Τελευταίες Ειδήσεις

Αφιέρωμα μνήμης στην Άλωση της Πόλης-Από την ΙΜ Σταγών και Μετεώρων και τον Δήμο Καλαμπάκας-Μοναδική εκδήλωση με εμπνευστή τον Μακαριστό Σεραφείμ


Μνήμες του παρελθόντος και δη της ιστορίας μας ζωντάνεψαν το βράδυ της Τετάρτης  στην Καλαμπάκα με την εκδήλωση-αφιέρωμα μνήμης στην Άλωση της Πόλης η οποία πραγματοποιήθηκε  στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Ήταν μια εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με τη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων και του Δήμου Καλαμπάκας και κυριολεκτικά καθήλωσε το πολυπληθές κοινό που την παρακολούθησε.
Προλογίζοντάς την ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως και Καθηγούμενος του Μεγάλου Μετεώρου, Αρχιμανδρίτης Νήφων υπογράμμισε ότι από την 29η Μαΐου   του 1453 , την αποφράδα εκείνη μέρα , πάνε 564 χρόνια που το θλιβερό μήνυμα «Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ» διαδόθηκε από στόμα σε στόμα μεταξύ των λιγοστών εναπομεινάντων , αποκαμωμένων μαχητών και κατοίκων της Πόλης των πόλεων, της Βασιλεύουσας.

Το  γεγονός αυτό σημάδεψε καθοριστικά την πορεία του Ελληνικού έθνους και την Ορθόδοξη Εκκλησία μας αλλά όπως τόνισε όταν δεν ξεχνούμε την ιστορία μας τότε μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και να δίνουμε τις μάχες που απαιτούνται.

Αναφέρθηκε σε όλους του συντελεστές αυτής της εκδήλωσής και τους ευχαρίστησε για την συνεργασία όπως και το Δήμο Καλαμπάκας με την ευχή να συνεχιστεί και τόνισε πως εμπνευστής για την πραγματοποίησή της ήταν ο Μακαριστός Ποιμενάρχης μας Κυρός Σεραφείμ, η απουσία του οποίου είναι αισθητή σε όλους και το σημαντικό έργο του θα μας συντροφεύει υπενθυμίζοντας ότι σαν χθες 31 Μαϊου 1970 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών λέγοντας πως η εκδήλωση είναι δικαιολογημένα αφιερωμένη σε Εκείνον.
Ακολούθησε το αφιέρωμα με το ανείπωτο δράμα της Βασιλεύουσας, το μοιραίο τέλος της ένδοξης πολιτείας. Ένα θλιβερό άγγελμα μαζί με την αύρα και τις πνοές της ανοιξιάτικης φύσης, απαισιόδοξο και συγκλονιστικό.
Την επιμέλεια της όλης εκδήλωσης είχε το Θεατρικό Εργαστήρι ΄΄Επί Σταγών΄΄.
Έπαιξαν οι μουσικοί:
Πιάνο: Γιώργος Αδάμος
Κλαρίνο: Νεκτάριος Παπαγεωργίου
Βιολί: Στέφανος Γεωργίου
Ποντιακή λύρα: Θεόδωρος Κυριλλίδης
Κρητική Λύρα: Κωνσταντίνος Μαραβελάκης
Κανονάκι: Ζήσης Γιωργαλός
Γκάιντα, ζουρνάς κρουστά: Νίκος Μούτσελος
Λαούτο: Αργύρης Κόκορης
Βιολί: Ελένη Μαυρομάτη
Φλάουτο: Χριστίνα Αλεξανδρή
Μπουζούκι: Δημήτρης Αδάμος
Κιθάρα: Κώστας Δριτσέλης
Μπάσο: Κώστας Λάμπας
Κρουστά: Γιώργος Ντίνας
Κρουστά:  Θωμάς Μαυραντζάς

Τραγούδησαν Χρυσόστομος Μητροπάνος, Αργύρης Κόκορης, Γιάννης Τσικέλης
Στο Βυζαντινό Ύμνο:  Κώστας Οικονόμου, Φώτης Πάλλας
Στα κείμενα που αναφέρονταν στην χιλιόχρονη Θεόσωστη βασιλεία, που κράτησε την παράδοση του Ελληνικού και του Χριστιανικού πολιτισμού, ο Φώτης Πάλλας, ο Δημήτρης Τσιαντούλας και η Πόπη Ζιώγα.
Το τμήμα χορού του Επί Σταγών συντόνισε ο Παιδαγωγός χορού Μ.Sc Ιωάννης Κώτης. Ακούραστα οι συμμετέχοντες στο τμήμα επί έξι μήνες σπούδασαν το ύφος και τους χορούς που αναφέρονται  στην Κοσμοκράτειρα της Χριστιανικής Ανατολής και είναι έτοιμοι να σας τους παρουσιάσουν. Οι θρήνοι για την άλωση, γνήσια δημιουργήματα της λαϊκής έμπνευσης, εκφράζουν τη θλίψη των «Ρωμιών» για το «πάρσιμο της Πόλης». Στίχοι που δένονται αρμονικά σε ήχους αργούς, γρήγορους και μελικούς.
Η παιδική χορωδία του Δήμου Καλαμπάκας παρουσιάστηκε με ήχους από την Πόλη του ονείρου. Διεύθυνε η Όλγα Κουτσαλιάρη
Σκηνικά: Φώτης Τζίκας, Σπύρος Σιούτας, Δημήτρης Μέκρας, Δημήτρης Μανώλης
Καλλιτεχνικές κατασκευές: Βίκυ Τσαρουχά – Ταρατόρα, Ελισάβετ Καραλή, Σοφία Δρούγκα, Όλγα Κουτσαλιάρη
Στην ηχοληψία και στο φωτισμό ο Γιώργος Αδάμος.

















Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.