Τελευταίες Ειδήσεις

Κώστας Σκρέκας: Ο αγροτικός τομέας μπορεί να μετατραπεί σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης για όλους τους Έλληνες




1) Κύριε Υπουργέ, έπειτα από έξι μήνες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ποια είναι η εικόνα που έχετε για τον πρωτογενή τομέα; Μπορεί πράγματι να συμβάλει  στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας;
Προέρχομαι από μια γεωργική και κτηνοτροφική περιοχή, όπως είναι τα Τρίκαλα, και συνεπώς γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια εις βάθος τα μεγάλα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών: Οι δύο βασικοί τομείς που εστιάζει από την πρώτη ημέρα τις παρεμβάσεις της η σημερινή Κυβέρνηση είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων μας.
Ο αγροτικός τομέας μαζί με τη βιομηχανία τροφίμων παράγουν σχεδόν το 8% του ΑΕΠ της χώρας και απασχολούν πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Άρα, είναι ένας σημαντικός κλάδος, αν και σήμερα είναι περισσότερο ένας γίγαντας εν υπνώσει. Αν καταφέρουμε να «ξεκλειδώσουμε» τη δυναμική που υπάρχει στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, τότε πλέον θα  μετατραπεί σε ένα βασικό πυλώνα ισχυρής ανάπτυξης και ευημερίας για όλους τους Έλληνες.
2) Είναι δυνατό να μειώσουμε το κόστος παραγωγής με τα φωτοβολταϊκά; Πώς θα καταφέρουν οι αγρότες να καλύψουν το κόστος;

Οι ρυθμίσεις που ψηφίσαμε στη Βουλή είναι ανατρεπτικές και αλλάζουν οριστικά και αμετάκλητα την πραγματικότητα για τους αγρότες. Μέσα σε λίγα χρόνια θα δούμε τεράστιες αλλαγές που σήμερα πράγματι φαντάζουν μακρινές. Η ρύθμιση που διευκολύνει την άμεση επέκταση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην αγροτική παραγωγή, καθώς και η ρύθμιση για την προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, είναι μέτρα που θα μειώσουν ραγδαία το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα βάρη για τους Έλληνες αγρότες.

Αυξάνοντας σε 75% (από μόλις 20% προηγουμένως) το ποσοστό της ενέργειας που έχει το δικαίωμα να πουλήσει ο αγρότης στο δίκτυο, λύνουμε αυτομάτως το θέμα της εξεύρεσης κεφαλαίων για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάνελ. Οι αγρότες αναγνωρίζουν τη μεγάλη αξία που υπάρχει στην αξιοποίηση των ΑΠΕ. Αλλά, χωρίς διαθέσιμα κεφάλαια προς επένδυση και με μεγάλα χρέη, όλη η συζήτηση κατέληγε σε αδιέξοδο. Τώρα, λοιπόν, δίνουν τα έσοδα από το 75% στην τράπεζα για την αποπληρωμή του δανείου και ταυτόχρονα με το υπόλοιπο 25% καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της αγροτικής εκμετάλλευσης με μηδενικό κόστος, δηλαδή έχουν δωρεάν ρεύμα. Επιπλέον, μετά την εξόφληση του δανείου, αποκτούν ένα πρόσθετο εισόδημα που θα τους βοηθήσει να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες ζωής για τις οικογένειες τους και να παραμείνουν στις καλλιέργειες τους.
3) Μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» για τους αγρότες μας από την ηλεκτρική ενέργεια είναι το ζήτημα του νερού. Η ποιότητα των υδατικών αποθεμάτων, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, υποβαθμίζεται, καθώς εντείνεται το πρόβλημα της υφαλμύρωσης, ενώ ο υδροφόρος ορίζοντας υποχωρεί συνεχώς και σε περιοχές όπως η Λάρισα οι παραγωγοί «τρυπάνε» στα 300 μέτρα για να βρουν νερό. Θα μετατραπούν τελικά οι καλλιέργειες μας σε ξερικές;
Οι ξερικές καλλιέργειες έχουν πολύ χαμηλότερες αποδόσεις και συνεπώς έσοδα για τους παραγωγούς, Αυτό το ενδεχόμενο θα είναι καταστροφικό, θα σημαίνει ουσιαστικά το τέλος της γεωργικής παραγωγής στην Ελλάδα. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να δράσουμε άμεσα, Χωρίς νερό δεν υπάρχει βιώσιμη γεωργία.
Χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη των επενδύσεων σε αγροτικές και περιβαλλοντικές υποδομές. Έχει φθάσει πια η ώρα να προχωρήσουμε σε επενδύσεις, σε εθνική κλίμακα, για την κατασκευή έξυπνων, κλειστών αρδευτικών δικτύων, μικρών φραγμάτων, ταμιευτήρων, λιμνοδεξαμενών και όλων αυτών των υποδομών που είναι αναγκαίες για να εξοικονομήσουμε νερό και να αξιοποιήσουμε τα επιφανειακά ύδατα, δηλαδή το βρόχινο νερό που σήμερα σε πολύ μεγάλο βαθμό χάνεται αδιαχείριστο και δεν αξιοποιείται.
Σήμερα, αξιοποιούμε μόλις το 11% του βρόχινου νερού. Αυτό το ποσοστό πρέπει να αυξηθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Το όφελος είναι διπλό: Θα προστατεύσουμε το περιβάλλον και ταυτόχρονα την αγροτική παραγωγή της χώρας. Σε πλήρη εφαρμογή ,αυτό το σχέδιο θα είναι η αιχμή του δόρατος για μεγάλες επενδύσεις που θα τονώσουν την περιφερειακή ανάπτυξη και θα διασφαλίσουν την αναζωογόνηση της υπαίθρου, θέτοντας τον αγροτικό τομέα σε τροχιά ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης.
4) Μπορεί όμως να μπει η ελληνική αγροτική παραγωγή σε τροχιά ανάκαμψης; Δεν έχουν δίκιο όσοι λένε ότι είναι μια εκ των προτέρων χαμένη μάχη, αφού «η Ελλάδα δεν παράγει»;

Η μόνη μάχη που χάνουμε είναι εκείνη που δεν δίνουμε. Μιλώντας σε ρεαλιστική βάση, μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή ποιοτικών και διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων, προσφέροντας στους αγρότες μας όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που σήμερα απουσιάζουν. Χωρίς ισχυρή ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα δεν θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε σταθερή, μακροπρόθεσμη βάση. Επιπλέον, η διατροφική ασφάλεια και η αυτάρκεια είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας.
Αυτοί που λένε ότι η Ελλάδα δεν παράγει, υπερβάλλουν. Πρόκειται περί μύθου. Η Ελλάδα παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Στη φυτική παραγωγή, τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)  δείχνουν ότι το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών είναι ισοσκελισμένο. Εκεί που υπάρχει σοβαρό έλλειμμα, είναι στη ζωική παραγωγή. Γι’ αυτό, άλλωστε, στη νέα εθνική στρατηγική θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση του ελλείμματος σε ζωικά προϊόντα.
5) Και πως θα το καταφέρουμε αυτό κ. Υπουργέ; Με τις επιδοτήσεις; Αυτές δεν είναι ουσιαστικά που κατέστρεψαν τους Έλληνες αγρότες;
Οι επιδοτήσεις αποτελούν σημαντικό τμήμα του αγροτικού εισοδήματος σε όλο τον κόσμο, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τα κεφάλαια που διατίθενται στην ΕΕ για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την πολιτική Συνοχής και άλλες πολιτικές είναι πολύτιμες πηγές ανάπτυξης, απασχόλησης και ευημερίας.
Πρέπει να κατανοήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία που έχουμε στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ να αλλάξουμε σελίδα στην ελληνική γεωργία, ώστε να στηρίξουμε το αγροτικό εισόδημα, να προσελκύσουμε νέους στην αγροτική παραγωγή και να προστατεύσουμε το περιβάλλον.
Ο ελληνικός αγροτικός τομέας βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο σταυροδρόμι.
Στοχεύουμε να κατευθύνουμε μεγάλο τμήμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε δράσεις για την προώθηση της έξυπνης γεωργίας, τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, την έρευνα, την εκπαίδευση και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Όλα αυτά αποτελούν προτεραιότητες για την ελληνική Κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ.
6) Πιστεύετε ότι αν εφαρμοστούν οι πολιτικές που προτείνετε, θα καταφέρουν οι περισσότερες αγρότες να εξασφαλίζουν ένα υψηλό εισόδημα; Θα ασχοληθούν οι νέοι με το αγροτικό επάγγελμα ή είναι μονόδρομος η συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων και ισχυρών;
Ως Κυβέρνηση πράττουμε από την πλευρά της Πολιτείας ότι χρειάζεται για να κάνουμε ξανά ελκυστική την αγροτική παραγωγή. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας, όμως πιστεύω ότι έχουμε κάνει ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα.
Μειώνουμε τους φόρους σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην ακίνητη περιουσία, στο εισόδημα. Μπροστά μας έχουν νέες μειώσεις φόρων που θα αυξήσουν σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα και για τους αγρότες.
Προωθούμε ένα νομοσχέδιο για την αλλαγή της οργάνωσης και λειτουργίας των Αγροτικών Συνεταιρισμών, ώστε οι αγρότες να διαθέτουν ένα ισχυρό «όπλο» στα χέρια τους που θα τους βοηθήσει να επιτύχουν χαμηλότερα κόστη και υψηλότερα έσοδα, λόγω της μεγαλύτερης διαπραγματευτικής τους δύναμης. Χωρίς οργάνωση σε συλλογικά, συνεργατικά σχήματα το μέλλον θα είναι σκοτεινό.
Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρήσαμε σε αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις. Μετά από μακρά και δύσκολη διαβούλευση, στην οποία συντόνισε προσωπικά ο Υπουργός Μάκης Βορίδης, φτάσαμε σε συμφωνία για τη σύσταση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, ένας στόχος που φάνταζε ουτοπικός για πολλά χρόνια.
7) Πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα που θα επενδυθούν για τα Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης; Πώς θα βοηθήσει τους αγρότες μας η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων;
  Καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε τα επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης, που ήταν «παγωμένα» τα τελευταία χρόνια, λόγω της ιδεοληψίας και της ανικανότητας της προηγούμενης Κυβέρνησης. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων, δημόσια και ιδιωτική συμμετοχή, για τον εκσυγχρονισμό και την εκμηχάνιση της παραγωγής, θα ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ.



Σε συμφωνία με τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εξασφαλίσαμε για τους Έλληνες αγρότες, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, δάνεια τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ και εγγυήσεις 450 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά έχουν ακόμα καλύτερους όρους για τους νέους αγρότες



Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, δημιουργούν μια βιώσιμη προοπτική, μακριά από τη μιζέρια που βασανίζει τους Έλληνες αγρότες τα τελευταία χρόνια.



Σταδιακά, το αγροτικό επάγγελμα μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό για τις νεότερες γενιές. Χωρίς καμιά αμφιβολία, έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Είμαι αισιόδοξος, όμως, ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε αυτή η δουλειά θα έχει θετικό αποτέλεσμα και θα αλλάξει την πορεία του πρωτογενούς τομέα της χώρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.