Τελευταίες Ειδήσεις

Ο Χρ. Σιμορέλης στον Υπουργό για την εξισωτική αποζημίωση     
Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη  συναντήθηκε την Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου, ο Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Χρήστος Σιμορέλης. Η συνάντηση προγραμματίστηκε για το θέμα που αφορά την οριοθέτηση και επαναχάραξη των περιοχών που θα λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση.
     Ο Βουλευτής τόνισε στον Υπουργό ότι με το νέο χάρτη που είχε τεθεί στη δημόσια διαβούλευση, έξι Δημοτικά Διαμερίσματα των Τρικάλων δεν πληρούν τα κριτήρια που προβλέπονται από τον Καν. 1305/2013 ο οποίος είχε ψηφιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να μη λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση. Επίσης ο κ. Σιμορέλης ζήτησε να επανεξεταστούν τα κριτήρια ένταξης και να γίνει ενσωμάτωση όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων που διαθέτουν βοσκότοπο στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα, έτσι ώστε να μην μείνουν εκτός εξισωτικής αποζημίωσης περιοχές που έχουν ανάγκη στήριξης.
     Ο Υπουργός από την πλευρά του δήλωσε ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ρισκάρει τις επιδοτήσεις για την στήριξη των Ελλήνων αγροτών. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι ορεινές περιοχές απορροφούν τα 2/3 των πόρων της εξισωτικής αποζημίωσης, η χάραξη τους ισχύει ως έχει και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν εξισωτική αποζημίωση. Ο Κανονισμός 1305/2013 που ψηφίστηκε από την Ε.Ε, θέτει νέα κριτήρια, που διαφέρουν από αυτά που είχαν τεθεί με τον προηγούμενο Κανονισμό που ίσχυε ήδη από την δεκαετία του 1980. Τα κριτήρια είναι βιοφυσικά και όχι κοινωνικά. Πρόκειται για κριτήρια που περιλαμβάνουν φυσικούς περιορισμούς ή κακές κλιματολογικές συνθήκες, αλλά δεν έχουν ξεπεραστεί με επενδύσεις.

     Ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε ακόμη πως εξετάζεται η ενσωμάτωση των βοσκότοπων, όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων που έχουν βοσκότοπους, στην εξισωτική αποζημίωση με βάση ένα κριτήριο που θα επιτρέπει την ένταξή τους σε ειδικές περιοχές. Επιπλέον τόνισε πως όσες περιοχές βγουν από την κατηγορία των μειονεκτικών θα λαμβάνουν μέρος της εξισωτικής για δύο χρόνια. Τέλος πρόσθεσε ότι περιοχές που έχουν πραγματικά μειονεκτήματα και δημιουργούν εμπόδια σε αγρότες και κτηνοτρόφους δεν πρόκειται να αδικηθούν.
Σιμορέλης Χρήστος
Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.