Τελευταίες Ειδήσεις

Τον ιστορικό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στην Οξύνεια αποκαθιστά η Περιφέρεια Θεσσαλίας


Τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Οξύνεια του Δήμου Μετεώρων αποκαθιστά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός  υπέγραψε την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ  Θεσσαλίας 2014-2020, με χρηματοδότηση 698.000 ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την  προστασία και ανάδειξη του Ναού που είναι χαρακτηρισμένος ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο. Κύριος Δικαιούχος του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων με έτερο Δικαιούχο την  Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Φορέας Λειτουργίας είναι  η Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων.

 

«Σε συνεργασία  με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, προχωράμε στην αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στην Οξύνεια του Δήμου Μετεώρων» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Με ολοκληρωμένο σχέδιο και στρατηγική συντηρούμε, προστατεύουμε  και αναδεικνύουμε ιστορικούς ναούς, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της  θρησκευτικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης. Αξιοποιούμε την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων , διασυνδέοντας τις ανατολικές με τις δυτικές περιοχές της Θεσσαλίας και προάγοντας την αλληλεπίδραση πολιτισμού και τουρισμού ως μοχλού ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο. Ο πολιτισμός αποτελεί πρωτίστως ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Παράλληλα, ο πολιτισμός είναι σημαντικός συντελεστής της ανάπτυξης, γιατί  τα έργα πολιτισμού δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και την οικονομία, συντηρούν θέσεις εργασίας και  τροφοδοτούν την τουριστική ανάπτυξη» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Ο ναός

 

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην είσοδο της Τοπικής Κοινότητας  Οξύνειας του Δήμου Μετεώρων. Πρόκειται για επιμήκη ναό, αποτελούμενο από δύο συνεχόμενα μονόχωρα τμήματα στεγαζόμενα με τρούλους, με καμαροσκεπή νάρθηκα στη δυτική πλευρά. Εσωτερικά, ο ναός είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες Χιοναδιτών ζωγράφων, που χρονολογούνται το 1779. Με την Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Β1/Φ32/321/9/25.01.2000 (ΦΕΚ 194/Β/21.02.2000) ο ναός χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με περιβάλλοντα χώρο 150μ. περιμετρικά.

 

Οι εργασίες αποκατάστασης

Το έργο αποτελείται από δυο υποέργα:

 

Υποέργο 1. «Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Οξύνειας, Δ. Μετεώρων, Π.Ε. Τρικάλων, Π. Θεσσαλίας» με Δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, το οποίο αφορά στις εξής εργασίες:

- αποκατάσταση εξωτερικών όψεων ναού (βαθύ και επιφανειακό αρμολόγημα)

- πλήρωση κενών κελύφους με εφαρμογή ενεμάτων στην εξωτερική παρειά της λιθοδομής

- συντήρηση θολοδομίας και επιστέγασης

- επικάλυψη στέγης με σχιστόπλακες

- διάνοιξη σφραγισμένων ανοιγμάτων

- αντικατάσταση ξυλοδεσιών με νέες

- τοποθέτηση μεταλλικών ελκυστήρων

- αντικατάσταση σιδηρών και ξύλινων κουφωμάτων

- υλοποίηση η/μ εγκαταστάσεων (ηλεκτρικής, φωτισμού, θέρμανσης, πυροπροστασίας)

- υλοποίηση μελέτης διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου (μόνιμη περίφραξη, δαπεδοστρώσεις, χωματουργικές εργασίες, φυτεύσεις, αναλημματικοί τοίχοι)

- σήμανση-πληροφόρηση (και ΑΜΕΑ/γραφή Braille)

- εκπόνηση μελετών:

  α. Μελέτη η/μ εγκαταστάσεων (ηλεκτρικής, φωτισμού, θέρμανσης, πυροπροστασίας) και

  β. Αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.

 

Υποέργο 2. «Συντήρηση των τοιχογραφιών και των ξυλόγλυπτων στοιχείων του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Οξύνειας Καλαμπάκας, Π.Ε. Τρικάλων» με Δικαιούχο την  Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων που αφορά στα εξής:

 

Τοιχογραφίες:

 

1. Τελικές στερεώσεις του τοιχογραφικού διακόσμου.

2. Πλήρωση των μικρορωγμών και των οπών που παρατηρούνται στην τοιχογραφία

3. Αφαίρεση όλων των υφασμάτινων προστατευτικών οπλισμών από την επιφάνεια των τοιχογραφιών.

4. Καθαρισμός- Αποκαλύψεις στα τμήματα των τοιχογραφιών όπου απαιτούνται

5. Αφαίρεση των νεότερων ασβεστοεπιχρίσεων

6. Αφαίρεση των αλάτων

7. Καθαρισμός του ζωγραφικού διακόσμου

8. Καθαρισμός των νεότερων χρωματικών στρωμάτων από τους τοίχους του Ιερού.

9. Συμπληρώσεις των απωλειών του υποστρώματος

10. Διατήρηση των τομών που εντοπίσθηκε αρχικός ζωγραφικός διάκοσμος

11. Αισθητική Αποκατάσταση.

 

Ξύλινα στοιχεία:

1. Προληπτική απεντόμωση

2. Επιφανειακός καθαρισμός των όψεων για την απομάκρυνση των φερτών υλικών.

3. Στερέωση του χρωματικού στρώματος στο υπόστρωμα και στον ξύλινο φορέα

4. Καθαρισμός της επιφάνειας

5. Στερέωση των ξύλινων στοιχείων όπου απαιτηθεί

6. Αφαίρεση νεότερων επιχρίσεων

7. Η πίσω όψη του τέμπλου θα στερεωθεί προληπτικά

8. Αισθητική αποκατάσταση θα γίνει στα σημεία των απωλειών σε μικρή έκταση και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο για την τελική εικόνα του έργου.

9. Επίχριση με προστατευτικό βερνίκι.

Επίσης στο έργο περιλαμβάνεται η έκδοση ενημερωτικών πόστερς για το έργο στην είσοδο του χώρου καθώς και έκδοση φυλλαδίων και σε γραφή Braille.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.