Τελευταίες Ειδήσεις

Το Μήνυμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας


Κ. Αγοραστός: «Χωρίς το αγαθό της δημόσιας υγείας όλα τελούν υπό αίρεση και αναίρεση»

 

«Εκφράζουμε για ακόμη μια φορά την ευγνωμοσύνη μας σε όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, που με αυταπάρνηση εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο δίνει τη δύσκολη μάχη κατά του κορωνοϊού. Στους ήρωες πίσω από τις μάσκες: σας ευχαριστούμε για όλα. Ευχαριστούμε τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας που πειθαρχούν, στηρίζουν τις οικογένειές τους και προστατεύουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, τους γονείς μας, τις ευπαθείς ομάδες. Η καλύτερη στρατηγική για να συγκροτηθεί μια θετική αλυσίδα πολιτικής υγειονομικής ασφάλειας και οικονομικής δημιουργίας έως  ότου επιτευχθούν ικανοποιητικά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, τα διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού και ο εμβολιασμός. Οι αντοχές της κοινωνίας αν δεν έχουν εξαντληθεί δεν σημαίνει ότι είναι ανεξάντλητες. Όσο αυξάνεται η προσωπική αυστηρότητα στην τήρηση των μέτρων, τόσο μεγαλώνει και η συλλογική ελευθερία. Προέχει η ανθρώπινη ζωή και για την προστασία της, δίνουμε μαζί τη μάχη. Η πανδημία του κορωνοϊού παραμένει ενεργή, διατηρεί αφανείς εστίες παντού  και  θα συνεχίσει για αρκετούς μήνες ακόμη να απειλεί τη ζωή των ανθρώπων, να εμποδίζει την κινητικότητα των ανθρώπινων κοινοτήτων και να περιορίζει κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Τα εμβόλια δίνουν ανάσα ελπίδας,  ωστόσο απέχουμε ακόμη από το σημείο εκείνο που θα μας απαλλάξει οριστικά από τους περιορισμούς της πανδημίας.

 

Η υγειονομική κρίση απέδειξε ότι μόνο το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει την πανδημία αποτελεσματικά και ολιστικά. Το ΕΣΥ βγήκε «κερδισμένο» και με πλεόνασμα αξιοπιστίας από την κρίση του κορωνοιού.  Το γεγονός αυτό, δημιουργεί θετικό κύμα συμπαράστασης και μας δείχνει το δρόμο για να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και να χτίσουμε ένα πιο βιώσιμο  και ανθεκτικό σύστημα.

 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, πολύ πριν την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας συνολικά  με 70 εκατομμύρια  ευρώ για την κτιριακή αναβάθμιση  Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, για νέα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία και για την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Με την εμφάνιση της πανδημίας σταθήκαμε  στην πρώτη γραμμή της μάχης,  αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες όπως η «καραντίνα μέσα στην καραντίνα», την ενεργοποίηση ενός αξιόπιστου  δικτύου δωρητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που  εμπεδώνοντας την εταιρική κοινωνική ευθύνη, αθόρυβα και ανιδιοτελώς προσέφεραν  μέσα ατομικής προστασίας και  αναγκαίο εξοπλισμό στα Νοσοκομεία, αλλά και με  περισσότερα από 180.000  δωρεάν τεστ κορωνοιού παντού στη Θεσσαλία τους τελευταίους πέντε μήνες, σε συνεργασία με τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, με γρήγορες διαδικασίες , σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την 5η ΥΠΕ , το Πανεπιστήμιο και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, στηρίξαμε από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020  με:

-12,5  εκατομμύρια ευρώ, για την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αποκλειστικά για τις ανάγκες αντιμετώπισης  του covid-19 τόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας που αποτελεί το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοιό στη Θεσσαλία όσο και στα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Περιφέρειες, το ΕΚΑΒ και το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και

-16  εκατομμύρια ευρώ για 549 προσλήψεις υγειονομικών με πλήρη μισθοδοτική και ασφαλιστική κάλυψη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα επόμενα δύο χρόνια, προκειμένου να ενισχυθεί το  υγειονομικό προσωπικό της Θεσσαλίας  που εδώ και ένα χρόνο υπερβαίνει  εαυτόν καθημερινά».

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.