Τελευταίες Ειδήσεις

Παρέμβαση Μιχαλάκη στο Υπουργείο Υγείας για ενίσχυση και στήριξη του Δημοσίου Ι.Ε.Κ. του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων


Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,
αυτή την περίοδο που όλα δείχνουν ότι κλείνει ένας παρατεταμένος και επώδυνος κύκλος αστάθειας και έλλειψης κανονικότητας, κατά τον οποίο η ελληνική κοινωνία κατάφερε να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά σε μια σοβαρή και άνευ προηγουμένου για τη σύγχρονη εποχή υγειονομική κρίση, καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη ισχυροποίησης του τομέα της δημόσιας υγείας.
Ισχυρή δημόσια υγεία σημαίνει σαφώς βελτίωση των υποδομών και στήριξη των επαγγελματιών, που με αυτοθυσία βρέθηκαν εξαρχής στην πρώτη γραμμή της μάχης. Σημαίνει όμως και πιο δραστικά και αποφασιστικά βήματα προς την ενίσχυση των εκπαιδευτηρίων στον τομέα της υγείας και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας έχει ανάγκη από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Σε μια πανευρωπαϊκή αγορά εργασίας, που υφίσταται ραγδαίες αλλαγές, η προσαρμογή των νεοεισερχομένων επαγγελματιών στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας διασφαλίζεται μέσα από τη συνεχή τους κατάρτιση, την παροχή επιστημονικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων και τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τις αντίστοιχες με την ειδικότητά τους δεξιότητες διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την επαγγελματική ένταξή τους στην κοινωνία.
Σε τοπικό επίπεδο και εστιάζοντας στον τομέα της υγείας η ανάγκη αυτή καλύπτεται μέσα από τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που παρέχει το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας (ΦΕΚ 1038/τ. Β΄/2015).
Μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες του Δ.Σ. του Νοσοκομείου και των θεσμικών τοπικών αρχών, μεταξύ των οποίων και της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, το ανωτέρω Δημόσιο Ι.Ε.Κ. τυγχάνει ιδιαίτερης απήχησης στους απόφοιτους λυκείου με αυξημένη δυνατότητα απορρόφησης στην αγορά εργασίας ενώ παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα σε άτομα με περιορισμένες ευκαιρίες (π.χ. εργαζόμενους, οικογενειάρχες, κ.λπ.), που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την πόλη τους για ένα αντίστοιχο τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, να αναδείξουν και να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους, ενισχύοντας τα επαγγελματικά τους προσόντα, την επαγγελματική τους δυναμική, τις προοπτικές απορρόφησης στην αγορά εργασίας καθώς και την τοποθέτησή τους σε σύγχρονες και ποιοτικές θέσεις απασχόλησης.
Σήμερα στο Ι.Ε.Κ.,  στο πνεύμα της σύνδεσης των εκπαιδευτικών αναγκών με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ανάπτυξης, λειτουργούν η ειδικότητα του Βοηθού Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας και ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019 η ειδικότητα «Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου». Είναι σημαντικό δε να αναφερθεί ότι η εν λόγω ειδικότητα είναι η μοναδική που λειτουργεί σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα σε Δημόσιο Νοσοκομείο, καθώς μόνο το ΕΚΑΒ λειτουργεί σε δύο τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ αντίστοιχες σχολές υπάρχουν μόνο στη Σύρο και Ρόδο στα  Δημόσια Νοσοκομεία. Επιπλέον στην ΥΠΕ Θεσσαλίας δεν υφίσταται καμία αντίστοιχη ειδικότητα.
Η ολοκληρωμένη κατάρτιση των σπουδαστών εξασφαλίζεται μέσα από τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου περιβάλλοντος δίπλα σε έμπειρους καταξιωμένους επαγγελματίες (Νοσηλευτές, Πνευμονολόγο - Εντατικολόγο, Ψυχολόγο και Διασώστες του ΕΚΑΒ) καθώς και μέσα από  εκπαιδευτικές δράσεις στις δομές “ΨΥΧΑΡΓΩΣ” & “Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων”,  που εγγυώνται το  κύρος  και τη μέγιστη ποιότητα της παρεχόμενης εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Στόχος και όραμα του Δ.Ι.Ε.Κ είναι η παροχή υψηλής ποιότητας σπουδών στη νέα γενιά των επαγγελματιών υγείας. Η μέχρι σήμερα πορεία του αποτελεί μία τεράστια κατάκτηση για όλους μας και δικαιώνει την πολυετή προσπάθεια και αξιοζήλευτη συνεργασία εκπαιδευτών και θεσμικών φορέων για τη διασφάλιση της επιτυχούς λειτουργίας του.
Αναμφίβολα τα μέτρα και οι αποφάσεις, που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας,  επιδεικνύοντας άψογα αντανακλαστικά, αποδείχθηκαν επιτυχημένα. Η επόμενη ωστόσο ημέρα μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα νέο στοίχημα, τον επανασχεδιασμό και την ουσιαστική ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.
 Στο πλαίσιο αυτό με δεδομένη την ευαισθητοποίηση τόσο του Υπουργείου Υγείας όσο και των συναρμόδιων Υπουργείων αλλά και την πεποίθηση ότι η στήριξη της υγείας αποτελεί επένδυση και όχι ένα επιπλέον κόστος, ευελπιστούμε ότι θα σταθείτε αρωγοί στις προσπάθειες, που καταβάλλονται για τη διασφάλιση της λειτουργίας και την ουσιαστική αναβάθμιση του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.