Τελευταίες Ειδήσεις

“Τρίτσης”: Πλαφόν στα 12 εκατ. για τον Δήμο ΜετεώρωνΟ Αναπληρωτής Υπ. Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην Βουλή κατά την 3η συνεδρίαση για το Ν/Σ – “σκούπα” ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, εξήγγειλε νέα παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων στο Πρόγραμμα “Τρίτσης”.

Υπενθυμίζεται ότι οι τροποποιήσεις των Προσκλήσεων για την ισχύουσα παράταση έως την 30η  Απριλίου, εκδόθηκαν  πριν λίγες μέρες, στις 29 Μαρτίου.

Όταν τις υπέγραφε, γνώριζε από τότε  ότι ο χρόνος δεν επαρκεί, καθώς οι Δήμαρχοι του το είχαν πλήρως εξηγήσει.

Χθες λοιπόν (απαντώντας σε σχετική αναφορά του Βουλευτή κ. Χατζηγιαννάκη) δήλωσε:

« (…) Αυτό που έχει σημασία είναι να διευκολύνουμε, όπως λέτε, με κάποια περαιτέρω παράτασηΘα το κάνουμε αυτόμε κάποια περαιτέρω παράταση για τους Δήμους, για να έχουν όλοι τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. (…) »

Ο Αναπληρωτής αναφέρθηκε, επίσης, στην καθυστέρηση έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για τις κομβικές παραμέτρους του Προγράμματος (π.χ. πλαφον), παραμέτρους απαραίτητες ώστε οι Δήμοι να υποβάλουν προτάσεις.  Παραδέχθηκε την καθυστέρηση και την απέδωσε στο ότι έπρεπε να υπογράψουν και άλλα κυβερνητικά στελέχη.  Δήλωσε συγκεκριμένα:

« (…) προβλέπεται πλέον στην ΚΥΑ να συμπράττουν και άλλοι Υπουργοί, που δίνουν τη σύμφωνη γνώμη τους για την ένταξη τέτοιων έργων, όπως ο κ. Πιερρακάκης, ο κ.Χαρδαλιάς, ο κ.Κικίλιας για θέματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική προστασία, την υγεία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Γι’ αυτό επειδή ήταν περισσότεροι υπογράφοντες, είχαμε μια καθυστέρηση στην υπογραφή της ΚΥΑ. Έχετε δίκιο σε αυτό. Έχει υπογραφεί η ΚΥΑ, ενδεχομένως και σήμερα να πάρει ΦΕΚ απ’  όσο γνωρίζω. »

Δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 1399/8.4.2021 η (επανειλημμένως εξαγγελθείσα) Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, με την οποία τροποποιείται εκτενώς η προηγούμενη ΚΥΑ του Απριλίου 2020.

Μεταξύ των αλλαγών είναι ότι οι ΟΤΑ ομαδοποιούνται σε 7 κατηγορίες, εκ των οποίων οι 6 αφορούν τους Δήμους και η 7η τις Περιφέρειες.

Τίθεται ανώτατο όριο συνολικού προϋπολογισμού (πλαφόν) προτάσεων που μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα για κάθε κατηγορία, ως εξής:

Κατηγορία 1Δήμοι με μόνιμο πληθυσμό ίσο ή μεγαλύτερο των 300.000 κατοίκων40.000.000 ευρώ
Κατηγορία 2Δήμοι με μόνιμο πληθυσμό μικρότερο των 300.000 κατοίκων και ίσο ή μεγαλύτερο των 100.000 κατοίκων25.000.000 ευρώ
Κατηγορία 3Δήμοι που αποτελούν έδρες Νομών με μόνιμο πληθυσμό μικρότερο των 100.000 κατοίκων22.000.000 ευρώ
Κατηγορία 4Αστικοί Δήμοι (Περιφέρειας Αττικής και Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) με μόνιμο πληθυσμό μικρότερο των 100.000 κατοίκων18.000.000 ευρώ
Κατηγορία 5Λοιποί ηπειρωτικοί και νησιωτικοί Δήμοι12.000.000 ευρώ
Κατηγορία 6Μικροί ηπειρωτικοί Δήμοι με μόνιμο πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων και μικροί νησιωτικοί Δήμοι με μόνιμο πληθυσμό μικρότερο των 3.500 κατοίκων6.000.000 ευρώ
Κατηγορία 7Περιφέρειες30.000.000 ευρώ

Δεν συνυπολογίζονται στο πλαφόν ανά δικαιούχο οι προτάσεις (αιτήσεις ένταξης) που υποβάλλονται: α) στην Πρόσκληση ΑΤ14 «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021», β) στην Πρόσκληση ΑΤ11 «Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)», γ) στην Ομάδα Α της Πρόσκλησης ΑΤ02 «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων», δ) στη Δράση (δ) «Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)» της Πρόσκλησης ΑΤ04 «Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων» και ε) στην Ομάδα Γ «Ειδικά Σχολεία, Επαγγελματικά Λύκεια, Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία που εξυπηρετούν δύο ή περισσότερους Δήμους» της Πρόσκλησης ΑΤ07 «Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων».

Κατά τον υπολογισμό του συνολικού προϋπολογισμού των προτάσεων, λαμβάνονται υπόψη τα έργα κάθε δυνητικού δικαιούχου

– που έχουν ενταχθεί στο “Φιλόδημος Ι” και μεταφέρθηκαν στο “Τρίτσης”,

– καθώς και τα έργα για τα οποία είχαν υποβληθεί αιτήματα ένταξης στο “Φιλόδημος Ι” και η ένταξή τους θα γίνει στο “Τρίτσης”.

Όλη αυτή η θεωρία πάντως λίγη σημασία έχει, αφού η ΚΥΑ ανοίγει παράθυρο (τι “παράθυρο”, την κεντρική είσοδο ανοίγει) να μην εφαρμόζονται. Στην παρ.7 του αρ.6, όπως αυτό αντικαθίσταται με την παρ.4 του αρ.1 της νέας ΚΥΑ, ορίζεται ότι:

« Κατ’ εξαίρεση, κατόπιν Εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης , ο Υπουργός Εσωτερικών δύναταιμε ειδικώς αιτιολογημένη Απόφασή τουνα εντάξει προτάσεις που υπερβαίνουν τον συνολικό προϋπολογισμό που αντιστοιχεί στον δυνητικό δικαιούχο και οι οποίες αφορούν σε έργα με σημαντικό περιβαλλοντικό, υγειονομικό ή αναπτυξιακό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες, ιδίως δε έργα, η υλοποίηση των οποίων υπαγορεύεται από υπέρτερους λόγους δημόσιας υγείας και διασφάλισης της περιβαλλοντικής αειφορίας και έργα, η υλοποίηση των οποίων είναι αναγκαία για τη συμμόρφωση της Χώρας με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ενωσιακή νομοθεσία ».

Με απλά λόγια, ο Πέτσας “θα λύνει και θα δένει” (προσέξτε π.χ. ότι, και στην εξαίρεση, η Επιτροπή Αξιολόγησης έχει απλά «Εισήγηση»). Δυστυχώς, και με αυτή την πολιτική κίνηση (ακριβώς όπως με την ανάθεση στον εαυτό του  της αρμοδιότητας να υπογράφει τις χρηματοδοτήσεις προς τους ΟΤΑ), η αυτοτέλεια του θεσμού οπισθοχωρεί σε σκηνές παλαιοκομματικού παρελθόντος.  Οι Αιρετοί–“ζητιάνοι” στο σαλονάκι αναμονής, εκλιπαρώντας ότι τα δικά τους έργα έχουν «σημαντικό αποτύπωμα»…

Κρίμα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο Δήμος Μετεώρων ανοίκει στην 5η κατηγορία όπου το πλαφόν είναι τα 12 εκατ. ευρώ 

Αναλυτικά, ολόκληρη η ΚΥΑ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.