Τελευταίες Ειδήσεις

ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ



π. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού

            Ήρθε το καλοκαίρι, πέρασαν οι εκλογές και λίγο πολύ όλοι σκεφτόμαστε πώς θα ξεκουραστούμε λίγο το προσεχές διάστημα. Θα γυρίσουμε όμως πιο ξεκούραστοι ή πιο κουρασμένοι σωματικά και ψυχικά; Θα έρθουμε πιο κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα που το τρέξιμο στις δουλειές όλο τον Χειμώνα μας έκαναν να απομακρυνθούμε; Θα ασχοληθούμε με τον εαυτό μας που και μ΄ αυτόν δεν είχαμε τον χρόνο να ασχοληθούμε;
            Καλό λοιπόν  είναι όλοι μαζί η οικογένεια γονείς και παιδιά να πάμε κάπου κοντά ή μακρυά διακοπές. Ας αποφεύγουμε το καλοκαίρι να πάμε διακοπές με φίλους και συγγενείς. Ας μείνει και λίγο η οικογένεια μόνη. Και αν δεν υπάρχουν χρήματα για διακοπές ας πάμε σε μια ήσυχη καφετέρια για καφέ, ας περπατήσουμε δίπλα σε ένα κοντινό ποτάμι, ας πάμε μια μονοήμερη εκδρομή για να μας δοθεί η ευκαιρία να ανοίξουμε τις καρδιές μεταξύ μας.
            Στις διακοπές ας έχουμε πάντα μαζί ένα καλό βιβλίο. Ας διαβάζουμε καθημερινά λίγα αποσπάσματα από την Καινή ή την Παλαιά Διαθήκη, ας έχουμε μαζί μας τον Συναξαριστή του μήνα. Το πιο εποικοδομητικό και ξεκούραστο ανάγνωσμα για την πνευματική μας ωφέλεια είναι η βίοι των αγίων.
            Πηγαίνουν οι νέοι αλλά και πολλοί μεγάλοι για μπάνιο στην παραλία, μετά κάθονται για καφέ και όλοι ζητούν τον κωδικό για να μπουν στο ίντερνετ. Αντί να επικοινωνήσουν μεταξύ τους όλοι σερφάρουν σε μια οθόνη στο facebook και σε διάφορες άλλες κουτσομπολίστiκες σελίδες. Έχουμε πάθη όλοι εξάρτηση από τις οθόνες. Και τι αρρώστια είναι αυτή που ό,τι κάνουμε θέλουμε στα μέσα δικτύωσης να το μαθαίνουν όλοι! Το κάνουμε για να ζηλέψουν αυτοί που δεν πάνε διακοπές ή για να δείξουμε ότι εμείς είμαστε οι τυχεροί και ''ευτυχισμένοι''; Νομίζω πως αυτό αποδεικνύει τη μοναξιά μας και το κενό της ψυχής μας.

            Στους ανθρώπους που μένουν μόνοι το καλοκαίρι για διάφορους λόγους ή που μπορεί να βρίσκονται με ανθρώπους που δεν τους καταλαβαίνουν να τους συστήσουμε την επικοινωνία με τον Θεό, την προσευχή. Για όλους μας δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από την προσευχή. Αυτή μας ενώνει με τον Θεό, με τους ανθρώπους ακόμη και με τους εχθρούς μας. Η μοναξιά είναι σχετικό πράγμα. Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να επιδιώκει την μοναξιά. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με το συνεχές τρέξιμο για τις δουλειές, οι οποίες δεν τελειώνουν ποτέ, απαιτεί και στιγμές να μένουμε μόνοι με τον εαυτό μας και τον Θεό που μόνον αυτός μπορεί να φέρει ισορροπία στη Ψυχή μας.
            Το καλοκαίρι ας προσέξουν οι νέοι και την διασκέδαση. Όλοι ας διασκεδάζουμε αλλά να μην αμαρτάνουμε. Όλα τα πράγματα χρειάζεται να έχουν ένα μέτρο. Οι πληγές από τις αμαρτίες δεν επουλώνονται εύκολα αλλά χρειάζονται χρόνο να εξαφανιστούν τελείως. Το καλοκαίρι όταν ο άνθρωπος χαλαρώνει εκδηλώνει τόσο τα χαρίσματά του αλλά δυστυχώς και τα πάθη του. Ευκαιρία τώρα που είμαστε πιο χαλαροί από τις δουλειές να ασχοληθούμε και λίγο με τα πάθη μας. Αν διορθώσουμε λίγο τον εαυτό μας θα βελτιώσουμε σίγουρα και την σχέση μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όλο το νόημα της χριστιανικής ζωής είναι να ασχολούμαστε με τα δικά μας ελαττώματα και όχι των άλλων. Δύσκολος ο δρόμος της αυτοκριτικής και τις ειλικρινής μετάνοιας.
            Ας ευχηθούμε αυτό το καλοκαίρι όλοι να καταφέρουμε να ξεκουραστούμε  σωματικά αλλά κυρίως ψυχικά, ώστε να γυρίσουμε με φορτισμένες τις ''πνευματικές μπαταρίες''.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.