Τελευταίες Ειδήσεις

Απάντηση στη ΝΟΔΕ Τρικάλων για τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ


Τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και πανηγυρίζει η τοπική Νομαρχιακή επιτροπή της Ν.Δ  δεν αφορούν τον πυρήνα των άμεσων και πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά που έχουν δει τζίρους και εισοδήματα να εκμηδενίζονται.


Σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν μέτρα για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα μέτρα δεν αγγίζουν καν τα δύο μείζονα προβλήματα των επαγγελματιών: τη σώρευση χρεών και την έλλειψη ρευστότητας.

1. Δεν ρυθμίζουν τα χρέη της πανδημίας με το αναγκαίο “κούρεμα”, αναγκαία προϋπόθεση για την ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας.



2. Δεν προβλέπουν καμία χορήγηση ρευστότητας, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν κεφάλαιο κίνησης, να αγοράσουν εμπορεύματα, να διατηρήσουν τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας.

Τελικά, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ωφελήσουν κυρίως και προνομιακά τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Χαμηλόμισθοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες στα πρόθυρα του “λουκέτου” είναι και παραμένουν εκτός των “ραντάρ” του κ. Μητσοτάκη.

 


Συγκεκριμένα:

- Η μείωση της φορολογίας των κερδών αφορά λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν κέρδη, ενώ, ειδικά σήμερα, οι μικρομεσαίες έχουν καταβαράθρωση τζίρου και ζημιές.

- Η κυβέρνηση δεν λέει κουβέντα και αρνείται τη διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος που αφορά τους πάντες, απαιτώντας την πληρωμή του, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, με κρατική εντολή, απαγορευόταν να ασκήσουν δραστηριότητα.

- Η παράταση της αναστολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης -ίσχυε ήδη- ευνοεί κυρίως και πολλαπλάσια όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, ενώ μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν καθόλου ή ελάχιστο όφελος, λόγω και της ραγδαίας μείωσης των εισοδημάτων τους, που τους θέτει έτσι και αλλιώς εκτός εισφοράς.

- Η εισφορά αλληλεγγύης εξακολουθεί να μην αναστέλλεται για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

- Η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών  εισφορών –ίσχυε ήδη- ευνοεί πολλαπλάσια τις μεγάλες επιχειρήσεις, με το όφελος για τους εργαζόμενους να είναι ελάχιστο και την απώλεια πόρων για τον ΟΑΕΔ τεράστια, με συνεπακόλουθη μείωση κοινωνικών πολιτικών για τους ανέργους και την ενίσχυση της εργασίας.

Τα μέτρα επιβεβαιώνουν την επιλογή της κυβέρνησης να οδηγήσει σε εκκαθάριση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ευνοήσει προνομιακά, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, λίγους και ισχυρούς.

 

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.