Τελευταίες Ειδήσεις

Άρθρο Μ. Χατζηγάκη: Το κρίσιμο ζήτημα του δημογραφικού


Κοιτώντας γύρω μου διαπιστώνω ότι σχεδόν οι μισοί μου φίλοι είναι άνεργοι, ελάχιστοι είναι παντρεμένοι και ακόμα λιγότεροι έχουν παιδιά. Αυτό που βλέπω στον κύκλο μου έρχεται να πιστοποιήσει έρευνα του καθηγητή Βύρωνα Κοτζαμάνη (δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή) που δείχνει ότι το χάσμα γεννήσεων – θανάτων συνεχώς διευρύνεται. Μόνο πέρυσι ο πληθυσμός μας απώλεσε 46.000 ανθρώπους. Δηλαδή σε ένα χρόνο χάσαμε πληθυσμό περισσότερο από όσο ο Δήμος Μετεώρων και Πύλης μαζί! Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ αυτή είναι η μεγαλύτερη συρρίκνωση του Ελληνικού πληθυσμού από την μεγάλη οικονομική κρίση του 1932. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το brain drain, τους πολίτες δηλαδή που έφυγαν από την χώρα για να βρουν δουλειά, τότε η χώρα «μικραίνει» ακόμα περισσότερο.

 

Ο συνδυασμός της γήρανσης του πληθυσμού και της εκροής νέων ανθρώπων δημιουργεί και ένα τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Η χώρα σιγά σιγά χάνει την παραγωγική της δυναμική καθώς οι νέοι άνθρωποι φεύγουν για το εξωτερικό αλλά οι συνταξιούχοι πληθαίνουν. Επίσης, λόγω της μεγάλης ανεργίας, η δεξαμενή των εργαζόμενων πολιτών που πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές μειώνεται. Συνεπώς, το κράτος έχει ολοένα και μεγαλύτερο βάρος για να πληρώνει συντάξεις αλλά μικρότερη δυνατότητα να αντλήσει εισφορές λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.

 

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το δημογραφικό έδωσε κίνητρα θεσμοθετώντας μια σειρά από μέτρα όπως το επίδομα παιδιού, τα voucher για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, την μοριοδότηση για την ένταξη μητέρων κάτω των 30 σε προγράμματα, την δυνατότητα επιλογής χρήσης εγκυμοσύνης, κτλ. Όλα αυτά είναι βήματα προς στην σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο το μείζων εδώ είναι η ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Οι νέοι άνθρωποι δεν πρόκειται να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά αν δεν έχουν πρώτα διασφαλίσει, τουλάχιστον σε ένα μικρό βαθμό, το οικονομικό κομμάτι. Μπορείς να ανοίξεις σπίτι με 500 ευρώΜάλλον όχι είναι η απάντηση. Η κυβέρνηση σωστά προσπαθεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις που θα γεννήσουν νέες θέσεις εργασίας. Επιχειρεί, επίσης, να εκσυγχρονίσει το θεσμικό μας πλαίσιο έτσι ώστε δοθούν κίνητρα στην πρόσληψη νέων. Παράλληλα, η Ελλάδα άρχισε ήδη να προετοιμάζεται για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που θα βασιστεί στην ψηφιακή επανάσταση και, σύμφωνα με τον Klaus Schwab, θα είναι σαρωτική και θα αλλάξει πλήρως το πρόσωπο της οικονομίας.

 

Το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς ελάχιστα απασχολεί τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας. Δεν είναι απλά ένας αριθμός. Επηρεάζει τα πάντα στην χώρααπό την οικονομία μέχρι τις αμυντικές μας δυνατότητες. Γι ‘αυτό πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά. Ιδιαίτερα εμείς οι νέοι που θα το βρούμε μπροστά μας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.