Τελευταίες Ειδήσεις

Παρεμβάσεις για τη βελτίωση του προγράμματος"ΑΝΑΣΑ" ζητούν οι μικρές επιχειρήσεις στην Θεσσαλία

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 04/11/2020

Του:              Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ :            Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ:             «Παρεμβάσεις για τη βελτίωση του προγράμματος “ΑΝΑΣΑ” ζητούν οι

μικρές επιχειρήσεις στην Θεσσαλία»

Κύριε Υπουργέ,

Γίναμε αποδεκτές αιτημάτων και διαμαρτυριών ιδιοκτήτων μικρών επιχειρήσεων της Θεσσαλίας, που επλήγησαν από τα μέτρα προστασίας κατά του ιού «Οσνίά-19». Ζητούν οι ως άνω παρεμβάσεις και διορθώσεις του προγράμματος “ΑΝΑΣΑ” της ΠΕΠ Θεσσαλίας, με σκοπό τη βελτίωση και την εξυπηρέτηση, μέσω αυτού, όσο το δυνατόν περισσοτέρων επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την άνω πανδημία. Για το θέμα αυτό, το Επιμελητήριο της Λάρισας, με παρεμβάσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, συνηγορεί και υποστηρίζει τα αιτήματα των μικρών αυτών επιχειρήσεων. Το παραπάνω πρόγραμμα είναι σε πλήρη εξέλιξη στις περιφέρειες της χώρας, έχοντας ήδη ενεργοποιηθεί στις περισσότερες από αυτές. Ζητούν οι ως άνω από το αρμόδιο Υπουργείο, οι βελτιώσεις που έγιναν στο αντίστοιχο πρόγραμμα της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας να ισχύσουν και στην δική τους Περιφέρεια. Ειδικότερα, ζητούν να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στο παραπάνω πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμητικό όγκο αιτήσεων που πρέπει να υποβληθούν, να αυξηθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός της δράσης, δεδομένης της αδήριτης ανάγκης να στηριχθεί ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός των πληγεισών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και επίσης, να συμπεριληφθούν όλοι οι «ΚΑΔ» των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που επλήγησαν και πιο ειδικά, αυτοί με πολύ χαμηλό τζίρο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεσθε να προβείτε στις ως άνω προτεινόμενες βελτιώσεις του προγράμματος “ΑΝΑΣΑ” της ΠΕΠ Θεσσαλίας, με σκοπό τη βελτίωση και την εξυπηρέτηση μέσω αυτού, όσο το δυνατόν περισσοτέρων επιχειρήσεων, που επλήγησαν από τα μέτρα κατά της πανδημίας του ιού «Οσνίά-19»;

2. Προτίθεσθε στις ανωτέρω παρεμβάσεις που αιτούνται οι άνω επαγγελματίες να συμπεριληφθούν όλοι οι «ΚΑΔ» των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας που επλήγησαν και ειδικά αυτοί, που παρουσίασαν πολύ χαμηλό τζίρο;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ



Απάντηση στη με αρ. πρωτ. 1458/4-11-2020 Ερώτησης του Βουλευτή Βελόπουλου Κυριάκου.

 

Σχετ.: Ερώτηση με αρ. πρωτ. 1458/4-11-2020

 

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης και σε ότι αφορά θέματα αρμοδιότητας της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω:

 

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό την ευελιξία που παρείχε η τροποποίηση των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και με στόχο την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, σχεδίασε μια ολοκληρωμένη δέσμη δράσεων που αντιμετωπίζει στοχευμένα το σύνολο των κλάδων και τομέων πολιτικής που έχουν πληγεί από την πανδημία. Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας έχουν εκπονηθεί, από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, μέτρα στήριξης που περιλαμβάνουν, την ενεργοποίηση χορήγησης χρηματοδοτικών εργαλείων όπως δάνεια κεφαλαίων κίνησης, παροχή εγγυοδοσίας, επιδοτήσεις επιτοκίου κ.α.

 

Όσον αφορά τις προσκλήσεις χορήγησης κεφαλαίου κίνησης λόγω του COVID-19 από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, αυτές εκδίδονται στην πλειονότητα τους δυνάμει του Προσωρινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19» το οποίο παρέχει πολλές δυνατότητες, αλλά παράλληλα θέτει και αυστηρούς περιορισμούς στις διατάξεις του, μία εκ των οποίων είναι ότι οι εν λόγω ενισχύσεις έπρεπε να χορηγηθούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, το οποίο δεν θα υπερέβαινε τις


31/12/2020 (τροποποιήθηκε σε 30/6/2021 με την C(2020) 7127 final/13-10-2020

Ανακοίνωση της Ε.Ε.).

 

Με βάση αυτό το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ (Προσωρινό Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από σχετική έγκριση της Ε.Ε., εξέδωσε αρχικά πρόσκληση με τίτλο «Ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 », με την οποία χορηγεί ενισχύσεις σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις υπό την μορφή κεφαλαίου κίνησης.

 

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον των υπολοίπων περιφερειών της χώρας για την έκδοση αντίστοιχων προσκλήσεων, προχώρησε σε μία οριζόντια κοινοποίηση προς την ΕΕ, για το σύνολο της χώρας με συνολικό προϋπολογισμό (και όχι ανά περιφέρεια). Με τον τρόπο αυτό κατέστη δυνατή η έκδοση προσκλήσεων από τις περιφέρειες που θα το αποφάσιζαν, χωρίς να απαιτείται διακριτή ανά περιφέρεια πρόσκληση και σχετική κοινοποίηση, αποφεύγοντας τις καθυστερήσεις που συνεπάγεται η σχετική διαδικασία έγκρισης της ΕΕ και δυνατότητα να προλάβουν να τις εκδώσουν εντός του ασφυκτικού χρονικού διαστήματος που το Προσωρινό Πλαίσιο έθετε.

 

Το σχέδιο πρόσκλησης που κοινοποιήθηκε στην ΕΕ ακολούθησε χωρίς παρεκκλίσεις τη συγκεκριμένη διαδικασία, τις ροές εργασίας, τα κριτήρια αξιολόγησης και τους ΚΑΔ της ήδη εγκεκριμένης πρόσκλησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να τύχει πολύ γρήγορης έγκρισης από την Ε.Ε και να μπορούν να υλοποιηθούν οι σχετικές δράσεις άμεσα.

 

Τα ανωτέρω ήταν μέρος μιας διαδικασίας η οποία δεν περιόριζε τις Περιφέρειες από τις εναλλακτικές δυνατότητες:

 

-  είτε να αποστείλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για κοινοποίηση στην Ε.Ε. με το Προσωρινό Πλαίσιο, προσκλήσεις οι οποίες θα διαφοροποιούνταν σε μεγάλο βαθμό (σε ΚΑΔ, ποσά, τρόπο ενίσχυσης, κριτήρια αξιολόγησης, επιλεξιμότητα δικαιούχων κ.λ.π.) από την πρόσκληση της Κεντρικής Μακεδονίας, και οι οποίες θα λάμβαναν ξεχωριστή έγκριση από την Ε.Ε., αλλά χωρίς να διασφαλίζεται το έγκαιρο της έγκρισης αυτής,

 

-  είτε να εκδώσουν παρόμοιες προσκλήσεις κεφαλαίου κίνησης με άλλο θεσμικό πλαίσιο κρατικών Ενισχύσεων π.χ. Καν. ΕΕ 1407/2013 (de minimis) για το οποίο δεν χρειάζεται κοινοποίηση και έγκριση από την Ε.Ε., δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην χορήγηση των Ενισχύσεων και ασφαλώς και σε αυτή την περίπτωση μπορούν ελεύθερα να


διαμορφώσουν τις σχετικές προσκλήσεις (σε ΚΑΔ, ποσά, τρόπο ενίσχυσης, κριτήρια αξιολόγησης, επιλεξιμότητα δικαιούχων κ.λ.π.) όπως και έπραξε και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για την δική της αντίστοιχη πρόσκληση.

 

 

 

 

Ως εκ τούτου :

ι) Η παράταση του χρόνου υποβολής προτάσεων είναι στην αρμοδιότητα της  Περιφέρειας που έχει εκδώσει την σχετικά πρόσκληση. Στην προκειμένη περίπτωση η Περιφέρεια Θεσσαλία δεν προχώρησε σε παράταση, οι υποβολές έληξαν και επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα συμπερίληψης και άλλων ΚΑΔ.

ιι) Όσον αφορά την δυνατότητα χορήγησης πόρων, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει το μέγιστο ποσό υπερδέσμευσης που επέτρεπαν οι συνθήκες για την συγκεκριμένη πρόσκληση, ενώ και οι δράσεις έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να έχουν γρήγορη διαδικασία αξιολόγησης με σκοπό την ταχεία αποδέσμευση των ποσών στους δικαιούχους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημήτρης Σκάλκος

Εσωτερική Διανομή:

-           Γραφείο Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ι. Τσακίρη

-                     Γραφείο Γεν. Γραμ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ κ. Δ. Σκάλκου

-                     Γραφείο Γεν. Διευθυντή ΕΑΣ κ. Ι. Φίρμπα

-                     ΕΥΚΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.