Τελευταίες Ειδήσεις

Πως θα κάνουμε Χριστούγεννα, τι μένει κλειστό μέχρι 7 Ιανουαρίου, τι ισχύει για τις μετακινήσεις εκτός νομού




Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έριξε ''φως'' χθες στην ενημέρωση, στις ερωτήσεις σχετικά το άνοιγμα των σχολείων, των καταστημάτων και την εστίαση. Ωστόσο, για τις εκκλησίες, το λιανεμπόριο και την μετακίνηση μετά τις 21:00 τις ημέρες των γιορτών, θα έχουμε απαντήσεις στο τέλος της εβδομάδας.


«Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά» είναι αυτό που απασχολεί τους πολίτες αλλά και τους επαγγελματίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha, είπε πως τα φετινά Χριστούγεννα οι πολίτες θα τα περάσουν στο σπίτι με δυο οικογένειες, έως εννέα άτομα.


Το ίδιο είχε πει νωρίτερα και στο Στέλιος Πέτσας: «Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά όλοι πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται ότι αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων είναι κλειδί για να αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα. Αυτό που εμείς έχουμε ως αυστηρή σύσταση είναι η αποφυγή των συναθροίσεων, και να μπορέσουμε να περάσουμε τις γιορτές με την οικογένειά μας ή το πολύ με μια ακόμη οικογένεια, μέχρι 9 άτομα. Και πιστεύω ότι οι Έλληνες θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης»


Μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6 το πρωί, παραμένουν κλειστά:


- τα σχολεία,


- η εστίαση,


- η ψυχαγωγία,


- τα δικαστήρια,


- οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),


- τα χιονοδρομικά κέντρα.


Νυχτερινή διασκέδαση: Πιθανό λουκέτο έως το Πάσχα


Αναφερόμενος στη νυχτερινή διασκέδαση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάδοσης του ιού. «Το πιο πιθανό να μη λειτουργήσει η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έχουμε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως τα νυχτερινά καταστήματα μπορεί να μείνουν κλειστά μέχρι το Πάσχα. Διευκρίνισε πως τα διαχωρίζει από τα εστιατόρια και ο λόγος είναι πως στα νυχτερινά μαγαζιά ο κόσμος έρχεται πιο κοντά για να επικοινωνήσει, φωνάζει άρα είναι και πιο εύκολη η διασπορά του κορονοϊού.


Τις επόμενες ημέρες οι ανακοινώσεις για εκκλησίες, κομμωτήρια και λιανεμπόριο


Αξιολογώντας την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες ημέρες, ειδικά για τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο θα γίνουν νεότερες ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας.


«Ειδικά για τις εκκλησίες μας στην περίοδο των γιορτών, θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο» όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


SMS


Τα SMS στο 13033 θα εξακολουθήσουν να ισχύουν κανονικά ακόμη κι όταν ανοίξει το λιανεμπόριο ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι πολλοί τομείς θα παραμείνουν κλειστοί. Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως αναμένεται βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα και με βάση αυτά η επιτροπή θα εισηγηθεί σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.


Ερωτηθείς σχετικά με την ισχύ της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 05.00 και τις ημέρες των εορτών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθεί το μέτρο για τις 4 ημέρες, δηλαδή παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «συζητείται».


Μετακινήσεις μεταξύ νομών και νυχτερινή κυκλοφορία


Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.


Σε 10ήμερη καραντίνα όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό


Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.


Η επιστροφή στον μόνιμο τόπο κατοικίας


Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.


Τα πρώτα καταστήματα που άνοιξαν


Από χθες έως και τις 8 Ιανουαρίου λειτουργούν τα καταστήματα εποχικών ειδών. Θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 μέχρι 20:30 καθημερινά και για την μετάβαση σε αυτά απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή «2», ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση. Εντός των καταστημάτων θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.