Τελευταίες Ειδήσεις

Η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να απαντήσει την Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους εργαζόμενους της ΕΑΣ Τρικάλων


 Την ίδια ώρα που μαζί με άλλα κυβερνητικά στελέχη, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, επιχειρεί με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις και δηλώσεις, να πείσει για τις... «φιλεργατικές ευαισθησίες» της κυβέρνησης, αρνείται συστηματικά και συνειδητά να προσέλθει στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις σε Επίκαιρες Ερωτήσεις του ΚΚΕ που αφορούν επί μήνες απλήρωτους εργαζόμενους, δραστικές μειώσεις μισθών (όπως  συμβαίνει στην περίπτωση της ΕΑΣΤ)  αλλά και για περιπτώσεις που αφορούν ακόμη και την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς. Πάνω στην ίδια την αντεργατική επίθεση που κλιμακώνει η κυβέρνηση, πρόκειται για μια στάση προκλητική, ενδεικτική για την αποφασιστικότητά της να στηρίξει με κάθε τρόπο τη μεγαλοεργοδοσία , μη εξαιρουμένης και της  διοίκησης της ΕΑΣΤ .

Χαρακτηριστικά, η  Επίκαιρη Ερώτηση που αφορά τους εργαζόμενους της «"Ενωση Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων» (ΕΑΣΤ) έχει κατατεθεί από τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη και είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί την Πέμπτη 22 Φλεβάρη.  Η Ερώτηση κατατέθηκε αρχικά στις 29 Γενάρη. Μέχρι τώρα έχει ακυρωθεί η συζήτησή της από την υπουργό 4 φορές (1/2, 8/2, 15/2 και 22/2).

Υπενθυμίζουμε το κείμενο της  επίκαιρης ερώτησης  που  έχει ως εξής: 
 «Οι εργαζόμενοι της "Ένωσης - Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων" (ΕΑΣΤ), είτε εργάζονται στις παραγωγικές μονάδες ΤΡΙΚΚΗ και ΟΞΟΠΟΙΪΑ "ΜΕΤΕΩΡΑ", είτε στις ζωοτροφές AGROVIZ, στο εκκοκκιστήριο, είτε στις υπηρεσίες (γραφεία - πωλήσεις) έχουν τα προηγούμενα χρόνια υποστεί απολύσεις και μειώσεις μισθών από το πάγωμα  τριετιών, από το κόψιμο επιδομάτων, από τη  μετατροπή των συλλογικών συμβάσεων σε ατομικές και από τη μη πληρωμή υπερωριών για τη νυχτερινή εργασία. Συχνά δε η διοίκηση καθυστερεί  την καταβολή των δεδουλευμένων έως και 4 μήνες. 
Το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση της ΕΑΣΤ επέβαλε, παρά τις έντονες αντιδράσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών στη παραγωγική της μονάδα γαλακτοβιομηχανίας ΤΡΙΚΚΗ.
Τώρα, η διοίκηση της ΕΑΣΤ αξιοποιώντας το πλούσιο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το οποίο διευρύνθηκε με τα νέα  μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρά τα κέρδη  4,6 εκατ. ευρώ που εμφανίζει, έρχεται να απαιτήσει παραπέρα μειώσεις μισθών των εργαζομένων στις υπηρεσίες, στο εκκοκιστήριο, στην ΟΞΟΠΟΙΙΑ "ΜΕΤΕΩΡΑ" και στις ζωοτροφές AGROVIZ.
Η  πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου που στηρίζει τις επιλογές της εργοδοσίας, προχώρησε μαζί με την εργοδοσία σε εκβιασμούς στους εργαζόμενους ότι αν δεν συμφωνήσουν, θα μετατραπούν οι συμβάσεις σε εκ περιτροπής εργασία. Με τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία υπέκλεψε την ψήφο των εργαζομένων και υπέγραψαν επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση με μείωση ακόμη παραπέρα των μισθών των εργαζομένων. Για παράδειγμα εργαζόμενος που με την ατομική σύμβαση, που είχε επιβληθεί πριν 3 χρόνια, έπαιρνε 850 ευρώ τώρα θα φτάνει περίπου στα 600 ευρώ. Επίσης, εργαζόμενος που είχε αρνηθεί την ατομική σύμβαση πριν 3 χρόνια και αμείβονταν με την παλιά κλαδική σύμβαση, με 25 χρόνια υπηρεσία στην παραγωγή, με βαριά και ανθυγιεινή εργασία και έπαιρνε λίγο πάνω από 1.000 ευρώ, τώρα θα παίρνει περίπου 630 ευρώ. Ακόμη και τους 7 εργαζόμενους που δουλεύουν με σύμβαση έργου στις φορτοεκφορτώσεις στην AGROVIZ  τους απαιτεί μείωση από 10 ευρώ τον τόνο σε 3 ευρώ τον τόνο.
Η διοίκηση της ΕΑΣΤ τους κοινοποίησε μέσω εξώδικου τις απαιτήσεις της, ενώ ταυτόχρονα τους απειλεί ότι αν υπογράψουν δεν θα πληρωθούν τους παραπάνω από 10 μήνες που τους οφείλει.
Η κυβέρνηση φέρνει ακέραια την ευθύνη για το ξεσάλωμα της εργοδοσίας και την εργασιακή ζούγκλα  που συνεχίζει να διαμορφώνεται.
Ερωτάται η κ. υπουργός:
1. Προτίθεται να ακυρώσει  τη  μείωση των μισθών που υπεγράφη με την επιχειρησιακή σύμβαση;

2. Προτίθεται να επαναφέρει  με νόμο τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, να επαναφέρει τις ΣΣΕ  την υποχρεωτικότητα και την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης;».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.