Τελευταίες Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα για τον δημόσιο λόγο στην εποχή της πανδημίας


Με πολύ σημαντικά συμπεράσματα για την επίδραση της πανδημίας στη γλώσσα και στην επικοινωνία ολοκληρώθηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Εργαστηρίου  Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης (ΜΕ.Κ.ΘΕ.Μ.Ε.) του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Ο δημόσιος λόγος στην εποχή της πανδημίας». Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris) και είχε χορηγό επικοινωνίας το CNN Greece.

 

 Πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό έδωσαν το παρόν στο πρόγραμμα, που σχεδίασε, οργάνωσε και διηύθυνε ως επιστημονική υπεύθυνη, η αν. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας  και διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης, κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη. Το πρόγραμμα που προσφέρθηκε δωρεάν σε 200 περίπου φοιτητές, δημοσιογράφους, νομικούς και εκπαιδευτικούς, διήρκησε δύο και πλέον μήνες και πυροδότησε έναν σοβαρό προβληματισμό για τους δεκάδες νέους όρους που αφορούν στην υγειονομική κρίση και οι οποίοι εισέβαλαν βίαια στο λεξιλόγιό μας, ενώ αναγνωρίστηκαν με μεγάλη ταχύτητα από τα λεξικά. Υπογραμμίστηκε ότι η πανδημία προκάλεσε δραστικές αλλαγές στην επικοινωνία μεταξύ των ομιλητών της κοινότητας.

 

 Ζητήματα γλωσσικής αλλαγής, γλωσσικής προσαρμογής, επανασημασιολογήσεων των λέξεων, αλλά και άλλα που σχετίζονται με την ιδεολογική λειτουργία του λόγου περιλαμβάνονταν στις θεματικές του σεμιναρίου που πραγματοποιούνταν κάθε Παρασκευή βράδυ, από τον περασμένο Φεβρουάριο.  Επιπλέον, το πρόγραμμα διαπραγματεύτηκε και το κρίσιμο θέμα της ανάπτυξης του διχοτομικού λόγου σε εποχές κρίσεων και ειδικότερα σε σχέση με την κρίση της πανδημίας.

 

 Οι συμμετέχοντες υπέβαλλαν εργασία στο τέλος του προγράμματος και παρέλαβαν πιστοποιητικό αναγνώρισης της συμμετοχής τους, επεφύλαξαν δε εγκωμιαστικά σχόλια για τη δράση, στα report papers που απέστειλαν.

 

 Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του προγράμματος απευθύνονται θερμές ευχαριστίες στην πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, Καθηγήτρια κ. Αικατερίνη Πλακίτση και στους ομιλητές, κ.κ. (με τη σειρά των ομιλιών τους),

-Κώστα Κανάκη, Καθηγητή Κοινωνιογλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου,            

-Μαριάννα Κατσογιάννου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γενικής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου,

-Αλεξία Κουλούρη, Δημοσιογράφο, Προϊσταμένη Τομέα Ενημέρωσης και Προβολής του Κοινοβουλευτικού έργου τηλεοπτικού σταθμού Βουλή Τηλεόραση,

-Κώστα Γουλιάμο, Πρύτανη Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Επίτιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Lanzhou City University της Κίνας,

-Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,

-Γεώργιο Δ. Καψάλη, Καθηγητή Eλληνικής Φιλολογίας με έμφαση στις κλασικές σπουδές και την Παιδική Λογοτεχνία Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τ. Πρύτανη,
-
Ελένη Τσαλκατίδου, Υπ. διδάκτορα ΕΚΠΑ, Δημοσιογράφο - Μέλος ΕΣΗΕΜΘ,

-Μάνο Τσαλαμανιό, Διευθυντή Τμήματος Ψυχιατρικής Παιδιών-Εφήβων - Διευθυντής Ψυχιατρικού Τομέα  Γ.Ν. «Ασκληπιείο Βούλας»

-Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας, Αντιπρύτανη Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

-Ελένη Καραντζόλα, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου,

-Ευάγγελο Ιντζίδη, μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Φιλολογίας ΕΚΠΑ.

 

Τέλος θερμές ευχαριστίες απευθύνονται στο Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris), στο CNN Greece που ήταν χορηγός επικοινωνίας του προγράμματος, καθώς και προς όλα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που στήριξαν και πρόβαλλαν το πρόγραμμα σε όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.