Τελευταίες Ειδήσεις

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΡΤ


ΠΡΟΣ: 1. Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Ζούλα

            2. Διευθύνοντα  Σύμβουλο ΕΡΤ Κ. Γεώργιο Γαμπρίτσο

ΚΟΙΝ.: 1. Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό

                 κ. Θεόδωρο Λιβάνιο

             2. Μέλη Δ.Σ. ΕΡΤ

                  κ.κ. Δημήτριο Παπαδημητρίου, Νικόλαο Ελματζιόγλου,

                   Ιωάννα Στεφανάκη, Αριστοτέλη Μεταξά

             3. Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ

             4. Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ

 

Αξιότιμοι κ.κ.

 

Αποφασίσατε να προχωρήσετε στην αντικατάσταση - τοποθέτηση προϊσταμένων των Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΤ, όπως είχατε εξαγγείλει κατά το παρελθόν και όπως μας είχατε ενημερώσει στη μία και μοναδική φορά που καταφέραμε να συναντηθούμε, ότι οι θέσεις αυτές θα καταλαμβάνονταν από δημοσιογράφους.

 

Ειδικότερα και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε μέχρι στιγμής, ως Διοίκηση της ΕΡΤ επιλέξατε στους 11 από τους 19 Περιφερειακούς σταθμούς την αντικατάσταση των προϊσταμένων με άλλα πρόσωπα που υπηρετούν στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Για τους υπόλοιπους οκτώ επιφυλάσσατε μια πρωτοτυπία. Αποφασίσατε να προκηρύξετε τις θέσεις προϊσταμένων και καλείτε να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία επιλογής προσώπων, άτομα που ήδη εργάζονται στην ΕΡΤ, αλλά και εκτός της εταιρίας.

Όλα τα παραπάνω, δημιουργούν εύλογες απορίες οι οποίες δεν μπορούν να απαντηθούν τόσο από τους εργαζομένους στους Περιφερειακούς Σταθμούς, αλλά ούτε και από εμάς, που γίναμε δέκτες ερωτήσεων και κοινωνοί παραπόνων. Ειδικότερα:

·         Ποιοι λόγοι ώθησαν τη Διοίκηση να προχωρήσει ειδικώς αυτή την περίοδο στη συγκεκριμένη ενέργεια και όχι στην πρόσληψη προσωπικού για την επαρκή στελέχωση των περιφερειακών σταθμών;

·         Προηγήθηκε ενημέρωση όσων επελέγησαν προς αντικατάσταση, για τους λόγους που ώθησαν την εταιρία στις αποφάσεις της ή τούτο κρίθηκε μη υποχρεωτικό, άρα και μη αναγκαίο;

·         Στους 11 από τους 19 Περιφερειακούς σταθμούς επελέγησαν πρόσωπα που ήδη υπηρετούν στην ΕΡΤ. Και σε κάποιες περιπτώσεις, όχι δημοσιογράφοι, όπως ήταν η αρχική σας δημόσια δέσμευση. Εικάζουμε, βασίμως, ότι ερωτήθηκαν και αποδέχθηκαν τα καθήκοντά τους. Στους υπόλοιπους οκτώ (8) σταθμούς τι ακριβώς συνέβη; Ερωτήθηκαν άπαντες και αρνήθηκαν; Ερωτήθηκαν ορισμένοι μόνον και αρνήθηκαν;

Στην ανάρτηση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, η εταιρία παραδέχεται τα εξής:

·   Επιλέγει για την ίδια θέση αρμοδιότητας με δύο διαφορετικούς τρόπους. Τους 11 με εσωτερική διαδικασία και για τους άλλους οκτώ με διαγωνιστική διαδικασία στην οποία δύναται να μετέχουν οι εργαζόμενοι που προφανώς δεν επελέγησαν εσωτερικώς. Δηλαδή όσοι κρίθηκαν ότι δεν είναι ικανοί να επιλεγούν από την διοίκηση της ΕΡΤ με την αρχική μέθοδο, καλούνται να μετάσχουν στην διαδικασία επιλογής με τη νέα μέθοδο.

Επίσης, επί των προσκλήσεων ενδιαφέροντος, γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:

Χρόνος και είδος σύμβασης

Προκηρύσσονται θέσεις προϊσταμένων όπου αναφέρεται ότι η θέση είναι πλήρους απασχόλησης, αλλά δεν αναφέρει χρόνο απασχόλησης, παρά μόνο ότι «η θητεία του/ης, καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου».  Για τους ήδη εργαζόμενους στην ΕΡΤ τούτο προφανώς δεν ισχύει για την εργασιακή τους σχέση με την εταιρία, αλλά μόνον για την ιεραρχική τους θέση. Για τους εκτός ΕΡΤ όμως καθορίζει και την εργασιακή τους σχέση με την εταιρία (σύμβαση ΙΔΑΧ ή ΙΔΟΧ).

 Τα προσόντα

Δεν έχει γίνει σαφές, σύμφωνα με το κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος,  ποια ειδικότητα θα έχει ο προϊστάμενος εκτός ΕΡΤ που θα αναλάβει τη θέση. Δια της λογικής συνεπάγεται ότι μπορεί να είναι δημοσιογράφος, μουσικός παραγωγός,  τεχνικός ή διοικητικός υπάλληλος.

Τέλος, ένα μεγάλο θέμα που αναφύεται, με τη μη τοποθέτηση δημοσιογράφων στη θέση των προϊσταμένων, είναι το γεγονός, ότι αν τοποθετηθεί προϊστάμενος άλλης ειδικότητας χρειάζεται να οριστεί υπεύθυνος αρχισυντάκτης – συντονιστής, για την δημοσιογραφική εργασία. Εκτός και αν συνεχιστεί το παράδοξο, που έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν, το δημοσιογραφικό συντονισμό να τον πραγματοποιούν εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων!

Αξιότιμοι κ.κ.

 

Σας υπενθυμίζουμε ότι οι 19 περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΤ αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας στην ενημέρωση και τον πολιτισμό. Είναι η απόδειξη ότι η ΕΡΤ είναι παντού, καταδεικνύει στην πράξη ότι δεν είναι απλώς ένα μέσο ενημέρωσης, αλλά θεσμός της Δημοκρατίας.

Είμαστε σαφώς και παγίως υπέρ της ενίσχυσης με προσωπικό των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ. Ζητούμε επί σειρά ετών την πρόσληψη προσωπικού, λόγω προβλημάτων υποστελέχωσης, εξαιτίας και συνταξιοδοτήσεων. Υπάρχουν πολλά κενά στις ειδικότητες δημοσιογράφων και τεχνικών. Θα πρέπει να προβλεφθούν οργανικές θέσεις και να καλυφθούν με δημοσιογράφους, τεχνικό και λοιπό προσωπικό, ενέργεια που θα αποδείξει τις πραγματικές ανάγκες, αλλά και θα καταδείξει την προοπτική  της εταιρίας.

Δυστυχώς όμως με τις “αλχημείες” που διαπιστώνονται για την τοποθέτηση των προϊστάμενων, θα μας επιτρέψετε να κάνουμε διάφορους συνειρμούς, σημειώνοντας ότι οι Περιφερειακοί Σταθμοί της ΕΡΤ δεν έχουν την πολυτέλεια για να γίνουν χώροι και εργαστήρια… «πειραμάτων».

Για τα Δ.Σ. των Ενώσεων Συντακτών

της Περιφέρειας

 

Οι Πρόεδροι

 

ΕΣΗΕΜΘ                                                                               ΕΣΗΕΠΗΝ                       

 

Νικόλαος Καρράς                                                 Κυριάκος Κορτέσης         

 

ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε                                                                         ΕΣΠΗΤ

 

Δημήτρης Χορταργιάς                                          Θέμης Μπερεδήμας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.