Τελευταίες Ειδήσεις

Κορωνοϊός: «Ασφυξία» στις ΜΕΘ – Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι




Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού έχει τεθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξασφαλιστούν τόσο απλές κλίνες Covid όσο και κλίνες ΜΕΘ.


Τα νοσοκομεία της Αττικής δέχονται τις περισσότερες από τις μισές νέες εισαγωγές και το σύστημα υγείας δοκιμάζεται ενώ η κάλυψη στις ΜΕΘ Covid στο λεκανοπέδιο αυξάνεται. 


Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας τα περιστατικά που δεν έχουν κορωνοϊό αλλά χρειάζονται Εντατική μεταφέρονται είτε σε άλλα νοσοκομεία με επάρκεια κλινών είτε στον ιδιωτικό τομέα που έχει ήδη διαθέσει για τις ανάγκες του ΕΣΥ 130 κρεβάτια ΜΕΘ.


Επίσης αποφασίσθηκε να σταματήσει η διακομιδή  ασθενών ,για απλές κλίνες από κοντινές στην Αττική περιοχές όπως Κόρινθο, Χαλκίδα,  Λειβαδιά και  Θήβα. Ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η μετατροπή του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ ,εξ ολοκλήρου σε non-covid νοσοκομείο ώστε να διακομίζονται εκεί τα περιστατικά πλην κορωνοϊού και να απελευθερώνονται κλίνες για ασθενείς με Covid-19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.176, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 192.270 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 45 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.443 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.


Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.534 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 406 (70.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.347 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές2 ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11.00%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς.


Παυλάκης: Προτείνω σκληρό lockdown 2 εβδομάδων 


Για την εικόνα που βλέπουμε έπειτα από τόσες εβδομάδες καραντίνας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.


«Τα νέα με λυπούν, αλλά δεν με εκπλήσσουν γιατί εδώ και εβδομάδες πολλοί από εμάς που παρακολουθούμε την επιδημία, λέμε ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Αττική είναι υποψήφια για μία έκρηξη γιατί τα κρούσματα συσσωρεύονται και όπως εφαρμόζονται τα μέτρα δεν έχουν αποτέλεσμα. Αυτό βγαίνει από τα πειραματικά δεδομένα που βλέπετε κάθε μέρα. Ότι αυξάνουν συνέχεια οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις, τώρα θα αρχίσουν και οι θάνατοι δυστυχώς. Και αυξάνουν φοβερά γρήγορα τα κρούσματα" επεσήμανε ο καθηγητής και συνέχισε:


"Αυτό εξηγείται γιατί οι άνθρωποι σε πολλά μέρη σ' αυτήν τη φάση λένε "εντάξει, ένας γάμος με 200 άτομα καλεσμένους σιγά, δεν πειράζει". Να παρακολουθούμε όλοι στο καφενείο του χωριού τον ποδοσφαιρικό αγώνα, "δεν πειράζει". Και αυτό γίνεται ενώ έχουμε χειμώνα και τη στιγμή που έχουμε χειμώνα, κρύο καιρό που διατηρεί ευκολότερα τον ιό και μεταδίδεται ευκολότερα και τη στιγμή που έχουμε έκρηξη των καινούργιων στελεχών του ιού, που μεταδίδονται πολύ πολύ ευκολότερα".


Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ιός αντεπιτίθεται: Πρώτα να αποφασίσουμε ότι ο ιός και η επιδημία είναι φυσικές καταστροφές. Δεν θα διανοούσασταν να έχετε την ίδια στάση εναντίον ενός σεισμού. Θα είχατε πολύ περισσότερο σεβασμό στη δύναμη του σεισμού και στην αναγκαιότητα να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα. Έτσι πρέπει να δούμε και όλοι μας την αναγκαιότητα να έχουμε τα κατάλληλα μέτρα, γιατί αυτήν τη στιγμή ο ιός αντεπιτίθεται. Γιατί αυτήν τη στιγμή ο ιός αντεπιτίθεται. Η κύρια αντεπίθεση τον χειμώνα, που είναι και πιο δύσκολη η κατάσταση, είναι με τα καινούργια στελέχη. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι βρίσκονται σε μια καινούργια κατάσταση και αν γλύτωσαν την πρώτη φορά που πήγαν στο καφενείο του χωριού ή της πόλης και δεν μολύνθηκαν, αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει το ίδιο και τώρα".


Αναφερόμενος στο τι πρέπει να γίνει, σημείωσε: "Προτείνω πραγματικό lockdown. Αν αυτό εφαρμοστεί, και οι Έλληνες έχουν εμπειρία γι' αυτό, το έκαναν την περασμένη άνοιξη, θα έπρεπε να είναι γυμνασμένοι. Αν αυτό γίνει και τους πολίτες που ρωτάτε το λένε, το ομολογούν οι ίδιοι, ότι είχαν χαλαρώσει. Αν ξεχαλαρώσουν, αν κρατήσουν πάλι για δύο εβδομάδες μια αυστηρή καραντίνα νομίζω η κατάσταση θα βελτιωθεί φοβερά και με τα εμβόλια που έχουμε και περιμένουμε να αρχίσουν να δρουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, νομίζω ότι θα δούμε μια άνοιξη πολύ καλύτερα. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση στην Αττική, είναι μη βιώσιμη, τα νοσοκομεία είναι ένα βήμα από την καταστροφή. Δικαιωνόμαστε εμείς που λέγαμε τον περασμένο μήνα, προσέξτε τον Φεβρουάριο".




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.