Τελευταίες Ειδήσεις

Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων – Στο τραπέζι η παράταση του lockdown



Πρoς παράταση τουλάχιστον μιας εβδομάδας οδεύει το lockdown στην Αττική, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά κρίνονται για την άρση των περιοριστικών μέτρων.


Από την άλλη η οικονομία δοκιμάζεται πολύ σκληρά, όμως η «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο δεν αφήνει περιθώρια για χαλάρωση. 


Την Τρίτη ανακοινώθηκαν 2.147 κρούσματα και 22 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κι άλλο, φτάνοντας τους 357 και δημιουργώντας περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας.


Αυτή τη στιγμή στη χώρα νοσηλεύονται 2.500 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ καθημερινά είναι εκατοντάδες οι νέες εισαγωγές. Συγκεκριμένα, χθες έγιναν 299 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, εκ των οποίων οι 171 στην Αττική, όπου η πληρότητα σε ΜΕΘ covid αγγίζει το 89%.


Πάντως, η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο για άνοιγμα της αγοράς μόλις λάβει το πράσινο φως από τους επιστήμονες. Τα σενάρια έως σήμερα έκαναν λόγο για άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου ή μια εβδομάδα αργότερα, στις 8 του μήνα, ωστόσο αυτό φαντάζει πλέον απίθανο. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική, όπου καταγράφηκαν 1.047 κρούσματα, είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και δύσκολα θα αλλάξει αυτή η εικόνα μέχρι την Παρασκευή, οπότε και πραγματοποιείται η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που εισηγείται στην κυβέρνηση λήψη ή χαλάρωση των μέτρων. Ήδη εδώ και αρκετές ημέρες, πριν από τη νέα αύξηση των κρουσμάτων, πολλοί ειδικοί τάσσονταν υπέρ της παράτασης του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα, έως τις 8 Μαρτίου, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να μην υπάρξει κάποιο δυσάρεστο πισωγύρισμα. Πλέον, με τα νέα δεδομένα, η εισήγησή τους για παράταση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι επιστήμονες, η παράταση του lockdown είναι απαραίτητη καθώς "αν ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες τότε θα αυξηθούν όλοι οι κρίσιμοι δείκτες" και κάτι τέτοιο δεν θα το αντέξει το ΕΣΥ.


Τι δείχνουν τα στοιχεία


Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.147 νέες μολύνσεις (έναντι 880 χθες). Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού που διενεργήθηκαν. Συγκεκριμένα, έγιναν 55.543 τεστ, εκ των οποίων τα 25.131 μοριακά και τα 30.412 rapid. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 182.783 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.492 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.


Από τα 2.147 νέα κρούσματα, τα 17 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ τα 1.047 καταγράφηκαν στην Αττική. Προβληματική παραμένει η κατάσταση σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφηκαν 125 και 205 νέες μολύνσεις αντίστοιχα. Επίσης υψηλά νούμερα καταγράφηκαν σε Εύβοια (46), Κάλυμνο (20), Χαλκιδική (39), Έβρο (40), Αρκαδία (36), Ηλεία (31), Ηράκλειο (32) και Λάρισα (44).


Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.343 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (68.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 86.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.291 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 299 (ημερήσια μεταβολή +13.26%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 248 ασθενείς.


Το σχέδιο της κυβέρνησης


Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της οικονομίας, στις κυβερνητικές προθέσεις είναι αυτό όταν γίνει, να πραγματοποιηθεί με αυστηρά υγειονομικά μέτρα. Όπως αποκάλυψε και η Realnews της Κυριακής, εξετάζεται ολική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, χωρίς ραντεβού, αλλά αυτή τη φορά θα υπάρχει κόφτης για τους καταναλωτές, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις με αφορμή την επίσκεψη σε ένα κατάστημα για την αγορά προϊόντων. Επίσης, η επίσκεψη στα καταστήματα θα πραγματοποιείται μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό όριο. Θα ισχύουν ο μέγιστος αριθμός πελατών σε κάθε κατάστημα ανάλογα με τα τ.μ. (4 άτομα στα 100 τ.μ.), αλλά και οι κανόνες ασφαλείας.


Συγκεκριμένα, για τις μετακινήσεις των πολιτών για αγορές, αναμένεται να ισχύσει ένας νέος πενταψήφιος αριθμός για sms, διαφορετικός από το 13033, ο οποίος και θα αφορά αποκλειστικά στις αγορές από λιανεμπορικές επιχειρήσεις (εκτός σούπερ μάρκετ) και θα παρέχει χρονικό περιθώριο τριών ωρών στους καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα μόνο για ένα sms την ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος αυτός πενταψήφιος αριθμός που έρχεται θα είναι το 13032 και θα τεθεί σε λειτουργία όταν ανεβάσει ξανά ρολά το λιανεμπόριο. Να σημειωθεί πως για αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία και άλλες δραστηριότητες θα ισχύει κανονικά το 13033.


Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ουσιαστικά μιλώντας στα "Παραπολιτικά" ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος παρότι δεν αποκάλυψε τον αριθμό έκανε λόγο για μία καινούρια εφαρμογή με άλλο πιθανό 5ψηφιο νούμερο που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών. Υποστήριξε πως δεν θα έχει σχέση με το 13033 που παραμένει αυτούσιο και θα έχει χρονικό περιορισμό.


Ουσιαστικά, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων θα γίνει στα πρότυπα της λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και άλλων επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν. Δηλ. διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα προκειμένου να υπάρξει αποφυγή φαινομένων συνωστισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.