Τελευταίες Ειδήσεις

Πάσχα 2021: Έτσι θα πάμε στο χωριό – Πότε ανοίγει η εστίαση



Πάσχα 2021: Αποφασισμένη να κάνει το μεγάλο βήμα και να προχωρήσει σε άρση του lockdown είναι η ελληνική κυβέρνηση. Μεγάλο «αγκάθι» το Πάσχα, αλλά ο κόσμος «δεν κρατιέται». Τι θα γίνει με την εστίαση. Πότε ανοίγουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο xristika.gr.


Παρά το γεγονός πως οι διασωληνωμένοι ανεβαίνουν σε αριθμό καθημερινά σημειώνοντας νέα αρνητικά ρεκόρ, η κυβέρνηση επιθυμεί το επόμενο διάστημα, στις αρχές δηλαδή Απριλίου, να αρθούν οι πρώτοι περιορισμοί και να μπούμε, πολύ σταδιακά, σε φάση επιστροφής στην κανονικότητα.


Παρά την φαινομενική αντιφατικότητα, η πρόθεση για επανεκκίνηση άμεσα έχει τριπλή εξήγηση: Πρώτον, η άνοδος των διασωληνωμένων είναι αποτέλεσμα των προηγούμενων δύο εβδομάδων.


Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται ελαφρά μείωση στις εισαγωγές, κάτι που προμηνύει πως είμαστε έστω και με πολύ αργό ρυθμό σε φάση αποκλιμάκωσης.


Δεύτερον, οι εμβολιασμοί προχωράνε με πολύ ικανοποιητικό βαθμό και ήδη χτίζουν τείχος ανοσίας που μπορεί αν οδηγήσει σε προσεκτική επανέναρξη των δραστηριοτήτων.


Ειδικοί σημειώνουν στο «MR» πως εάν δεν είχαν εμβολιαστεί σήμερα 1 εκατομμύριο ηλικιωμένοι τότε το τρίτο κύμα θα είχε πολύ περισσότερους νεκρούς.


Σημειώνεται πως σε αυτό το κύμα η πλειονότητα των νοσούντων είναι μικρότερης ηλικίας, αποδεικνύοντας πως το εμβόλιο προστατεύει τους γηραιότερους.


Ο τρίτος λόγος που οδηγεί σε επανεκκίνηση παρά τα υψηλά κρούσματα είναι πως ο καιρός ήδη από αυτήν την εβδομάδα θα θυμίζει αν όχι καλοκαίρι, σίγουρα άνοιξη αφού αναμένεται να φτάσει μέγιστη θερμοκρασία στο τέλος της εβδομάδας στους 22 βαθμούς.


Αυτό επιτρέπει να ανοίξουν δραστηριότητες έξω και να πάψει και ο συνωστισμός σε οικίες.


Πάσχα 2021: Το χρονοδιάγραμμα

Αυτή την στιγμή δεν είναι εύκολο να μιλήσουμε με ημερομηνίες, ένα δεν δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η εβδομάδα και προς τα πού θα το πάνε οι ειδικοί, οι οποίοι υπενθυμίζεται πως έχουν και τον τελευταίο λόγο όπως φάνηκε μετά την τελευταία απόφαση όπου κόντρα στην βούληση της κυβέρνησης αποφάσισαν μη άρση των περιορισμών από δήμο σε δήμο.


Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως η αρχή θα γίνει από το λιανεμπόριο είτε με κανονικό άνοιγμα, είτε με click inside και έπονται τα σχολεία.


Είναι βέβαιο πως εντός του Απριλίου θα ανοίξει και η εστίαση σε εξωτερικό χώρο.


Τέλος, όσον αφορά τις μετακινήσεις, αναμένεται να ανοίξουν – λογικά με το λιανεμπόριο – οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ενώ τέλος Απριλίου μαζί με την εστίαση θα ανοίξουν και οι διαπεριφερειεακές ώστε να γίνει Πάσχα στο χωριό.


Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι και οι επιστήμονες που επιθυμούν μία σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών. Υπέρ της συντεταγμένης επαναλειτουργίας των δραστηριοτήτων που παραμένουν κλειστές τάχθηκαν η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.


«Καλύτερα να ανοίξουμε συντεταγμένα. Παρά αυτό που γίνεται τώρα. Που ο περισσότερος κόσμος έχει ανάγκη να βγει, και βγαίνουμε πάμε ο ένας στα σπίτια του άλλου, στις πλατείες. Με προσοχή, αλλά να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων» σημείωσε η γιατρός. «Από τον Δεκέμβριο λέω να αφήσουν τον κόσμο να βγει έξω. Η πατρίδα μας έχει αρκετά καλό καιρό. Περνάμε ένα ισχυρό κύμα πανδημίας. Αν κερδίσουμε περισσότερο χρόνο εκτός, θα είναι πολύ μεγάλο όφελος. Είναι καιρός να πάρουμε τέτοια μέτρα», υπογράμμισε ο καθηγητής.


Πάσχα 2021: Προτεραιότητες λιανεμπόριο, Γυμνάσια και Λύκεια

Για σταδιακό και ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων, έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1.


Ερωτηθείσα σχετικά με την επικείμενη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Τετάρτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, είπε πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία (με πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια).


«Το Ε.Σ.Υ. αντέχει», είπε η Αριστοτελία Πελώνη, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικό σημάδι τη μείωση των εισαγωγών. Εξήγησε πως η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων αντικατοπτρίζει την επιδημιολογική εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων.


Θέλουμε να γίνουν προσαρμογές στα μέτρα, να δοθούν «ανάσες» στην κοινωνία και να επιτραπούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.



Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα της εστίασης, εκτίμησε πως θα εξεταστεί μετά τα μέσα Απριλίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.


Πάσχα 2021: Ιδανικά την επόμενη εβδομάδα «κουδούνι» στα σχολεία

Για το άνοιγμα των σχολείων από την επόμενη εβδομάδα «ιδανικά» μίλησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στον Ant1.


«Συζητήσαμε με την επιτροπή την Παρασκευή, παρουσιάσαμε την πρότασή μας και ιδανικά την επόμενη εβδομάδα να δούμε ενδεχόμενο άνοιγμα σε Γυμνάσια και Λύκεια» δήλωσε η Νίκη Κεραμέως το πρωί της Δευτέρας.


Όπως εξήγησε η προτεραιότητα για Γυμνάσια και Λύκεια δίνεται γιατί έμειναν κλειστά μεγαλύτερο διάστημα ενώ έχουμε και τις εξετάσεις.


Το άνοιγμα, είπε η κυρία Κεραμέως στο MEGA, θα εξαρτηθεί από το self testing με τεστ μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι.


«Αν το τεστ είναι θετικό θα προβλέπεται ένα επιβεβαιωτικό τεστ» συμπλήρωσε η υπουργός Παιδείας.


Διευκρίνισε, τέλος, ότι τα υπόλοιπα μέτρα θα παραμείνουν (διαφορετικά διαλείμματα, η λειτουργία των κυλικείων, οι μικρές ομάδες κτλ).


Ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού δήλωσαν στο Newsbomb.gr ότι βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων θα ήταν καλύτερο να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου λόγω των πανελληνίων εξετάσεων.


Ειδικότερα ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης προτείνει να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου προκειμένου οι μαθητές να προετοιμαστούν για τις πανελλήνιες εξετάσεις, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση για άνοιγμα θα πρέπει να γίνει από τις 12 Απρίλη και μετά κι όχι στις 5.


Oπως είπε, το άνοιγμα θα πρέπει να γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις και να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα, και κυρίως το self test.


Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας ο καθηγητής ανέφερε ότι ίσως αυτή την εβδομάδα υπάρξει μια μικρή σταθεροποίηση, ωστόσο στις 8 του Απρίλη αναμένεται εκτόξευση των κρουσμάτων στα 3.700-3.800 και περαιτέρω πίεση του ΕΣΥ με τις διασωληνώσεις των ασθενών να φτάνουν ακόμα ψηλότερα, περί τις 760-770.


«Μετά αρχίζει να κατεβαίνει η καμπύλη. Προφανώς θα έχουμε και ημερήσιες διακυμάνσεις, ανάλογα και με τον αριθμό των τεστ. Αν έχουμε έναν ρεαλιστικό αριθμό τεστ, θα έχουμε πτώση» συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης.


Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού εξέφρασε την άποψη πως είναι πιο συνετό να ανοίξουν τα δημοτικά και η Γ’ Λυκείου και οι επόμενες βαθμίδες αργότερα.


Μιλώντας στο Νewsbomb.gr, η κ. Λινού τόνισε πως οι μαθητές του δημοτικού σχολείου μεταδίδουν μεν τον ιό, αλλά όχι στο βαθμό που συμβαίνει με τα μεγαλύτερα παιδιά.


Για το άνοιγμα της χώρας ξεκαθάρισε ότι «καλώς ανοίγουμε δεν έχουμε επιλογές, αλλά δεν έχουν ληφθεί ακόμα όλα τα κατάλληλα μέτρα, όπως μάσκες, αερισμός, τηλεργασία κτλ. Είναι σημαντικό να υπάρξει ιχνηλάτηση. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα εμβόλια σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και περισσότερα τεστ σε όσους κινούνται πολύ έξω».


Πάντως εμφανίστηκε προβληματισμένη από το γεγονός ο δείκτης θετικότητας παραμένει πάνω από το 6. «Ακόμα και χθες που τα κρούσματα ήταν μειωμένα, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 6,9», προσέθεσε.


Πάσχα 2021: Μετακινήσεις από νομό σε νομό και τουρισμός

Για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι είναι πρόωρη η συζήτηση και άρα αβέβαιο ακόμη αν θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας.


Η Αριστοτελία Πελώνη το πρωί της Δευτέρας, αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό ανέφερε πως είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για απελευθέρωση, όπως και για την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ως τις 14 Μαΐου, στόχος είναι να ανοίξει επίσημα η Ελλάδα τις πύλες της στους τουρίστες, με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, να μην μην αποκλείει να δούμε ξένους επισκέπτες να φτάνουν στη χώρα μας και νωρίτερα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.