Τελευταίες Ειδήσεις

Προειδοποίηση για τρίτο lockdown λόγω κοσμοσυρροής – Σκέψεις για ψώνια με χρονόμετροΘορυβημένοι είναι κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι μετά την απειθαρχία που επέδειξε μεγάλη μερίδα των πολιτών το Σαββατοκύριακο, αψηφώντας τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και προκαλώντας κοσμοσυρροή σε κεντρικά εμπορικά καταστήματα.

Και μπορεί οι καταναλωτές να φορούσαν μάσκα, δεν κρατούσαν όμως τις αποστάσεις γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση του ιού και να δημιουργήσει νέες εστίες μετάδοσης.

Υπό αυτές τις συνθήκες αμέλειας ο κίνδυνος για ένα σκληρότερο τρίτο lockdown ελλοχεύει, ειδικά τώρα που το μεταλλαγμένο στέλεχος κυκλοφορεί ανάμεσά μας και είναι σίγουρα πιο μεταδοτικό και ενδεχομένως και πιο φονικό.


Κυβερνητικά στελέχη κατανοούν απόλυτα τον ψυχολογικό φόρτο των πολιτών και την ανάγκη για εκτόνωση αλλά ανησυχούν γιατί εύκολα η κατάσταση μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη.


Η παράλληλη λειτουργία των σχολείων και των καταστημάτων αναμένεται να συνεκτιμηθεί από την επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για να αποδειχθεί στην πράξη πόσο επηρεάζεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ενώ οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν ότι η καθημερινή ρουτίνα και ο αυτοματισμός σε σχέση με τα μέτρα είναι απαραίτητο να τηρούνται μέχρι κεραίας.


Ψώνια με… “κλεψύδρα”;


Η κατάχρηση των 2 ωρών που επιτρέπονται για τα ψώνια των καταναλωτών με διαδοχικά SMS στο 13033 προβληματίζει το Μαξίμου και συζητείται έντονα πώς θα μπορούσε αυτό να περιχαρακωθεί.


Στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι έχει πέσει η πλατφόρμα e-katanalotis.


Με ειδική εφαρμογή που θα πρέπει να κατεβάσει ο πολίτης στο κινητό του αλλά και με τον δικό του προσωπικό QR, θα μπορεί να βγει για τα ψώνια του αλλά θα υπάρχει «κλεψύδρα», προκειμένου να μην ξεπερνά το επιτρεπόμενο χρονικό όριο. Συνεπώς, αν ξεπερνά τις 2 ώρες και ελεγχθεί από την ΕΛ.ΑΣ τότε θα του επιβάλλεται πρόστιμο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εφόσον αποφασιστεί αυτή η λύση η εφαρμογή θα είναι υποχρεωτική σε όλους του πολίτες. Και δεν θα αντικαταστήσει το μήνυμα στο 13033, αλλά θα το συμπληρώσει. Βέβαια, όλα αυτά ακόμη μελετώνται, όπως και ο «κόφτης» στα SMS, ο οποίος όμως σκοντάφτει στα προσωπικά δεδομένα, τα οποία το υπουργείο ψηφιακής μεταρρύθμισης δεν κρατά.


«Ρίζωσε» το μεταλλαγμένο στέλεχος

Σε 32 ανέρχονται τα κρούσματα της «βρετανικής» μετάλλαξης του νέου κορονοϊού, με το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος να θεωρείται κατά 50% με 70% πιο μεταδοτικό. Από αυτά, 17 εντοπίζονται στην Αττική, 8 στην Κρήτη, 3 στις πύλες εισόδου και 4 αφορούν σε στενές επαφές διαγνωσμένων μολύνσεων. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό ούτε είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα.


Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου αυστηρής επιτήρησης για τις μεταλλάξεις, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει αυστηρό σύστημα εισόδου από το εξωτερικό και επιτρέπονται λίγες χώρες έκτος ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.