Τελευταίες Ειδήσεις

Αυστηρότερο κείμενο και πρόβλεψη για στοχευμένα μέτρα στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό ΣυμβούλιοΑυστηρότερο  κείμενο και πρόβλεψη για στοχευμένα μέτρα στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό ΣυμβούλιοΑυστηρότερη ήταν η τελική διατύπωση για τις τουρκικές παραβιάσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και περιέχει πλέον τη νέα φράση για πρόβλεψη περί «στοχευμένων μέτρων», κάτι το οποίο διπλωματικές πηγές εξηγούν ως «μέτρα έναντι προσώπων».
Αναλυτικά, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποίησε, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ,στοχευμένη και συντονισμένη παρέμβαση στο Συμβούλιο, ζητώντας από τους εταίρους της χώρας, ισχυρότερη αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες
Σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο στόχος των μέτρων είναι ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών και η επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έκλεισαν ποτέ την πόρτα του διαλόγου και ειδικά η Ελλάδα πρότεινε  παλαιότερα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας.

Προειδοποιήσεις με στοχοθετημένα μέτρα στο κείμενο συμπερασμάτων
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προειδοποιεί την Τουρκία με στοχοθετημένα μέτρα στο κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε από τους 28 της ΕΕ.
Αναλυτικά, "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018 που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος".
"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες".
"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας", προειδοποιούν οικ 28 της ΕΕ.
"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες", τονίζουν στα συμπεράσματα.
"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχοθετημένων μέτρων", αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 
"Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να είναι προσηλωμένο στο ζήτημα και θα επανέλθει αναλόγως", καταλήγουν τα συμπεράσματα.
Συντονισμένη παρέμβαση Τσίπρα - Αναστασιάδη για ισχυρότερη αντίδραση
O Aλέξης Τσίπρας φέρεται να δήλωσε στο Συμβούλιο ότι «πρόκειται για ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ» και για «ζήτημα που επηρεάζει και την ίδια την ΕΕ καθώς εμπλέκονται γαλλικές και ιταλικές εταιρίες».  Σημείωσε μάλιστα πως αν πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη, ως ΕΕ, στην Ουκρανία, πρέπει πολύ περισσότερο να δείχνουμε αλληλεγγύη στην Κύπρο που είναι Κράτος Μέλος, εξηγώντας τη σημασία του να περιληφθεί η φράση περί στοχευμένων μέτρων.
Η παρέμβαση του πρωθυπουργού και το τελικό λεκτικό υποστηρίχθηκε από όλους, μετά την περιορισμένη αρχική αντίδραση Γερμανίας και Ολλανδίας. Οι χώρες του Βίζεγκραντ αποδείχθηκαν ευέλικτες επί του ζητήματος, ενημέρωσε η ίδια πηγή.
Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Νίκος Αναστασιάδης, περιγράφοντας όλες τις τουρκικές κινήσεις, όχι μόνο από του σημείου της έναρξης των ευρωπαϊκών συστάσεων, αλλά νωρίτερα. Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους εταίρους για την αλληλεγγύη τους με την Κύπρο και η Φ. Μογκερίνι ενημέρωσε για τις επόμενες κινήσεις.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και διπλωμάτες εκτιμούν ότι επανεκτίμηση θα ακολουθήσει στα Συμβούλια του Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.