Τελευταίες Ειδήσεις

Iστορική στιγμή για τα Μετέωρα – H φωτογραφία που επιλέχθηκε από τη NASA


Μια ιστορική στιγμή που θα ξανασυμβεί μετά από 6.800 χρόνια κατάφερε να απαθανατίσει ο αστροφωτογράφος Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης.

Η φωτογραφία του κομήτη Neowise να διαγράφει τη φωτεινή του πορεία, με φόντο τα Μετέωρα, τραβήχτηκε στις 12 Ιουλίου 2020.

meteoraneowise200mm

Πρόκειται για τον κομήτη Neowise που αφήνει το φωτεινό του αποτύπωμα στον νυκτερινό ουρανό. Το στιγμιότυπο αυτό έκανε τον γύρο του διαδικτύου, αλλά και τον γύρο του πλανήτη μέσα από την ιστοσελίδα της ΝΑSA, που στις 3 Αυγούστου το ανήρτησε ως τη φωτογραφία της ημέρας. Είναι η υψηλότερη καταξίωση που μπορεί να λάβει ένας αστροφωτογράφος.


Το «κυνήγι» του Neowise για τους λάτρεις των νυχτερινών ουρανών άρχισε στις 27 Μαρτίου, όταν η NASA ανακοίνωσε πως ο κομήτης επιβίωσε της περιστροφής του γύρω από τον Ήλιο και θα ήταν πλέον ορατός στο βόρειο ημισφαίριο, όπως αναφέρει η Καθημερινή.


«Είναι ακριβώς η στιγμή που περιμένεις. Ξεχνάς σπίτια, οικογένεια, φίλους. Sleeping bag και φύγαμε», είπε ο Εμμανουηλίδης, που εδώ και είκοσι χρόνια ανακαλύπτει σουπερνόβα και καταγράφει με τον φακό του αστέρια, ηλιακές εκλείψεις και καταιγίδες.


Καθώς ο κομήτης ταξιδεύει στους ελληνικούς ουρανούς, παρακολουθώ ηλεκτρονικά, μέσω των μηνυμάτων που ανταλλάσσουμε στο chat, να ξετυλίγεται η περιπέτεια ενός σύγχρονου εξερευνητή.


Ταξίδια με σκληρή προετοιμασία, έλλειψη ύπνου, αλλά και απρόβλεπτα. Ξημέρωμα Σαββάτου 11 Ιουλίου φωτογραφίζει για πρώτη φορά τον κομήτη από το χωριό Ροδόκηπο Χαλκιδικής, όπου βρίσκεται το εξοχικό του.

«Είχα υποτιμήσει την ομορφιά του, μέχρι που είδα τη φωτεινή ουρά», ανέφερε. «Μετά από 2,5 ώρες scouting βρήκα το σημείο όπου θα στηνόμουν μαζί με έναν φίλο ερασιτέχνη αστρονόμο που μένει στην περιοχή. Όταν στις 4 το πρωί ξεπρόβαλε ο κομήτης πίσω από τους βράχους, είδα ακριβώς τη φωτογραφία που είχα στο μυαλό μου».


Ο αστροφωτογράφος εξήγησε ότι απαιτείται να έχει σημαντικές γνώσεις αστρονομίας. «Δεν είναι ότι πας και φωτογραφίζεις ένα ωραίο τοπίο μια ώρα με “καλό” φως. Όταν θέλεις να συνδυάσεις ένα επίγειο τοπίο με ένα ουράνιο αντικείμενο, θα πρέπει να έχεις γνώσεις: να δεις πώς ευθυγραμμίζονται, να γνωρίζεις τη θέση των αντικειμένων και την ακριβή ώρα φωτογράφισης».

Δείτε εδώ τις εκπληκτικές φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Εμμανουηλίδη:


Facebook: www.facebook.com/conemmil

Instagram: @conemmil

Πηγή: Καθημερινή, skai

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.