Τελευταίες Ειδήσεις

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε



Tην παραίτησή του υπέβαλε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, λόγω απώλειας της πλειοψηφίας της κυβέρνησης στη Γερουσία.


Ο Κόντε, ο οποίος είναι ο 58ος πρωθυπουργός της Ιταλίας και ανέλαβε την εξουσία την 1η Ιουνίου του 2018, κάλεσε υπουργικό συμβούλιο για να ανακοινώσει την απόφασή του και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Ματαρέλα. 


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του ζήτησε να παραμείνει προς το παρόν ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι να οριστεί νέα κυβέρνηση.


Ποιος θα αναλάβει τα «ηνία» της κυβέρνησης


Το πιθανότερο σενάριο είναι να δημιουργηθεί νέα κυβέρνηση συνασπισμού με άλλον πρωθυπουργό και ευρεία πλειοψηφία και σχετικά περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, με σκοπό να αποφευχθούν οι εκλογές εν μέσω πανδημίας.


Σύμφωνα με το Reuters, στόχος του Κόντε είναι να λάβει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ματαρέλα, με ευρύτερη υποστήριξη στο Κοινοβούλιο. Αυτό που θέλει είναι να προσεγγίσει περισσότερους ανεξάρτητους βουλευτές για να ενταχθούν στην κυβέρνηση.


Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» (Italia Viva), ανακοίνωσε ότι αποσύρει δύο υπουργούς του την προηγούμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι «δε θα συνεργαστεί σε καμία περίπτωση με τις δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς».


Η απόφαση του Κόντε ήταν γνωστή στα ιταλικά μέσα, που έκαναν λόγο για παραίτηση του πρωθυπουργού «τις επόμενες ώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.