Τελευταίες Ειδήσεις

«Κλειδώνει» το Πάσχα στην πόλη - Συνεδριάζει η Επιτροπή σήμερα


Αρνητικοί στο ενδεχόμενο πασχαλινών μετακινήσεων εμφανίστηκαν η Ελένη Γιαμαρέλλου καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.


Οι επιδημιολόγοι φαίνεται να εισηγούνται την συνέχιση των μέτρων και την περίοδο του Πάσχα, φοβούμενοι την διασπορά της επιδημίας στην επαρχία, λόγω της αναμενόμενης μαζικής εξόδου από τις μεγάλες πόλεις προς τα χωριά.


Να σημειωθεί ότι οι επιδημιολόγοι της επιτροπής αναμένεται σήμερα να συνεδριάσουν για να στείλουν την εισήγησή τους στην κυβέρνηση.


«Μα λογικό είναι να το ξεχάσουμε αυτό, δηλαδή όταν πούμε ότι οι Έλληνες θα πάνε στα χωριά τους, και τους καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά, μιλάμε για δύο εκατομμύρια ανθρώπους που θα φύγουν από την Αθήνα, που είναι στην κορυφή του κύματος και θα πάνε να διασπείρουν. Απομακρύνεται για την ασφάλεια του καλοκαιριού. Δεν το θέλουμε αυτό. Θέλουμε τον τουρισμό μας να αναπτυχθεί», τόνισε. η κ. Γιαμαρέλλου μιλώντας στο Mega.


Σχετικά με την Ανάσταση και την αλλαγή της ώρας σημείωσε: «Είναι μια λογική πρόταση και νομίζω ότι και η πολιτεία και η εκκλησία βρήκαν τον μέσο όρο», προτείνοντας παράλληλα να γίνονται self test σε όλους όσοι κινούνται μέσα στους ναούς, ψάλτες, ιερείς κ.λπ.


Σαρηγιάννης: «Όχι» Πάσχα στο χωριό - Το άνοιγμα της εστίασης θα προκαλέσει περαιτέρω αύξηση στα κρούσματα 


Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης «είμαστε από τις 7 Απριλίου σε μια φάση ήπιας αποκλιμάκωσης, σε ένα πλατό σταθεροποίησης», ωστόσο τόνισε ότι «στο σύνολο θα έχουμε μια αυξητική πορεία στην Αττική, αλλά θα ακολουθήσει αποκλιμακωτική πορεία».


Σημείωσε ακόμα ότι από τις 23-24 του μήνα το νωρίτερο θα δούμε αποκλιμάκωση στα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει δύσκολη.


Παρουσιάστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο να κάνουμε Πάσχα στο χωριό ή στα εξοχικά, καθώς όπως είπε «όλοι οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η μαζική μετακίνηση του πληθυσμού τελικά αυξάνει τον αριθμό των ενεργών επαφών»


«Είναι αδύνατο να πάω στο εξοχικό και να μην συναντήσω συγγενείς και φίλους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης, λέγοντας «θα συνιστούσα να κάνουμε υπομονή για αυτό το Πάσχα»


Τέλος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ανοίξει η εστίαση νωρίτερα, με αφορμή τα κορονοπάρτι που παρατηρούνται στις πλατείες, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι «οι νέοι δεν θα κρατήσουν τις αποστάσεις» και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε περαιτέρω αύξηση στα κρούσματα. «Η εστίαση να ανοίξει στα μέσα Μαΐου», κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.


«Εκρηκτική» αύξηση στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε Αττική


Σημαντικά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα τριών από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 12 - 18 Απριλίου, σε σχέση με την εβδομάδα 5 - 11 Απριλίου.


Ειδικότερα, στον Άγιο Νικόλαο η αύξηση αγγίζει το 360%, στην Περιφέρεια Αττικής 171% και στο Ρέθυμνο 120%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.