Τελευταίες Ειδήσεις

Σκληρό μπρα ντε φερ στις Βρυξέλλες



Συνάντηση των νοτίων (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) με τις χώρες που επιμένουν στις περικοπές (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία και Φινλανδια) διεξάγεται αυτή την ώρα στο περιθώριο του Συμβουλίου, σε μια νέα προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών και να οικοδομηθεί ένα πλαίσιο συμβιβασμού.

Η ομάδα των 5 χωρών επιμένει σε επιχορηγήσεις πολύ κάτω των 400 δισ.ευρώ και μείωση του ταμείου ανάκαμψης από τα 750 δισ.

Νωρίτερα κοινό έδαφος αναζήτησαν με τους «5», οι Μισέλ, Μακρόν και Μέρκελ, οι οποίοι αμέσως μετά συνάντησαν Μητσοτάκη, Κόντε, Σάντσες και Κόνστα.

Συμμετείχαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Μέρκελ και Μακρόν συνατήθηκαν με τους 5 ολιγαρκείς (frugal 5, Ολλανδία, Δανία, Αυστρία, Σουηδία,  Φινλανδία) και τις χώρες της Βαλτικής για να προωθήσουν μια νέα συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει νέα μείωση των επιχορηγήσεων κάτω από τα 400 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης. Η τελική πρόταση θα παρουσιαστεί από τον Πρόεδρο Σ. Μισέλ στην ολομέλεια μόνο αν διαφανεί πρόθεση των παραπάνω για συμφωνία.


H διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και η ψαλίδα των διαφωνιών συνεχίζει και κλείνει. Το ύψος των επιχορηγήσεων παραμένει στο επίκεντρο με τις χώρες του Νότου τη Γερμανία και τη Γαλλία να επιμένουν στα 400 δισ. ως κατώτατο όριο και τους “Frugal 5” να συγκλίνουν αργά προς τα 350 δισ.

Πιθανόν τη Δευτέρα οι τελικές προτάσεις

Πιθανή θεωρείται η συνέχιση της διαπραγμάτευσης καθόλη τη διάρκεια της μέρας και παρουσίαση τελικών προτάσεων το πρωί της Δευτέρας.

Μητσοτάκης: «Δεν αντέχουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι»

Το μήνυμα ότι δεν αντέχουμε ως ΕΕ να εμφανιστούμε "διχασμένοι ή αδύναμοι", καλώντας όλα τα μέρη σε συμβιβασμό με υψηλό όμως επίπεδο φιλοδοξίας, έστειλε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυρικάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στο χώρο του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες για την τρίτη ημέρα διαβουλεύσεων.

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός δήλωσε: "ειλικρινά πιστεύω ότι σήμερα θα σπάσουμε το αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή κατέστησα σαφές ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όμως αυτοί οι συμβιβασμοί δεν πρέπει να είναι τέτοιοι που να αλλοιώσουν το επίπεδο της φιλοδοξίας μας σε σχέση με μια θαρραλέα ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο που κόστισε. Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν μπορούμε να αντέξουμε να εμφανιστούμε διχασμένοι ή αδύναμοι".

Ορμπαν κατά Ρούττε: Ο Ολλανδός είναι ο πραγματικός υπεύθυνος για όλο το χαμό

Tην ίδια ώρα, ευθύνες στον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούττε επέρριψε ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτωρ Όρμπαν για την αδυναμία συμβιβασμού ως τώρα στη διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό και το ταμείο ανάκαμψης. Μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Β.Ορμπάαν δήλωσε ότι για αυτόν το συμβιβαστικό πλαίσιο ήταν επαρκές, αλλά "αυτός (ο Ρούττε) ξεκίνησε κάτι, εγώ στέκομαι στο status quo, όπως είναι σήμερα, τους κανόνες για το κράτος δικαίου, τον λογιστικό έλεγχο του προϋπολογισμού και όλα τα παρεμφερή". Όπως είπε "για εμάς είναι εντάξει, αυτοί είναι που θέλουν να καταλήξουν σε κάτι που δεν θα είναι καλής ποιότητας όπως εκτιμούμε, αν τα σπάσουμε θα φταίνε αυτοί και όχι έγώ". "Δε μου αρέσει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, αλλά ο Ολλανδός είναι ο πραγματικός υπεύθυνος για όλο το χαμό", τόνισε.

"Οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά είναι δύσκολες", δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή. "Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος δεν θέλουν το σχέδιο να υποβαθμιστεί, αλλά οι `frugals` επιμένουν. Μια συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των frugals και του Προέδρου Μισέλ. Το νέο πλαίσιο δεν θα παρουσιαστεί χωρίς μια άτυπη συμφωνία από τους frugals σχετικά το ύψος (ποσό) για ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης - η στιγμή είναι καθοριστική", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.