Τελευταίες Ειδήσεις

Μήνυμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία


«Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία»

Ελλάδα και Ελληνισμός γιορτάζουν σήμερα 200 χρόνια ελεύθερου βίου ως αποτέλεσμα της  μεγάλης και ηρωικής απόφασης των υπόδουλων ραγιάδων να επαναστατήσουν κατά του οθωμανικού ζυγού. Με ένα και μοναδικό σκοπό και στόχο, την λευτεριά της αγιασμένης Ελληνικής γης.

Το φρόνημα και η πίστη των Αγωνιστών του ‘21 υπάρχει μέσα στον λόγο και στις πράξεις τους. «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», έγραφε στην Προκήρυξη της 24ης Φεβρουαρίου του 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έβαλε τον Σταυρό στην πρώτη σημαία που πρόχειρα κατασκεύασε. Χαρακτηριστικά ο ίδιος είπε, μετά την απελευθέρωση, στους μαθητές του πρώτου Γυμνασίου της Αθήνας: «Όταν πήραμε τα όπλα, πρώτα είπαμε υπέρ Πίστεως και ύστερα υπέρ Πατρίδος».

Ο ξεσηκωμός των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Οθωμανού δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση το 1821, υπήρξε το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας και ένα από τα κομβικότερα σημεία σύνολης της ευρωπαϊκής ιστορίας του 19ου  αιώνα. Η Ελληνική Επανάσταση ήταν η αφετηρία της εθνικής μας αναγέννησης. Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η ιστορική γνώση και συνείδηση που σήμερα, 200 χρόνια μετά, τίθεται και πάλι ως πρωταρχικό μας μέλημα.

Εάν ως Έλληνες λησμονήσουμε την ιστορία μας και την παράδοσή μας, αν ξεχάσουμε το ’21 και τη σημασία του, θα φανούμε ανάξια τέκνα των πατέρων μας, επιλήσμονες και αγνώμονες.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε την υποχρέωση να τιμήσουμε με τα έργα μας τους προγόνους μας. Να ενστερνιστούμε το όραμά τους. Να αποδεχθούμε προθύμως τη βαριά παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν και να αναδειχθούμε αντάξιοι συνεχιστές και μιμητές του αγώνα τους για δικαιοσύνη και ελευθερία. Μόνο η ανασύνδεση με την ιστορία μας, η στροφή μας στις γνήσιες ελληνορθόδοξες παραδόσεις και η καταφυγή μας στην πίστη των πατέρων μας, σ’ αυτή που στήριξε και έσωσε το Γένος μας, μπορεί να προσφέρει τις κατευθύνσεις για την ολοκλήρωση της Ελλάδος και του Ελληνισμού.

Η 25η Μαρτίου 1821 πρέπει να μας φωτίζει σαν τηλαυγής ολοφώτεινος φάρος, το φως του οποίου διαπερνά την πεζή, σύγχρονη πραγματικότητα και φθάνει ατόφιο ελληνικό από τα Άγια των Αγίων της Αγίας Λαύρας του Έθνους, στα πέρατα του Ελληνισμού.

Τούτη η μέρα είναι εμβληματική και αγία. Γιατί είναι βγαλμένη απ΄ τα κόκαλα των Ελλήνων τα ιερά!

                                                                            Το

                                                          Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.