Τελευταίες Ειδήσεις

H. Bλαχογιάννης: Ελληνοτουρκικές σχέσεις : Η ώρα των μεγάλων επιλογώνΈφθασε η κρίσιμη ώρα «Χ», στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τόσα χρόνια και οι δύο χώρες, πετούσαν το «τενεκεδάκι» παρακάτω… Κυρίως η Τουρκία, που κάθε φορά πρόβαλε επί πλέον διεκδικήσεις, που τις βάπτιζε «θέματα» προς συζήτηση στην ατζέντα του διαλόγου.

Από την ανακάλυψη του κοιτάσματος Πετρελαίου στον Πρίνο, το 1973, ετέθη το θέμα της υφαλοκρηπίδας….. Η Τουρκία θεωρεί ότι τα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ΔΕΝ έχουν υφαλοκρηπίδα, αλλά «επικάθηνται» επί της υφαλοκρηπίδας της Ανατολίας.


Το 1976, Κωνσταντίνος Καραμανλής και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ συμφώνησαν για παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τελικά η Τουρκία υπανεχώρησε, ενώ το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της χώρας μας για λήψη Ασφαλιστικών μετρων κατά της Τουρκίας για τη δράση του ερευνητικού σκάφους «ΧΟΡΑ». Τελικά οι δύο χώρες υπέγραψαν το Πρωτόκολλο της Βέρνης για αποφυγή μονομερών ενεργειών στο Αιγαίο.


Το 1977, είχαμε την έξοδο στο Αιγαίο του Τουρκικού ερευνητικού σκάφους «ΣΙΣΜΙΚ», τη Συμφωνία Παπανδρέου – Οζάλ και το… Mea culpa του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Το 1996,είχαμε την κρίση στα Ίμια και τη Συμφωνία της Μαδρίτης, για τα «ζωτικά» συμφέροντα των δύο χωρών στο Αιγαίο και στη συνέχεια τη Συμφωνία του Ελσίνκι το 1999,που συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης για την επίλυση των διμερών διαφορών μας μέσω διαλόγου και τελική κατάληξη τη Χάγη. Ήταν τότε που η Τουρκία επιθυμούσε διακαώς την είσοδο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σε κάθε κρίση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, προστίθονταν  επί πλέον θέματα στην ατζέντα του διαλόγου  εκ μέρους της Τουρκίας, ενώ η χώρα μας αναγνωρίζει μια και μόνο διαφορά : τη διευθέτηση του θέματος της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών.


Τώρα τα πράγματα είναι πιο κρίσιμα από ποτέ. Ο διάλογος, η  Διαιτησία – Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ο πόλεμος, είναι οι τρεις επιλογές για την επίλυση των διεθνών διαφορών. Προφανώς  ο πόλεμος δεν είναι επιλογή της Ελλάδος. Υποθέτουμε και της Τουρκίας…

Είναι όμως αυτονόητο ότι η Πατρίδα μας ΔΕΝ θα επιτρέψει παραβίαση της εθνικής μας  κυριαρχίας. Αυτό έγινε σαφές, σε φίλους και γείτονες….

Οι επόμενες εβδομάδες, θα δείξουν….


Η Κυβέρνηση χειρίζεται την όλη κατάσταση με ψυχραιμία, σύνεση, αυτοσυγκράτηση και αποφασιστικότητα.

Με εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις, με εθνική ενότητα και αυτοπεποίθηση, με ισχυρές Συμμαχίες.

Είναι η ώρα των εταίρων και συμμάχων μας, να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Τα μισόλογα και οι ισορροπίες, ενθαρρύνουν τους γείτονες…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.