Τελευταίες Ειδήσεις

Τι προκαλεί το air condition στην μύτη και τι μπορείτε να κάνετε


Τα κλιματιστικά μπορούν να είναι σωτήρια στην καλοκαιρινή ζέστη, αλλά ο δροσερός, ξηρός αέρας που βγάζουν μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στην μύτη σας.


Συγκεκριμένα το air condition μπορεί να είναι η αιτία που ξυπνάτε με βουλωμένη μύτη ή καταρροή το πρωί.


“Αυτό ονομάζεται μη αλλεργική ρινίτιδα”, λέει ο δρ. Ali Amirzadeh, ειδικός γιατρός αλλεργίας και ανοσολογίας στο Mercy Medical Group στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια. “Έχω ασθενείς που εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα με την αλλεργική ρινίτιδα, όπως ρινική καταρροή ή/και βουλωμένη μύτη, αλλά δεν οφείλεται σε αλλεργίες”.


Εάν δεν είναι καλοκαιρινές αλλεργίες, τότε τι ακριβώς προκαλεί αυτό το πρόβλημα στην μύτη;


Γιατί τα κλιματιστικά μπορεί να οδηγήσουν σε βουλωμένη μύτη


Σύμφωνα με τον δρ Amirzadeh, οι αλλαγές θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν μη αλλεργική ρινίτιδα, πέρα από τις καιρικές αλλαγές, τις ορμόνες, ορισμένα φάρμακα, τυχόν λοιμώξεις, ακόμη και έντονες μυρωδιές, που κάνουν το ίδιο. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την υπεραπόκριση των νευρικών απολήξεων στην μύτη ενός ατόμου.


Ουσιαστικά, τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη σας διογκώνονται εξαιτίας της ατμόσφαιρας στον χώρο (όπως κρύος, ξηρός αέρας) και εκδηλώνεται ρινική συμφόρηση ή αύξηση στην παραγωγή βλέννας, που οδηγεί σε καταρροή.


Από την άλλη πλευρά, άλλες ερεθιστικές ουσίες που υπάρχουν στον αέρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν βουλωμένη μύτη. Το χειρότερο είναι όταν η μούχλα, η γύρη ή άλλα ερεθιστικά παγιδεύονται στο κλιματιστικό σας και στη συνέχεια επανακυκλοφορούν στον αέρα.


“Τα ακάρεα σκόνης και η μούχλα μπορεί να υπάρχουν σε μονάδες κλιματισμού που δεν συντηρούνται σωστά και μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ρινίτιδας. Εάν το πρόβλημα δεν εντοπιστεί ή δεν επιλυθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει παρατεταμένα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας".


Πώς θα βρείτε ανακούφιση από την βουλωμένη μύτη εξαιτίας του κλιματιστικού


Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε εντελώς το air condition. Απλώς πρέπει να είστε πιο έξυπνοι στο πώς το χρησιμοποιείτε και να είστε προετοιμασμένοι για το πώς μπορεί να επηρεάσει την μύτη σας.


Φροντίστε να πλένετε τακτικά τα σταθερά φίλτρα και να αλλάζετε τα προσωρινά (φίλτρα ενεργού άνθρακα) του κλιματιστικού. Λάβετε υπόψη ότι οι συστάσεις του κατασκευαστή μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του φίλτρου, τον τύπο της μονάδας A/C και την ποσότητα έκθεσης σε αλλεργιογόνα, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας γύρης, καπνού κ.λπ. στον αέρα.


 


Για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της μη αλλεργικής ρινίτιδας από το κρύο, ξηρό αέρα του air condition, πίνετε άφθονα υγρά για να χαλαρώσετε την βλέννα στην μύτη σας και χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να προσθέσετε υγρασία στον χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.