Τελευταίες Ειδήσεις

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ


Η Κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει τις προκλήσεις. Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας καταθέτει σκληρό αντεργατικό νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα εργασιακών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών, ενώ γνωρίζει ότι θα συναντήσει την οξύτατη αντίδραση των εργαζόμενων, των συνδικάτων και της Αριστεράς στο σύνολό της.

   Η Κυβέρνηση συνεχίζει με εξοργιστική επιμονή να προωθεί τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα, τις δεξιές ιδεοληψίες της, την ταξική της μονομέρεια υπέρ του κεφαλαίου. Χτίζει μια Ελλάδα της ολιγαρχίας - των κολλητών - των διαπλεκόμενων. Κλιμακώνει τις νομοθετικές προκλήσεις που άρχισε με τις εισαγωγικές εξετάσεις και την αστυνομοκρατία στα Πανεπιστήμια, τα ιδιωτικά κολλέγια, τον πτωχευτικό κώδικα, την άρση προστασίας της 1ης κατοικίας...

   Προωθεί το ξήλωμα του 8ώρου που γνωρίζει ότι είναι κατάκτηση αιματηρών αγώνων του εργατικού κινήματος για κοινωνική δικαιοσύνη, εμβληματικό επίτευγμα του εργασιακού πολιτισμού μετά τις θυσίες των εργατών που κορυφώθηκαν στο Σικάγο την 1η Μάη του 1886. Επιδιώκει την επιστροφή στη βαρβαρότητα  - στην ισοπέδωση της εργασίας - στις ατομικές συμβάσεις - στη πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.  Επιδιώκει  την συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, την εκτόξευση των ανισοτήτων που τις θεωρεί αιώνιες, τη κεφαλαιοκρατική επανεκκίνηση της οικονομίας, την ικανοποίηση του ΣΕΒ,  την νομιμοποίηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, την απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση, την ελαστικοποίηση του ωραρίου. Θέλει τη μαύρη ανασφάλιστη φτηνή εργασία,  την ενοικίαση εργαζομένων, την ασυδοσία απολύσεων, τη μείωση αποδοχών και του κόστους εργασίας για τους εργοδότες,  την αναστολή και  κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Και τα δικαιολογεί όλα αυτά με την απαράδεχτη δικαιολογία «κοιτάζουμε στα μάτια τη πραγματικότητα στην αγορά εργασίας».  Με την ακραία  νεοφιλελεύθερη αυτή λογική αυτή συντάχθηκε και το κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το σχέδιο που υλοποιεί τη πρόθεση της ΝΔ να διαιωνίσει και μελλοντικά τις ατομικές συμβάσεις και την ελαστικοποίηση της εργασίας ως μνημόνιο διαρκείας.

   Η Κυβέρνηση  προκαλεί τη ρήξη. Προωθεί μια σύγκρουση στο θεμελιακό δίλημμα : με το κεφάλαιο ή με την εργασία  που είναι και κεντρική διαχωριστική γραμμή στη μάχη ιδεών και ταξικών προτιμήσεων μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. 

   Το κυβερνητικό νομοσχέδιο αποτελεί casus beli εν μέσω πανδημίας και των τραγικών επιπτώσεών της στο κλείσιμο επιχειρήσεων, στην εκτόξευση της ανεργίας και της φτώχειας, στην τραγική πραγματικότητα για τις ανθρώπινες ζωές με τρομακτικά μεγέθη στον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων ασθενών.

   Να προωθήσουμε λοιπόν ευρύτατες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες για να μην περάσει. Να αξιοποιήσουμε τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη για μαζικές διαδηλώσεις, ασφαλώς με μέτρα προφύλαξης.  Ο αγώνας χαρακτηρίστηκε " μητέρα των μαχών" και θα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.

   Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στις θέσεις του για την επανεκκίνηση της οικονομίας και για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ξεκαθαρίζει ότι κινητήριος μοχλός είναι η καλά αμειβόμενη  σταθερή εργασία και η υγιής επιχειρηματικότητα. Στο Πρόγραμμά του για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη παίρνει σαφή θέση ότι και στις σύγχρονες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του κεφαλαίου και της εργασίας έχει ταξική μονομέρεια υπέρ των εργαζομένων.  Γι’ αυτό και προτείνει :

- πλήρη προστασία των θέσεων και των σχέσεων εργασίας μέσα στη κρίση

- συλλογικές συμβάσεις εργασίας με επεκτασιμότητα

- επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, τολμηρή αύξηση των προσλήψεων στην υγεία - τη παιδεία - τη πρόνοια - τον ΕΦΚΑ - τα μέσα μαζικής μεταφοράς - τον δημόσιο και κοινωφελή τομέα της οικονομίας, μονιμοποίηση συμβασιούχων και επικουρικών σε θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ένταξη στα ΒΑΕ υγειονομικών - αστυνομικών...

- δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας με προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης

- Νέο Κοινωνικό Εισόδημα  που να καλύπτει τις ανάγκες στα βασικά αγαθά και σε αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης  

- μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, προώθηση του θεσμού του γιατρού εργασίας, ενίσχυση της επιθεώρησης εργασίας

- κοινωνικά αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος, ολοκληρωμένο - καθολικό - ποιοτικό - δωρεάν  ΕΣΥ

- ριζική αναθεώρηση του νεοφιλελεύθερου Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ και μετατροπή του σε Σύμφωνο Σύγκλισης και Βιώσιμης Ανάπτυξης - ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εργασία, με  συγκεκριμένο σχέδιο και πόρους για την αύξηση της δημιουργικής απασχόλησης και την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων  στη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.