Τελευταίες Ειδήσεις

«Με πάθος και αγάπη για την Θεσσαλία ιδρύθηκε η Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών»


Πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το Σάββατο 15 Μαΐου 2021 η ιδρυτική Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών. Στη Γενική Συνέλευση έλαβαν μέρος: κ. Γκίκας Διαμαντής (Πρόεδρος), κ. Μίχου Φωτεινή (Γενική Γραμματέας και Υπεύθυνη Νεολαίας), κ. Γιάνναρου Πολυάνθη (Β΄ Αντιπρόεδρος) καθώς και τα ιδρυτικά μέλη της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών: κ. Γεωργίου Χριστίνα (Γερμανία, Μόναχο), κ. Γιαννακόπουλος Θεοχάρης (Ελλάδα, Καλαμπάκα), κ. Δήμου Απόστολος (Γερμανία, Σβάινφουρτ), κ. Ιωάννου Γεώργιος (Γερμανία, Μπήλεφελντ), κ. Κερασοβίτη Αναστασία (Γερμανία, Νυρεμβέργη), κ. Κοντέλλη Μαριάνθη (Γερμανία, Μπήλεφελντ), κ. Κορδέλα Άννα (Ελλάδα, Αθήνα), κ. Μαχαιράς Γιώργος (Γερμανία, Νυρεμβέργη), κ. Παπαθανασίου Φίλιππος (Ν. Αφρική, Γιοχάνεσμπουργκ), κ. Παπαθανασίου Ευγενία Αριάδνη (Ν. Αφρική, Γιοχάνεσμπουργκ), κ. Παπαϊωάννου Δέσποινα (Αυστραλία, Σύδνεϋ), κ. Πεχλιβανίδης Βασίλειος (Γερμανία, Ντύσσελντορφ), κ. Ρουσιαμάνης Δημήτριος (Γερμανία, Ντύσσελντορφ), κ. Ρουσιαμάνη Αθανασία (Γερμανία, Ντύσσελντορφ), κ. Σκρέκα Κωνσταντίνα (Γερμανία, Νυρεμβέργη) και κ. Ψύρρας Στέφανος (Γερμανία, Μόναχο). Επίσης πολλοί νέοι που δήλωσαν ενδιαφέρουν να συμμετέχουν στην ιδρυτική συνέλευση της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών δεν μπόρεσαν λόγω άλλων υποχρεώσεων να παρευρεθούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και οι οποίοι θα συμμετέχουν ως μέλη στη συνέχεια των τηλεδιασκέψεων της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών.

 

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Διαμαντής Γκίκας καλωσόρισε τα ιδρυτικά μέλη της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών τονίζοντας ότι η σημερινή ημερομηνία είναι ιστορική για την πορεία και την εξέλιξη της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών. Επίσης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η ενασχόληση της νέας γενιάς με την παράδοση, τον πολιτισμό και την Ιστορία της Πατρίδας μας ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Η Νεολαία αποτελεί το μελλοντικό δυναμικό για τη συνέχιση, αναβάθμιση και εξέλιξη της μεγάλης οικογένειας των Θεσσαλών. Παρουσίασε την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών από την ίδρυση της το 2007 μέχρι σήμερα, όλα τα μέλη του Δ.Σ. καθώς και τους σκοπούς της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας θεσσαλών. Τέλος προσκάλεσε τη Νεολαία να γίνουν μέλη στην αντίστοιχη ομάδα στο facebook.

 

Στην ιδρυτική συνέλευση συμμετείχε επίσης και χαιρέτησε η Β’ Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Πολυάνθη Γιάνναρου. Η κ. Γιάνναρου τόνισε τη σημασία του εγχειρήματος, καθώς και τον ρόλο των απανταχού θεσσαλικών συλλόγων στην προσπάθεια μεταλαμπάδευσης των εθίμων και παραδόσεων στη νέα γενιά. Η ίδια ως πρόεδρος του θεσσαλικού Συλλόγου Μπήλεφελντ και περιχώρων, πάντα ενθαρρύνει τα νέα παιδιά να γνωρίσουν την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την ιστορία της, τις ομορφιές της, τα ήθη και έθιμά της και να δημιουργήσουν τη συνέχεια της πολιτιστικής παράδοσης της Θεσσαλίας και του  ελληνικού πολιτισμού γενικότερα. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να ανακαλυφθούν και να συσπειρωθούν οι νεαροί θεσσαλοί ανά τον κόσμο σε μια δυναμική και πρωτοπόρα Θεσσαλική Νεολαία.

 

 

Η Γενική Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών και Υπεύθυνη για την Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών κ. Φωτεινή Μίχου, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες νέους και δήλωσε πολύ χαρούμενη και ικανοποιημένη που ένα όνειρο όλων των μελών και στελεχών της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει σάρκα και οστά. Αναφέρθηκε στο μεγάλο αυτό εγχείρημα ένωσης των νέων Θεσσαλών του κόσμου καθώς και τη δυσκολία πραγματοποίησης του, όμως είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την επιτυχία μιας και οι Θεσσαλοί έχουν αποδείξει ότι είναι μαχητικοί και γενναίοι. Επίσης τόνισε ότι η νέα γενιά είναι η συνέχιση και το μέλλον της ανθρωπότητας. Οι νέοι Θεσσαλοί είναι οι συνεχιστές της θεσσαλικής παράδοσης, του ελληνικού στοιχείου και της εθνικής μας ταυτότητας.

Τα μέλη της ιδρυτικής Συνέλευσης παρουσιάστηκαν και αναφέρθηκαν στην καταγωγή τους, στις σπουδές τους, στην χώρα που διαμένουν και στην χαρά τους που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή. Έκαναν λόγο για τη μεγάλη αγάπη που τρέφουν για την πατρίδα Ελλάδα και τη Θεσσαλία ειδικότερα, καθώς και για τη δυσκολία διατήρησης των παραδόσεων και της γλώσσας στις νέες γενιές στο εξωτερικό. Δήλωσαν δυναμικοί και έτοιμοι να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην επιτυχία του εγχειρήματος αυτού, έτσι ώστε να καταστούν άξιοι συνεχιστές των προγόνων τους.

Ο πρόεδρος κ. Διαμαντής Γκίκας παρουσίασε μια πρόταση του Δ.Σ της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας η οποία έχει τον τίτλο «Γνωρίστε τις ρίζες μας / Γνωρίστε τους ήρωές μας». Συγκεκριμένα η δράση περιλαμβάνει μια ομάδα της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών να συμμετέχει σε μια πολιτιστική και εκπαιδευτική περιπέτεια γνωρίζοντας τις ρίζες τους και τους Θεσσαλούς ήρωες της επανάστασης του 1821. Βασικοί σταθμοί της περιπέτειας είναι το Μαυρομάτι Καρδίτσας, γενέτειρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, το Βελεστίνο Μαγνησίας, γενέτειρα του Ρήγα Φεραίου και άλλοι δήμοι της Θεσσαλίας που είναι γενέτειρες Θεσσαλών ηρώων της επανάστασης. Τέτοιες δράσεις φέρνουν κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα τους τα νέα παιδιά ώστε να γνωρίσουν και να νιώσουν από κοντά τα ήθη, έθιμα, τις παραδόσεις και τη νοοτροπία του ελληνικού γένους και να τονώσουν την εθνική τους ταυτότητα.

Τα μέλη της Νεολαίας ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόταση και υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή. Προβληματισμός είναι η εύρεση μια κοινής ημερομηνίας που θα μπορούν όλα τα παιδιά, αλλά και οι περιορισμοί της Πανδημίας, οι οποίοι είναι μεταβαλλόμενοι αναλόγως της πορείας της.

Συμφωνήθηκε η δράση να μεταφερθεί το έτος 2022 και να διατυπωθεί ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο θα είναι η βάση για μια επόμενη συνεδρίαση προκειμένου να προετοιμαστεί κατά τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο η δράση αυτή.

Η συζήτηση στράφηκε στη συνέχεια γύρω από τους στόχους της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών:

·         Προώθηση της πολιτιστικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών ανά τον κόσμο.

·         Διατήρηση και καλλιέργεια της ιστορίας, λαογραφίας, των ηθών και εθίμων των Ελλήνων της Θεσσαλίας και παγκόσμια προβολή σε όλους τους Έλληνες και τους άλλους λαούς.

·         Προώθηση  σύσφιξης σχέσεων και καλλιέργειας δεσμών φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους Θεσσαλούς νέους όλου του κόσμου.

·         Σύσφιξη και ενδυνάμωση των σχέσεων επικοινωνίας με τη μητέρα πατρίδα και την Θεσσαλία ειδικότερα.

·         Ενημέρωση και ανταλλαγή εμπειριών γύρω από τα θέματα που αφορούν τους Θεσσαλούς Νέους (επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, αθλητικά).

·         Η Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών είναι αφιλοκερδής και δεν επιδιώκει οικονομικούς σκοπούς.

·         Η Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών είναι ανεξάρτητη από κομματικές οργανώσεις.

Βάσει αυτών στο μέλλον θα σχεδιαστούν και θα αναπτυχθούν οι εκάστοτε δράσεις.

Καλή αρχή και καλή δύναμη στην Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών!


 

Με εκτίμηση – Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

 

Ο Πρόεδρος

Διαμαντής Γκίκας

 

 

Η Γραμματέας

Φωτεινή Μίχου

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.