Τελευταίες Ειδήσεις

Νύχτα - εφιάλτης στη Λέσβο: Φωτιά στο ΚΥΤ Μόριας, εκκενώθηκε η δομή



Τριπλό μέτωπο με φωτιές ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης, 8 Σεπτεμβρίου, στην Λέσβο, τόσο στο ΚΥΤ στην Μόρια, όσο και σε δασική περιοχή στην Βατούσα.


Η φωτιά στην Μόρια ξέσπασε το βράδυ περιμετρικά του ΚΥΤ, στον Άγιο Δημήτριο,  με τις καμπάνες του χωριού να ηχούν. Νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια εντός της δομής, μεταξύ των μεταναστών.


Στο σημείο βρίσκονται εθελοντές και προσωπικό των δύο δήμων του νησιού, με τους ισχυρούς ανέμους να κάνουν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.


Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπάθησαν να μπουν στον καταυλισμό με την βοήθεια της αστυνομίας, καθώς μετανάστες τους πετούσαν πέτρες, και σύμφωνα με μαρτυρίες, τους εμπόδιζαν να πλησιάσουν στον χώρο της δομής.





Εξεγέρθηκαν λόγω 35 κρουσμάτων κορονοϊού, εκκενώθηκε η δομή


Οι πρόσφυγες του καταυλισμού εξεγέρθηκαν στην είδηση πως αρκετοί θα μεταφερθούν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ, μετά την είδηση πως 35 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό.


Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ξέσπασε η φωτιά σε χώρους γύρω από το ΚΥΤ, αλλά οι φλόγες επεκτάθηκαν και εντός, καθώς ο καταυλισμός καιγόταν στην διάρκεια της νύχτας, ενώ οι πρόσφυγες έχουν εξαπλωθεί στα γύρω βουνά, ή κατευθύνονται προς την πόλη, με την δομή να έχει εκκενωθεί.


Κάποιοι μετανάστες φέρονται να αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό, ενώ κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν.


Οι συγκρούσεις μεταξύ των μεταναστών οδήγησαν σε φωτιές περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ, αλλά και κοντέινερ μέσα σε αυτό. 


Στις 02.30 τα ξημερώματα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινούνταν προς την πόλη περνώντας μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έχουν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.




Καμπάνες και αναφορές για επίθεση με πέτρες στην πυροσβεστική


Ο Σύλλογος κατοίκων Μόριας, αναφέρει ότι η φωτιά έχει αρκετά μέτωπα και στην περιοχή σήμαναν καμπάνες. «Εδώ και αρκετή ώρα υπάρχουν μεγάλες φωτιές γύρω από το ΚΥΤ. Οι εστίες πολλαπλασιάζονται. Μάλλον πρόκειται για εμπρησμούς. Η φωτιά με τη δύναμη του αέρα εξαπλώνεται γρήγορα. Χτυπούν οι καμπάνες! Το χωριό μας περνάει δύσκολες ώρες! Οι ευθύνες και το κρίμα στο λαιμό εκείνων που μας καταδίκασαν να ζούμε έτσι!». 


Φωτιά και σε Βατούσα - Άντισσα


Λίγα λεπτά νωρίτερα ξέσπασε κι άλλη φωτιά στο νησί, στην περιοχή Βατούσα, σε δασική έκταση, ενώ υπάρχει πύρινο μέτωπο και στην περιοχή Αντισσα. Οι φωτιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα και η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, που πνέουν στο βορειοανατολικό Αιγαίο από το μεσημέρι. 


Το ένα μέτωπο είναι κοντά στη Ξηρολίμνη, στον παλιό δρόμο Βατούσας – Σκαλοχωρίου, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να επιχειρούν στο σημείο ώστε να μην απειληθεί το Τυροκομείο Ρόδου. Στο δεύτερο μέτωπο έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα οχήματα της πυροσβεστικής από την Καλλονή, ενώ σπεύδουν δυνάμεις και από τη Μυτιλήνη.


Στην φωτιά που ξέσπασε στην Βατούσα, κινητοποιήθηκαν 23 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 8 οχήματα, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες ΟΤΑ.




«Μετά τη Μόρια θα πέσει η Μυτιλήνη, οι φωτιές οφείλονται στη δυσφορία των μεταναστών»


Ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων σε ανάρτηση του αναφέρει: «H τοπική ΜΚΟ “Stand by Me” αναφέρει ότι «έχουν καεί τα υπάρχοντα 13.000 άστεγων προσφύγων» και ότι «οι κάτοικοι της Μόριας (σ.σ. εννοούν τον καταυλισμό!) που προσπαθούν να αποδράσουν σπρώχνονται πίσω από ντόπιους που τους επιτίθενται»… Λέει επίσης: «Μετά τη Μόρια θα πέσει η Μυτιλήνη… Η Μόρια τέλειωσε, η Μόρια καταστράφηκε».»






Νωρίτερα, ο Σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων επικαλέστηκε ανακοίνωση της Ολλανδική ΜΚΟ «Movement on the Ground» η οποία αναφέρει ότι «οι φωτιές οφείλονται στη δυσφορία των μεταναστών απέναντι στην απόφαση για αυστηρό lockdown» μετά τα 35 κρούσματα κορονοϊού σε 2.000 άτομα.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.