Σε υψόμετρο 1150 μέτρων, στα Περτουλιώτικα Λιβάδια ολοκληρώθηκαν σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις του 39ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Σαρακατσαναίων, το οποίο ήταν αφιερωμένο στο τετράπτυχο "Παιδί - Παιχνίδι - Παιδεία-Πολιτισμός".
Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε το 8ο Πανελλήνιο φεστιβάλ Σαρακατσάνικης Νεολαίας - Σαρακατσάνικου Τραγουδιού , όπως και τουρνουά ποδοσφαίρου.

Και για 4η συνεχόμενη χρονιά: «Το Βιωματικό Καρακόλι-Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής» (με την συμμετοχή των ενδιαφερομένων που ήθελαν να ζήσουν μοναδικές στιγμές), το οποίο είχε αφετηρία το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λειβάδια όπου κόνεψαν οι συμμετέχοντες και στήθηκαν οι τσατούρες (πρόχειρες κατασκευές).

Αντάμωμα Σαρακατσαναίων 2019
Το περασμένο Σαββατόβραδο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή και κέφι το καθιερωμένο Σαρακατσάνικο γλέντι . "Το αντάμωμα είναι η κορυφαία γιορτή μας", τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Μουτσιάνας, στην ομιλία του και συνέχισε:
"Συναντιόμαστε εδώ στο ξακουστό οροπέδιο, στα Περτουλιώτικα Λιβάδια για να δηλώσουμε με την παρουσία μας πως είναι αστείρευτη η πίστη μας στην παράδοση του λαού μας. Το φετινό αντάμωμά μας το αφιερώσαμε στα παιδιά μας και στο τετράπτυχο "Παιδί - Παιχνίδι - Παιδεία-Πολιτισμός". Όλοι ξέρουμε πως η ζωή δεν είναι παιχνίδι, το παιχνίδι όμως είναι ζωή. 'Αλλωστε παιδί και παιχνίδι είναι έννοιες αλληλένδετες. Και αναντίρρητα το παραδοσιακό παιχνίδι υπερτερεί έναντι του ψηφιακού".
Σήμερα Κυριακή, ημέρα αποκορύφωσης των εκδηλώσεων, μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, τους χαιρετισμούς και τις βραβεύσεις, παρουσιάστηκε αναπαράσταση παραδοσιακών σαρακατσάνικων παιχνιδιών , στα πλαίσια του φετινού αφιερώματος του Ανταμώματος.
Επίσης παρουσιάστηκαν Σαρακατσάνικα αθλήματα, χορός γερόντων, χοροί από τα χορευτικά τμήματα Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Και τέλος ο τρανός χορός με την συμμετοχή όλου του κόσμου.