Τελευταίες Ειδήσεις

Η Κυβέρνηση καταδικάζει τη ΔΕΗ στη χρεοκοπία και την κατάρρευση – Τι προτείνει η ΝΔ


Μέρος του κειμένου που ακολουθεί περιλαμβάνεται σε ομιλίες του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, τις οποίες η Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας συνέλεξε, κωδικοποίησε και δημοσίευσε στην έκδοση των "Σημείων Αλήθειας" Ιουνίου 2017 και μέρος του περιλαμβάνεται στα σημεία πολιτικού λόγου της ΝΔ Ιουνίου 2017.

Η Κυβέρνηση, αιχμάλωτη στις ιδεοληψίες της, ανίκανη να αντιληφθεί τις ανάγκες των καιρών και ανήμπορη να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα που ίδια δημιουργεί, καταδικάζει  τη ΔΕΗ στη χρεοκοπία και την κατάρρευση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα καταστροφικής ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης αποτελούν οι χειρισμοί της ΔΕΗ, που αποδεικνύεται και από τις ζημιές 67.500.000 € που καταγράφει η επιχείρηση το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού μέσα σε τρία χρόνια, υπέστη δραματική χρηματιστηριακή απαξίωση, υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων στα 2,6 δις € και εκτίναξη των χρεών της σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, παραγωγούς Α.Π.Ε. και προμηθευτές.


Ταυτόχρονα, η ματαίωση του σχεδίου για πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και η ακύρωση της «Μικρής ΔΕΗ» από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καταδίκασαν την εταιρεία σε μια πρωτόγνωρη χρηματοοικονομική ασφυξία. Η πώληση της μικρής ΔΕΗ – που νομοθετήθηκε το 2014 από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – θα έδινε στα ταμεία της εταιρείας άμεση ρευστότητα τουλάχιστον 1,5 δις €, θα έλυνε το πρόβλημα της δεσπόζουσας θέσης στη λιανική και στην παραγωγή, ενώ θα διασφάλιζε και ένα επενδυτικό πλάνο από τον ανάδοχο τουλάχιστον 1,5 δις € για τη «Μικρή ΔΕΗ». Από την άλλη πλευρά, η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, θα έδινε έως και 500.000.000 € περισσότερα από αυτά που θα λάβει από το σημερινό ζημιογόνο σχέδιο μετοχοποίησης που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα η Κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς:

  • Να επιβληθεί μείωση του μεριδίου αγοράς που κατέχει η ΔΕΗ σήμερα από το 87% στο 50% χωρίς κανένα χρηματικό ή άλλο αντάλλαγμα, δηλαδή να μειώσει τον κύκλο εργασιών της από 4,56 δις στα περίπου 2,53 δις μέχρι το 2020. Συνέπεια του τελευταίου - και αν η ΔΕΗ δεν καταφέρει να περιορίσει τουλάχιστον στο μισό τα σημερινά λειτουργικά της έξοδα - το 2020 να παρουσιάσει ζημιές που θα ξεπερνάνε το 1,5 δις € ετησίως.
  • Να πωλήσει παραγωγικές λιγνιτικές μονάδες σε ποσοστό 40%.
  • Ταυτόχρονα, να πουλά ενέργεια στη χονδρική αγορά σε τιμές κάτω του συνολικού κόστους παραγωγής μέσω των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), μέχρι η ΔΕΗ να μείνει μισή. Ήδη αυτό φαίνεται και από την ανακοίνωση της εταιρείας ότι, το πρώτο τρίμηνο του 2017, ζημιώθηκε 21.800.000 € από τα ΝΟΜΕ.
  • Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η καταστροφική κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου, όπου παγιδεύτηκαν 28.000.000 τόνοι λιγνίτη.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από όλα αυτά είναι πολλά και πολύ σοβαρά:

  • Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη της ΔΕΗ;
  • Ποιο είναι το σχέδιο πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ;
  • Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ σε δύο χρόνια όταν, μετά τη δεσμευτική συμφωνία της Κυβέρνησης με τους θεσμούς, θα έχει μειωθεί ο τζίρος της εταιρείας στο μισό;
  • Πώς και πότε θα αποπληρώσει τους προμηθευτές της, πολλοί από τους οποίους έχουν απλήρωτους για μήνες τους εργαζομένους  τους;
  • Ποια είναι τελικά τα καθαρά έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία της ΔΕΗ από την μετοχοποίηση του ΑΔΜΗΕ;
  • Ποια η ζημιά και το συνολικό κόστος για τη ΔΕΗ από την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου;

Οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και τροφοδοσίας της χώρας, για τη μείωση του κόστους της ενέργειας, ώστε να είναι προσιτό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα γειτονικά κράτη, για την προστασία του περιβάλλοντος και για την προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα, είναι:

1. Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

  • Θα ιδιωτικοποιήσουμε τον ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66%. Έτσι θα βρεθεί ένα τμήμα των αναγκαίων κεφαλαίων για την αποκατάσταση της ρευστότητας της ΔΕΗ, αλλά και για να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις.
  • Ο ιδιωτικοποιημένος ΑΔΜΗΕ θα δρομολογήσει ένα Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης για το σύνολο των υποδομών, δικτύων και διασυνδέσεων.
  • Για τη νησιωτική Ελλάδα και την υποστήριξη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας αλλά και για τη μείωση της πρόσθετης επιβάρυνσης όλων των πολιτών από τα τιμολόγια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας (Υ.Κ.Ω.), θα δοθεί προτεραιότητα στα μεγάλα έργα διασύνδεσης.

2. Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας

  • Ο διαχειριστής του δικτύου, ο ΔΕΔΔΗΕ, θα αποκτήσει την ιδιοκτησία όλων των αντίστοιχων υποδομών. Έτσι θα αντληθούν πόροι για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων με απόλυτη προτεραιότητα στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.
  • Θα δρομολογήσουμε ανασχεδίαση του λειτουργικού και του διοικητικού μοντέλου της ΔΕΗ.

3. ΔΕΗ

Η εξυγίανση της ΔΕΗ είναι για τη ΝΔ απόλυτη προτεραιότητα. Μπορεί και πρέπει να γίνει με τέσσερα σταθερά βήματα:

  • Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας της εταιρείας. Ένα από αυτά είναι η επανεξέταση της εκπτωτικής πολιτικής και η αυστηρή διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι πραγματικά αδύναμοι θα προστατευτούν με την ένταξή τους στο κοινωνικό τιμολόγιο και την παροχή δυνατότητας για διακανονισμό των οφειλών, αλλά όσοι από επιλογή δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους θα υποστούν τις συνέπειες.
  • Να συναφθεί σύμβαση παραχώρησης ή πώλησης με διεθνή διαγωνισμό ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, μέσα από τη δημιουργία μίας ή και περισσότερων καθετοποιημένων θυγατρικών.
  • Κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι οι άνθρωποί της. Δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει. Αυτό θα αλλάξει μέσα από μια νέα διοικητική δομή και με αποδέσμευση της επιχείρησης από τις σφιχτές απαιτήσεις που διέπουν τις δημόσιες επιχειρήσεις.
  • Η ΔΕΗ πρέπει να συμμαχήσει με στρατηγικό επενδυτή, που θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει μια δύσκολη καμπή, να δυναμώσει και να αναπτυχθεί.

Για τη ΝΟΔΕ ΝΔ Τρικάλων

Ο Υπεύθυνος Θεματικού Τομέα Υποδομών & Δικτύων

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΡΕΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.