Τελευταίες Ειδήσεις

Νίκος Καρδούλας: Μετά τις 20 Μαρτίου η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα - Προβλέψεις μοντέλου


Σε δημοσίευσή μου την περασμένη εβδομάδα, είχε εκτιμηθεί με προσομοίωση του μαθηματικού μου μοντέλου ότι η επιστροφή στην κανονικότητα λόγω της πανδημίας στην Ελλάδα αναμένονταν στο δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου 2021, χρησιμοποιώντας επιδημιολογικά δεδομένα έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.

 

Ενσωματώνοντας στο μαθηματικό μοντέλο τα επιδημιολογικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας από 1 έως 7 Φεβρουαρίου και με σχετική προσομοίωση προέκυψαν τα παρακάτω τρία γραφήματα από τα οποία προκύπτει:

 

Σύμφωνα με τα γραφήματα, μετά τις 20 Μαρτίου 2021 φαίνεται να ελαχιστοποιούνται στατιστικά τα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι ασθενείς covid-19.

 



 



 



 

Για πιο ασφαλή συμπεράσματα όμως, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη και πολλές φορές εκρηκτική, θα πραγματοποιείται στο τέλος κάθε εβδομάδας νέα προσομοίωση του μοντέλου και αναθεώρηση των παραπάνω τριών γραφημάτων.

 

Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω αποτελέσματα προκύπτουν με καθαρές στατιστικές και μαθηματικές μεθόδους και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις μακροχρόνιες προβλέψεις της πανδημίας, αφού αφενός υπάρχουν ήδη περιοριστικά μέτρα, την αποτελεσματικότητα των οποίων δεν γνωρίζουμε ακόμη και αφετέρου οι εμβολιασμοί είναι σε εξέλιξη.

 

Για τους παραπάνω λόγους, ασφαλής πρόβλεψη μπορεί να γίνει μόνο για τις επόμενες 7 ημέρες και στον παρακάτω πίνακα απεικονίζονται οι προβλέψεις του μοντέλου για τους εβδομαδιαίους μέσους όρους των ημερήσιων κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων ασθενών της τρέχουσας εβδομάδας από 8 έως 14 Φεβρουαρίου 2021.

 



 

Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.