Τελευταίες Ειδήσεις

Καλαμπάκα: Μια Θρησκευτική εορτή που έμεινε στην «μέση»…!!!



15 Αύγουστου ..Γιορτάζουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου .. Ονομαστική εορτή για μένα και η μεγαλύτερη γιορτή για όλους εμάς τους κατοίκους της ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή «Παναγίας» όπως την γνωρίζουν όλοι οι Καλαμπακιώτες.
Με μεγάλη ευλάβεια υποδεχόμαστε την Εικόνα της Παναγίας το απόγευμα της παραμονής της εορτής (14/8) για να ακολουθήσει ο Μέγας Εσπερινός , η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας και η ψαλμωδία με τα Εγκώμια της Θεοτόκου.. Τεράστια και φέτος η προσέλευση πιστών – Καλαμπακιωτών και όχι μόνο- οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά για να χαιρετίσουν την εικόνα ….
Ως εδώ όλα καλά…. Πάμε τώρα και λίγο στο έθιμο….!!!
Είμαι κάτοικος της περιοχής της Παναγίας τα τελευταία 42 χρόνια και πάντα θυμάμαι γυναίκες και άντρες να κάθονται στον χώρο του ναού μετά το πέρας της λειτουργιάς και έως και τις πρώτες πρωινές ώρες του 15-Αυγουστου …..Θυμάμαι μια Εκκλησία ανοιχτή για τους πιστούς όλη την νύχτα …..Θυμάμαι νέους και νέες μετά την έξοδο τους να έρχονται στην Εκκλησία για να προσκυνήσουν την Εικόνα…
Δεν Θυμάμαι όμως ΠΟΤΕ την εκκλησία την παραμονή της εορτής της να κλείνει από τις 23:15 και να αφήνει κλειδωμένους απ’ έξω όλους και όλες αυτές που τόσα χρόνια την ξενυχτούσαν αλλά και αυτούς που θέλουν να κάνουν το χριστιανικό τους καθήκον και να προσκυνήσουν την εικόνα λίγο αργοπορημενοι (δεν μπορούν εξάλλου όλοι να παρευρεθούν στην Θεία λειτουργία..) ..Έτσι και αλλιώς το έθιμο αυτό ήταν … Η Εκκλησία να μένει ανοιχτή έως πολύ αργά …Η Γιορτή της ήταν άλλωστε ..!!!!!

Αυτό λοιπόν συνέβη χτες …Δεν ήμουν εκεί -για να είμαι ακριβής- αλλά έμαθα το περιστατικό σήμερα το πρωί από τους κατοίκους της γειτονιάς μου που τόσα χρόνια διατηρούσαν αυτό το έθιμο …Ότι δηλ. την “ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ” την παραμονή της εορτής της, «κάποιος» την κλείδωσε στις 23:15 ..Πιστοί συνέχιζαν να έρχονται για να προσκυνήσουν αλλά μάταια … Η θλίψη εμφανής στα πρόσωπα όλων …ίσως και με λίγο εκνευρισμό…
Στεναχωρήθηκα πολύ με αυτήν την είδηση γι’ αυτό μπήκα στην διαδικασία να γράψω αυτό το κείμενο …Για να τονίσω την σημασία του εθίμου σε “αυτούς” που έστω και ακούσια δεν το τήρησαν χτες το βράδυ..
Τα έθιμα της Εκκλησίας μας κρατάνε ενωμένους , μας κάνουν χριστιανούς , μας κάνουν Έλληνες ,μας κάνουν περήφανους ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΩΤΕΣ…!!!!
Υ.Γ: Θέλω να ζητήσω προκαταβολικά συγγνώμη από όλους για την γραφή μου μιας και δεν είμαι επαγγελματίας αρθρογράφος και να τονίσω εδώ ότι αν και δεν παρευρίσκομαι συχνά στην Εκκλησία θεωρώ τον συγκεκριμένο Ναό “σπίτι μου” αφού εκεί μεγάλωσα και έχω τις καλύτερες των αναμνησεών μου.
Ερώτημα προς αρμοδίους : Διάβασα σε άρθρο το εξής:
«Η Καλαμπάκα υποδέχθηκε στον ιερό Ναό τη σεπτή εικόνα που φυλάσσεται για λόγους ασφαλείας , λόγω των γνωστών περιπετειών που είχε στο παρελθόν και ως από θαύματος , λες , ευρέθη στη Γερμανία , στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ …. Η εικόνα όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο μεταφέρεται στην Καλαμπάκα παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο και εκτίθενται σε λαϊκό προσκύνημα και την επιστρέφουν ξανά προς φύλαξη στην Ι.Μ. Βαρλαάμ το απόγευμα της εορτής της Παναγίας»…
Που ακριβώς και από ποιον φυλάσσετε η Εικόνα κατά την παραμονή της στην ενορία μας;;;;
Τάκος Παναγιώτης
Κάτοικος της Ενορίας “Κοιμήσεως της Θεοτόκου”

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.