Τελευταίες Ειδήσεις

Η Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Η τριλογία της ζωής. Μέρος Πρώτο: Οι Εποχές άλλαξαν", του Απονειρευτή, κατά κόσμον Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου, στον ΙΑΝΟ




Η Πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής και Υποψήφια Βουλευτής του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, παραβρέθηκε στην παρουσίαση της νέας βελτιωμένης δεύτερης έκδοσης της ποιητικής συλλογής "Η τριλογία της ζωής. Μέρος Πρώτο: Οι Εποχές άλλαξαν", του Απονειρευτή, κατά κόσμον Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου, η οποία παρουσιάστηκε από τις Εκδόσεις ΠΝΟΕΣ λόγου & τέχνης, την προηγούμενη Πέμπτη στον ΙΑΝΟ. 

Κατά την διάρκεια ομιλίας της για το ποιητικό έργο του Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου, μεταξύ άλλων, είπε:
"Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος είναι ένας νέος ποιητής, ο οποίος μας βάζει ουσιαστικά μπροστά στις ευθύνες μας, σε σχέση με τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα θέματα της ζωής μας, τις προκλήσεις της, τα στοιχήματα που βάζει ο κάθε άνθρωπος με δεδομένη την συνθήκη και την συγκυρία. Νομίζω ότι το ποίημα "Ξύπνησα πια" είναι η μεγάλη καμπάνα η οποία χτυπάει για όλους τους ενεργούς πολίτες.
Αυτό νομίζω λέει ο Απονειρευτής, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, όταν γράφει ότι δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε πράγματα αδιανόητα έξω από τα όρια. Δεν είναι δυνατόν να ακούμε και να βλέπουμε λόγια και πράξεις με τις οποίες δεν συμφωνούμε και να μένουμε αμέτοχοι και αδρανείς και αδιάφοροι, βολεμένοι στη συνθήκη.[...]. Εάν δεν μιλήσουμε, λέει ο ποιητής, τα λόγια τους, διαφωνούμε ή όχι, με την σιωπή μας θα γίνουν και δικά μου λόγια. Οι πράξεις τους θα γίνουν και δικές μου πράξεις. Εάν, λοιπόν, δεν αντιπαρατεθούμε, εάν δεν υψώσουμε ανάστημα απέναντι σε εκείνα που μας πληγώνουν, απέναντι σε εκείνα που είναι κακά και πρέπει να αλλάξουν, απέναντι σε εκείνους που μετέχονται τέτοιες συμπεριφορές, τότε και εμείς ταυτιζόμαστε μαζί τους, είμαστε εμείς αυτοί οι άλλοι που δρουν έτσι και δεν μας απενεχοποιεί το γεγονός ότι από μέσα μας αντιδρούμε και διαφωνούμε. Εάν αυτό δεν συμβεί με δράση, τότε και εμείς είμαστε συνένοχοι".  

Η Αρετή Γκιωνάκη εκδότρια-συγγραφέας (εκδόσεις ΠΝΟΕΣ λόγου & τέχνης), μεταξύ άλλων, είπε:
"Ο Απονειρευτής, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, μας καταθέτει μια ποιητική συλλογή, η οποία μοιάζει με φωτογραφικό άλμπουμ αισθήσεων και διευρυμένων προοπτικών. Ανοίγοντας την τριλογία της ζωής, νιώθει κάποιος ότι ανοίγεται μπροστά του ένας ολόκληρος κόσμος από αισιόδοξες προοπτικές, έτοιμος να εξερευνηθεί, επειδή πράγματι οι εποχές άλλαξαν και εδώ έχουμε να κάνουμε όχι απλά με στερεότυπες λέξεις ή ευχές, αλλά υπαρκτές προοπτικές ενός ολόκληρου κόσμου. Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, ή Απονειρευτής, φαίνεται ότι το αντιλαμβάνεται όλο αυτό, ξέχωρα από κανόνες ή φόρμες αισθητικών παρεμβολών, συνθέτοντας μέσα από την ποιητική του αφήγηση εικόνες που αποτελούν αφορμή για περαιτέρω στοχασμούς. [...]. Αυτός ο αβίαστος διάλογος που υπάρχει ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον προσδιορίζει εμφανώς την ποίηση του Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου, εντάσσοντάς την στο σήμερα, καθώς ανοίγει έναν δίαυλο επικοινωνίας που μας αγγίζει πολλαπλά". 

Ο διακεκριμένος ποιητής Γιώργος Παπακώστας αναφέρθηκε στο στοιχείο της ποιητικής ιδιοφυίας του Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου, τονίζοντας ιδιαίτερα την πολύπλευρη προσωπικότητά του. Μεταξύ άλλων είπε ότι "οι διαπιστώσεις στο έργο του Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου είναι συμπαντικές. Διαθέτουν μια φιλοσοφική υποδομή, με μια ιδιαίτερη έξαρση από την αυθεντική αξία της ερμηνείας των ποιητικών δεδομένων της συλλογής που λειτουργούν σαν αποκαλυπτικές προθέσεις επαναφοράς του ποιητικού λόγου, σε μια μέθεξη προοπτικής για περίσωση της ανθρώπινης παρουσίας και της συνείδησης, μια μέθεξη στοχασμού και λόγου. [...] Στην ποίηση του Κωνσταντίνου υπάρχει μια πρότυπη τάξη ζωής. Διαθέτει μια εκθαμβωτική, νεανική δραστηριότητα και ο λόγος διαχέει μια άχρατη αταξία πραγματικότητας και απεραντοσύνης. [...] Και, ταυτόχρονα, είναι και μια φωνή διαμαρτυρίας στον διπλανό που περπατάει, ζει, κινείται ανάμεσά μας και είναι εντελώς αδιάφορος για σένα, για όλους. Είναι μια ουσιαστική φωνή σε αυτούς που μας θέλουν έτσι, για να πορεύονται ανενόχλητοι. [...] Στα "ερωτικά" του ο Κωνσταντίνος, που αποτελούν το σημαίνον σώμα της τριλογίας του, δίνει το στίγμα της ισορροπίας μέσα στον ποιητικό χώρο, ανεβάζοντας σε ένα υψηλό βάθρο τον μύθο των επέκεινων της ζωής. [...] Ο Κωνσταντίνος στα "ερωτικά" του μας δίνει τη αίσθηση της υπέρβασης του "είναι", αφού η ποίηση και ο έρωτας γι' αυτόν είναι μορφές αντιληπτές και λειτουργούν σύμφωνα με την σχέση της ιστορικής ελπίδας. Ο στίχος του υποδηλώνει για τον ποιητή μια ποίηση ρομαντικής ειρωνείας που περικλείει η εκφραστική εμπειρία της ποίησης, με συνιστώσες της έκφρασης του ερωτικού και της έντασης του αισθησιακού".

Την εκδήλωση συντόνισε ο εκπαιδευτικός-συγγραφέας Γιάννης Τοπσόγλου, ο οποίος, αναφερόμενος στην ποίηση του Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου, είπε ότι έχει τρομερό βάθος, βγάζει στοχασμό και προβληματισμό και για την ίδια μας την ζωή. 

Ποιήματα διάβασαν οι Τάκης Παπαματθαίου ηθοποιός - Υποψήφιος Βουλευτής του Ν.Ε.Ο. με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αγγέλα Σιδηροπούλου ηθοποιός-τραγουδίστρια, Μπέσσυ Γιαννοπούλου ηθοποιός-θεατρική και μουσική παραγωγός, Γεωργία Σιακαβάρα ηθοποιός-τραγουδίστρια, Κατερίνα Βερβέρη τραγουδίστρια.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Οι εποχές άλλαξαν...
Η τέχνη αλλάζει…
Μια καλύτερη εποχή έχει ήδη ανατείλει...
Οι Ιστορίες της Νέας εποχής είναι φτιαγμένες από χρώματα, ιδέες και φαντασία... Ιστορίες γεμάτες φως και σκοτάδι, αλήθεια και ψευδαίσθηση, χαρά και μελαγχολία... ''Ποίημα είναι κατά κυριολεξία ,κάθε αιτία και αφορμή που γεννά ένα ποίημα... ''Δεν ξέρω τί ακριβώς με ενέπνευσε να αρχίσω να γράφω ποιήματα. Όλο αυτό ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια σαν ένας πειραματισμός για το αν θα μπορούσα να μετατρέψω κάποιες ιδέες μου σε μορφή ποιητικού λόγου. Χωρίς να το καταλάβω όταν ολοκλήρωσα τα πρώτα μου ποιήματα, όλο αυτό έγινε συνήθεια και η συνήθεια έγινε εξάρτηση. Τότε, αναρωτήθηκα πώς ζούσα πριν αρχίσω να γράφω ποίηση… Βέβαια σαν αναγνώστης πάντοτε, μου προκαλούσε εντύπωση η μελαγχολική κυρίως ποίηση σπουδαίων ποιητών. Αυτή δηλαδή την ποίηση που με έκανε να νιώθω μια αίσθηση που εγώ ονομάζω ''Η χαρά της Μελαγχολίας''.

Οι ποιητές και όχι μόνο, που με επηρέασαν και με επηρεάζουν ακόμη στο να βρω τη δική μου έμπνευση, είναι Ο John Keats, o Edgar Allan Poe, ο Guy de Maupassant, ο Κώστας Καρυωτάκης, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Νίκος Καββαδίας, ο Κ. Π. Καβάφης, ο Άλκης Αλκαίος, η Sunny Μπαλτζή, ο σπουδαίος ποιητής της ''Νέας Γενιάς'', Γιώργος Παπακώστας, κλπ.

Από την άλλη οι κύριες ιδέες που με εμπνέουν και διατρέχουν την ποίησή μου είναι : η Παρακμή, η Αλλαγή, η Αγάπη ,η Ελευθερία, η Μελαγχολία, ο Θάνατος και φυσικά πάνω από όλα η Ζωή. Το παρακάτω απόσπασμα από το ποίημα του Τ. Λειβαδίτη ''Οι σάλπιγγες της Αποκαλύψεως'', εκφράζει όσο τίποτα, την αντίληψή μου για την μελαγχολική ποίηση: "Θυμάσαι; Ο πατέρας σου ήταν νεκρός στο φέρετρο - εσύ κάτι έψαχνες και μπήκες σε μιαν άλλη κάμαρα, μονάχη, σ’ ακολούθησα, απ’ το ανοιχτό παράθυρο ερχόταν η ευωδιά του κήπου (ω θα ’μαστε νεκροί κι η άνοιξη θα ’ρχεται πάλι και πάλι) - σε πλησίασα, με κοίταξες στα μάτια και τότε σε φίλησα για όλα τα χρόνια που θα περάσουν, για όλες τις ελπίδες που θα χαθούν, σε φίλησα και σε κράτησα πάνω μου –κι όπως πριν λίγο είχες αγκαλιάσει ν’ αποχαιρετήσεις το νεκρό, τα μαλλιά σου μύριζαν αιωνιότητα….".

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Απονειρευτής είναι το ποιητικό ψευδώνυμο του Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου. Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε το 1982, μεγάλωσε και μένει μέχρι σήμερα στην Αγία Βαρβάρα της Δυτικής Αθήνας. Έχει καταγωγή από την Ημαθία και την Καρδίτσα. Είναι Διδάκτορας της Βιολογίας, ζωγράφος ,ποιητής, στιχουργός.. 

Αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας της Αθήνας έκανε μεταπτυχιακό στον Τομέα Κυτταρικής Βιολογίας- Βιοφυσικής και διδακτορικό στον Τομέα Ζωολογίας-Θαλάσσιας Βιολογίας. Ο τίτλος του διδακτορικού του είναι: «Η διαχρονική διαφοροποίηση της Πανίδας της Ελλάδας». Ζωγραφίζει με την βοήθεια Η/Υ. Έχει συμμετάσχει στο ARΤ Θεσσαλονίκη 2016 και έχει κάνει την έκθεση ζωγραφικής 50 HAIKU & NEW AGE, μαζί με τον επίσης ζωγράφο και ποιητή Γιάννη Γούνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.