Τελευταίες Ειδήσεις

Τρικαλινοί εκπαιδευτικοί: Ελλιπή και ανεπαρκή μέτρα με το άνοιγμα των σχολείων



Τέσσερις μέρες μετά τα άνοιγμα των σχολείων και οι Τρικαλινοί εκπαιδευτικοί βγαίνουν στο δρόμο, διαμαρτυρόμενοι για ελλιπή και ανεπαρκή μέτρα προστασίας από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων και του Υπουργείου Παιδείας.



Νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι επικίνδυνη, ασκώντας έντονη κριτική στο Δήμο Τρικκαίων.



Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν τη μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές, άμεσους, μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαίδευσης με εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό σε όλες τις δομές της, την κατάργηση των Ν. 4589/19 (Γαβρόγλου) και 4692/20 (Κεραμέως), ίσα δικαιώματα μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.


Πλήρης 9μηνη άδεια ανατροφής σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές, άμεση κρατική χρηματοδότηση για πλήρη κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε μέσα προστασίας και καθαριότητας (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας όπως μάσκες, αντισηπτικά κλπ.) και τη διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.



Επίσης, τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες έτσι ώστε να διασφαλίζονται όλοι οι υγειονομικοί όροι σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων και να δοθεί δωρεάν ο αναγκαίος αριθμός κατάλληλων μασκών σε καθημερινή βάση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και η διενέργεια δωρεάν επαναλαμβανόμενων τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το ψήφισμα της ΕΛΜΕ Τρικάλων



Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς το Δημαρχείο, όπου κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας


Όπως σημειώνεται στο ψήφισμα «Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Τρικάλωνμε θλίψη και οργή διαπιστώνει σήμερα 17η ημέρα λειτουργίας των σχολικών μονάδων του δήμου Τρικκαίων τα παρακάτω:


• Έλλειψη του προσωπικού καθαριότητας. Για παράδειγμα, στο Δήμο Τρικκαίων υπάρχουν 108 καθαρίστριες για 130 σχολικές μονάδες, αριθμός δηλαδή ίδιος με τον περσινό, πριν την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε καθαρίστρια αναλογούν 14-15 αίθουσες χωρίς τους κοινόχρηστους χώρους.


Σε καμία περίπτωση πάντως δεν εξασφαλίζεται ότι τα σχολεία θα καθαρίζονται δύο φορές τη μέρα, θα απολυμαίνονται όλα τα κοινόχρηστα υλικά που χρησιμοποιούνται κ.ο.κ., όπως λένε οι σχετικές οδηγίες. Σε πολλές περιπτώσεις τα ωράρια των καθαριστριών είναι τέτοια που δεν καλύπτουν το ολοήμερο πρόγραμμα ή αφήνουν τα σχολεία ακάλυπτα για κάποιες ώρες το πρωί.


• Έλλειψη αντισηπτικών και υλικών απολύμανσης. Τα σχολεία καλύπτουν τις ανάγκες τους από την έναρξη λειτουργίας τους(1/9/2020) με τα περσινά αποθέματα και ορίζοντα επάρκειας το πολύ 1-2 ημέρες ακόμη.


• Οι εκπαιδευτικοί το πρωί της Δευτέρας 14/9 αντί να παραλάβουν τις μάσκες που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση για μαθητές και εκπαιδευτικούς παρέλαβαν μάσκες μιας χρήσης όχι σε ατομικές συσκευασίες όπως ορίζουν οι κανόνες υγιεινής, αλλά σε συσκευασίες των 50.


Αποτέλεσμα, κάθε σύλλογος να αυτοσχεδιάσει για τον τρόπο παράδοσης στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς. Το πρωτοφανές αυτό φιάσκο με τις μάσκες καθώς και το τραγικό ερώτημα πόσα χρήματα, επιπλέον των 6,2 εκ. € θα κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο αυτή η νέα… «αστοχία» παραμένει αναπάντητο. ΚΕΔΕ και κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνται χωρίς όμως κανείςνα αναλαμβάνει την ευθύνη και κανείς υπεύθυνος δεν έχει παραιτηθεί ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.