομπάτσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Πολιτισμού Νίκος Λιούπας, ο εντεταλμένος σύμβουλος Υποδομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας Στέλιος Δημότσιος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας Χρήστος Καπετάνος.  

 

Τα έργα αναβάθμισης του ΕΑΚ Λάρισας

 

-Η αλλαγή του ταρτάν και ο εξοπλισμός στο Κεντρικό Στάδιο

Το έργο, προϋπολογισμού  898.132 ευρώ περιλαμβάνει τα εξής:

-Πλήρης επιμελής αποξήλωση, μεταφορά και απόρριψη του υφιστάμενου ελαστικού συνθετικού τάπητα συνολικής επιφανείας 7.300 τ.μ. του κεντρικού σταδίου και της αίθουσας χειμερινού στίβου μέχρι την αποκάλυψη του ασφαλτοτάπητα και του υπάρχοντος δαπέδου από σκυρόδεμα αντίστοιχα καθώς και απόξεση της υφιστάμενης ασφαλτικής υπόβασης (φρεζάρισμα) συνολικής επιφανείας 6.700 τ.μ. του κεντρικού σταδίου, σε βάθος έως 40 χιλ., μέχρι την επίτευξη των υφιστάμενων κλίσεων (ρύσεων), οι οποίες και διατηρούνται. Τα κάθε είδους προϊόντα που θα προκύψουν από τις παραπάνω αποξηλώσεις θα φορτωθούν σε φορτηγά που θα διαθέτουν ειδικά καλύμματα -ώστε να αποτρέπεται η διασπορά ή η διάχυσή τους- και θα γίνει η απόρριψη / απόθεσή τους σε κατάλληλους αδειοδοτημένους χώρους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την απόρριψη/απόθεση στερεών αποβλήτων - ΚΥΑ 36259/2010 (ΦΕΚ 1312Β’) με ευθύνη και δαπάνες του αναδόχου.

-Κατασκευή ασφαλτικής στρώσης βάσης συμπυκνωμένου πάχους 0,04 μ., συνολικής επιφανείας 6.700 τ.μ. εντός του κεντρικού σταδίου, με ασφαλτόμιγμα παρασκευαζόμενο εν θερμώ σε μόνιμη εγκατάσταση με θραυστά αδρανή υλικά λατομείου, τύπου ΑΣ 12,5.

-Με την ολοκλήρωση των παραπάνω και πριν την εγκατάσταση του νέου ελαστικού συνθετικού τάπητα θα γίνει καθαρισμός και επιμελής έλεγχος της τελικής διαμορφωμένης επιφάνειας.

-Προμήθεια - εγκατάσταση νέου ελαστικού τάπητα συνολικής επιφάνειας 7.300 τ.μ. που περιλαμβάνει το σύνολο του παλαιού ελαστικού τάπητα του κεντρικού σταδίου επιφάνειας 6.700 τ.μ. και την αίθουσα χειμερινού στίβου, η οποία χρησιμοποιείται για προπονήσεις επιφάνειας 600 τ.μ. Το σύνολο του νέου ελαστικού τάπητα θα υπερκαλύπτει τόσο τα διεθνή στάνταρ της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου όσο και τις προδιαγραφές - απαιτήσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

-Τοποθέτηση νέου ελαστικού δαπέδου και νέου συνθετικού χλοοτάπητα για τη δημιουργία χώρου προθέρμανσης εντός της αίθουσας χειμερινού στίβου.

-Αποκατάσταση και χρωματισμοί εσωτερικών και εξωτερικών δομικών επιφανειών καθώς και ελαιοχρωματισμοί κοινών σιδηρών επιφανειών.

-Προμήθεια νέων προβολέων LED για την αναβάθμιση του φωτισμού του σταδίου κατά τις ώρες προπόνησης, καθώς και νέων φωτιστικών σωμάτων LED για την αναβάθμιση του φωτισμού της αίθουσας χειμερινού στίβου.

-Προμήθεια και εγκατάσταση νέων κλιματιστικών μονάδων ψύξης - θέρμανσης για τη βελτίωση των συνθηκών προπόνησης εντός της αίθουσας χειμερινού στίβου.

-Προμήθεια και εγκατάσταση αθλητικού εξοπλισμού για το σύνολο των αγωνισμάτων του στίβου ο οποίος θα πληροί τόσο τα διεθνή στάνταρ της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου (IAAF) όσο και τις προδιαγραφές - απαιτήσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και συγκεκριμένα:

           πλήρες σετ αγωνίσματος άλματος επί κοντώ (στυλοβάτες με τα προστατευτικά τους, στρώμα με παπλωματίδιο antispike και κάλυμμα καιρικών συνθηκών, βάση στρώματος, βαλβίδα με το κάλυμμά της, πήχης αγώνων),

           πλήρες σετ αγωνίσματος άλματος εις ύψος (στυλοβάτες, στρώμα με παπλωματίδιο antispike και κάλυμμα καιρικών συνθηκών, βάση στρώματος, πήχης αγώνων),

           τέσσερις βαλβίδες άλματος εις μήκος και άλματος εις τριπλούν και δύο βαλβίδες άλματος επί κοντώ με τα καλύμματά τους, καθώς και προμήθεια χαλαζιακής άμμου για την πλήρωση των σκαμμάτων,

           για τα αγωνίσματα των δρόμων 16 βατήρες, 100 εμπόδια δρόμων, ένα σετ εμποδίων steeple, 2 σετ (8 τεμαχίων) πυραμίδων αναγραφής του αριθμού των διαδρόμων,

           για τα αγωνίσματα των ρίψεων 4 βαλβίδες, δισκοβολίας - σφυροβολίας και σφαιροβολίας με τους αναστολείς τους, καθώς και 1 κλωβού σφυροβολίας συμπεριλαμβανομένων των βάσεων πακτώσεώς του, των πυλώνων και του προστατευτικού διχτυού,

           περιμετρικό κράσπεδο, για τοποθέτηση εσωτερικά των διαδρόμων, μήκους 400 μ.,

           4 αναλογικούς πίνακες εμφάνισης αριθμού του αγωνιζόμενου, προσπαθειών και αποτελεσμάτων, με δυνατότητα μεταφοράς εντός του αγωνιστικού χώρου, χειροκίνητοι.

Ο αθλητικός εξοπλισμός θα φέρει πιστοποίηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF).

 

-Η ανακαίνιση του Βοηθητικού Γηπέδου του Αλκαζάρ

Το έργο, προϋπολογισμού  520.000 ευρώ,   αφορά στην ανακαίνιση του βοηθητικού με έκταση 7.000 τ.μ. το οποίο θα λειτουργεί ως χώρος προπόνησης για τις ανάγκες των αθλητών του στίβου και  την  προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού.  Πιο συγκεκριμένα πρόκειται να γίνουν:

-Χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση και κατασκευή της υποβάσης του νέου γηπέδου.

-Κατασκευή ασφαλτικής στρώσης βάσης συμπυκνωμένου πάχους 0,040 μ. για τη βάση του στίβου και των βοηθητικών διαδρόμων - προσβάσεων.

-Τοποθέτηση συνθετικού ελαστικού τάπητα στίβου (ταρτάν) πάχους 13 - 15 mm, τεσσάρων διαδρομών, μπλε χρώματος και διαγράμμιση.

-Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα 20 mm για τις ανάγκες προθέρμανσης.

-Επίστρωση χαλαζιακού - ακρυλικού δαπέδου για τη δημιουργία βοηθητικών διαδρόμων - προσβάσεων.

-Δημιουργία δύο σκαμμάτων με πλήρωση από χαλαζιακή άμμο για το αγώνισμα του άλματος εις μήκος.

-Δημιουργία σκάμματος για το αγώνισμα της σφαιροβολίας με πλήρωση από χαλαζιακή άμμο.

-Κατασκευή περιμετρικού κιγκλιδώματος ύψους ενός μέτρου (κουπαστής) για την οριοθέτηση του χώρου προπόνησης από τις λοιπές εγκαταστάσεις.

-Εγκατάσταση νέου συστήματος φωτισμού με προβολείς LED υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

-Προμήθεια και εγκατάσταση αθλητικού εξοπλισμού με πιστοποίηση της IAAF και συγκεκριμένα:           ένα πλήρες σετ άλματος εις ύψος, ένα πλήρες σετ άλματος επί κοντώ, δύο βαλβίδες άλματος εις μήκος και δύο άλματος εις τριπλούν, δύο βαλβίδες άλματος επί κοντώ, μία βαλβίδα σφαιροβολίας και είκοσι εμπόδια αγωνισμάτων δρόμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.