Τελευταίες Ειδήσεις

Η Κατερίνα Παπακώστα για τον COVID-19

Με ερώτηση σφράγισε την παρουσία της στην χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, στην οποία είναι μέλος, η Βουλευτής Νομού Τρικάλων της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα - Παλιούρα. Το θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν  τα Επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της επιδημίας του COVID-19 και η απόκριση της Ελληνικής ερευνητικής κοινότητας. Η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε από τον  κ. Εμμανουήλ Δερμιτζάκη, Καθηγητή Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Διευθυντή Κέντρου Γονιδιώματος Health 2030 και Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ).
Η Βουλευτής θέτοντας τον Νομό μας στο προσκήνιο για ακόμη μια φορά, ανέφερε στον αξιότιμο Καθηγητή την μηδενική παρουσία κρουσμάτων κορωνοϊού στον Νομό Τρικάλων, παρά  την απώλεια ενός ανθρώπου από τον ιό, που ο ίδιος δεν φαίνεται να μετέδωσε τον covid 19 σε άλλα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή. Εν συνεχεία, απηύθυνε ερώτηση προς τον ίδιο, αν θεωρείται τυχαίο γεγονός η ανυπαρξία κρουσμάτων ή αν έχει αποδειχθεί από την επιστημονική κοινότητα η ύπαρξη περιοχών που παρουσιάζουν ανοσία ως προς τον ιό για οποιονδήποτε λόγο. Τέλος, πρόσθεσε αν η εφαρμογή οριζοντίων μέτρων έχει νόημα σε μία περιοχή με μηδενικά κρούσματα. Θέματα για τα οποία μπορεί να αναρωτιούνται πολίτες του Νομού και μία επιστημονική απάντηση θα οδηγήσει στην λύση των αποριών.

Ο κ. Δερμιτζάκης, απαντώντας στα ανωτέρω ερωτήματα της Βουλευτή, ανέφερε πως υπάρχει πιθανότητα ασυμπτωματικών σχετικά με την μηδενικότητα των κρουσμάτων. Επιπλέον, σημείωσε πως δεν υπάρχει κάποιος τοπικός λόγος που δεν υπάρχουν κρούσματα, πιθανότατα να έχει να κάνει με την ασφαλή και προσεκτική μετακίνηση του κόσμου στις περιοχές εντός του Νομού. Αναφορικά με τον άνδρα που νόσησε από τον ιό covid19, ενδεχομένως να ήταν υπομεταδότης και να μην ανήκε στην κατηγορία φορέων που μεταδίδουν τον ιό πολύ γρήγορα και σε πολλά άτομα. Η εφαρμογή των οριζόντιων μέτρων στοχεύει στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου από υπερμεταδότες, οι οποίοι ευρισκόμενοι σε ένα πολυπληθές μέρος τείνουν να μολύνουν εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των παρευρισκομένων.
 Επομένως, η θέσπιση αλλά και η τήρηση των μέτρων από τους πολίτες οδήγησε στο να διατηρηθεί ο Νομός σε τόσο καλό επίπεδο σε σχέση με άλλες περιοχές.

Παρακάτω ο σύνδεσμος με την ερώτηση της Βουλευτή:
https://www.youtube.com/watch?v=q0-ZKPiuaKY

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.