Τελευταίες Ειδήσεις

Τα γεφύρια του Κεραμιδιού του Δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων


ΕΡΩΤΗΣΗ

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:           Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Τον κ. Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ:          «Τα γεφύρια του Κεραμιδιού του Δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων»

Κυρία και κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με πρόσφατα τοπικά δημοσιεύματα του διαδικτύου και σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων του Δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων, ο Δήμος και η ευρύτερή του περιοχή βρίθει από αναρίθμητα πολιτιστικά μνημεία, όπως παλιές εκκλησίες, κτίσματα με προεξάρχοντα τα παλιά του γεφύρια και ιδιαίτερα, τα γεφύρια του Κεραμιδίου. Μερικά από αυτά είναι το μεγάλο γεφύρι του Κεραμιδίου ή Παλιογέφυρο, στο δρόμο για Βλοχό, το γεφύρι στη θέση Βαζούρια και το «γεφύρι του Αλή Εφέντη», όπως αναφέρεται σε κάποιες πηγές, μέσα στα χωράφια. Τα όμορφα αυτά αρχιτεκτονήματα, που παρουσιάζουν εικόνα γεφυριού μιας άλλης εποχής, χάσανε την αίγλη τους και τη λειτουργικότητά τους. Ένα, δε, εξ αυτών, το χαρακτηριζόμενο «γεφύρι του Αλή Εφέντη» ή κατ’ άλλους, το γεφύρι της θέσης Βαζουρίων είναι πεντάτοξο, μεγάλο και επιβλητικό, αντίστοιχο της Σαρακίνας, στην Καλαμπάκα. Σημαντικό γεφύρι του Κεραμιδίου, είναι και το γνωστό στην περιοχή ως «Παλιογέφυρο», το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό και ξεχωριστό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής (τετράτοξο γεφύρι με ανοίγματα ημικυκλικής μορφής, που χρονολογούνται μεταξύ του 13ου και του 16ου αιώνα), το οποίο βρίσκεται στη νότια είσοδο του χωριού Κεραμιδίου, του Δήμου Φαρκαδόνας και απέχει από τα Τρίκαλα 31,5 χλμ.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβάλλετε και να αναδείξετε με αναστήλωση τα γεφύρια του Κεραμιδίου, του Δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων, όπου είναι εφικτό, εμπεδώνοντας έτσι, στις τοπικές κοινωνίες και όχι μόνο την ιστορική τους αξία, προκειμένου, αφενός, να διαδοθεί δια μέσω αυτών η τοπική ιστορία, και αφετέρου, να αποκτήσουν τα εν λόγω την αναγκαία επισκεψιμότητα από περιπατητές, περιηγητές και ντόπιους περίοικους;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κοινοποίηση:

Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο Βουλή των Ελλήνων


Θέμα: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 3322/15-01-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών (Κ.Υ.Α), η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί να κατανεμηθεί από τους Κ.Α.Π. έτους 2021 για την κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων στο Δήμο Φαρκαδόνας το ποσό των 226.530,00€. Επισημαίνεται, ότι ο Δήμος έχει χρηματοδοτηθεί με το ίδιο ποσό και κατά το προηγούμενο έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται, κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και στον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επιπλέον, στη βάση του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο Δήμο Φαρκαδόνας κατανεμήθηκε ποσό ύψους 235.800,00€, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία από το Δήμο Φαρκαδόνας, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 5236/25-01-2021 έγγραφο και, όταν περιέλθει η σχετική απάντηση, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας.


Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.