Τελευταίες Ειδήσεις

Η επαναμέτρηση της διαδρομής του Ημιμαραθωνίου Καλαμπάκα-Τρίκαλα από την AIMS


Την Παρασκευή 17/02/2017 έγινε η επίσημη επαναμέτρηση της διαδρομής του Ημιμαραθωνίου δρόμου «Θανάσης Σταμόπουλος» Καλαμπάκα-Τρίκαλα. Ο αγώνας που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Σύλλογο Δρομέων Τρικάλων έχει εκκίνηση την  Καλαμπάκα και τερματισμό την πόλη των Τρικάλων και τη μέτρηση της διαδρομής έκανε ο κύριος Δούσσης Γεώργιος,  ο οποίος είναι πιστοποιημένος επιθεωρητής Β´ Επιπέδου της AIMS/IAAF,  με την βοήθεια και συνεργασία του γραμματέα  του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων Γιοντζή Βύρωνα, του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου Διβάνη Βαγγέλη και του μέλους του Συλλόγου μας Λάκη Μπαρτζιώκα.

Η μέτρηση έγινε με βάση τα πολύ αυστηρά διεθνή πρότυπα μέτρησης επίσημων διαδρομών, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια πρωταθλήματα. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε προέβλεπε έλεγχο του ποδηλάτου και προσαρμογή του Jones counter στο ποδήλατο. Στη συνέχεια έγινε καλιμπράρισμα του ποδηλάτου σε συγκεκριμένη διαδρομή  και ακολούθως έγινε η επαναμέτρηση της διαδρομής. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό καθώς η διαδρομή που μετρήθηκε ήταν με ακρίβεια εκατοστών η απόσταση του Ημιμαραθωνίου, δηλαδή τα 21.097,5 μέτρα και επιβεβαιώθηκε η απόσταση που είχε μετρηθεί πριν από 5 χρόνια . Έτσι, η διαδρομή, μετά και την επίσημη μέτρηση, θα ξεκινάει όπως κάθε χρόνο από την πλατεία  Ρήγα Φεραίου της Καλαμπάκας , όπως και κάθε χρόνο,  ενώ ο τερματισμός θα γίνεται στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων ακριβώς μπροστά στο άγαλμα του Κανάρη. Η απόσταση είναι φυσικά ακριβώς 21.097 μέτρα, ενώ τοποθετήθηκαν  και ειδικά μεταλλικά καρφιά (σημάδια) στην εκκίνηση, τον τερματισμό και ανά χιλιόμετρο.
Θα ακολουθήσει η πλήρης έκθεση της μετρημένης διαδρομής από τον κύριο Δούσση και η αποστολή των στοιχείων  στην 
AIMS (Association of International Marathon and Distance Races)  απ’ όπου αναμένεται σε μερικές ημέρες και η πιστοποίηση εκ νέου της διαδρομής για τα επόμενα 5 χρόνια και η ένταξη του Ημιμαραθώνιου «Θανάσης Σταμόπουλος» στο διεθνές καλεντάρι της.  Η διάρκεια της προηγούμενης πιστοποίησης είχε λήξει τον προηγούμενο Απρίλιο και η οργανωτική επιτροπή   θεώρησε απαραίτητη την ανανέωσή της τόσο για το κύρος του αγώνα ,όσο και για την αξιοπιστία του που τον κατατάσσει ανάμεσα στους μεγαλύτερους της χώρας μας. Έτσι, πέρα από το ότι πλέον ο αγώνας  θα ανήκει σε μια παγκόσμια ομοσπονδία αγώνων δρόμου, στην οποία υπάγονται όλοι οι σπουδαίοι μαραθώνιοι και ημιμαραθώνιοι του κόσμου,  όπως ο Μαραθώνιος  της Νέας Υόρκης, του Βερολίνου, του Λονδίνου, αλλά και ο  Κλασικός  μαραθώνιος  της Αθήνας και ο  Διεθνής Μαραθώνιος  Μέγας Αλέξανδρος , το σημαντικότερο είναι ότι ο αγώνας εντασσόμενος στο παγκόσμιο καλεντάρι αγώνων της AIMS, στο οποίο ανατρέχουν εκατομμύρια δρομείς  από όλο τον κόσμο, θα έχει τη δυνατότητα  με τον κατάλληλο σχεδιασμό, να  γίνει διεθνής, και στο νομό Τρικάλων να έρθουν και δρομείς από άλλες χώρες, συνδυάζοντας τον αγώνα και με μία εκδρομή και στα  άλλα  υπέροχα αξιοθέατα  της περιοχής.
Πέρα όμως από τα μελλοντικά σχέδια των διοργανωτών, η ακριβής μέτρηση της διαδρομής και η πιστοποίησή της,  δε μπορεί παρά να αποτελεί κι από μόνη της μία πολύ μεγάλη επιτυχία των διοργανωτών, που θα δώσουν ξανά τη δυνατότητα, τόσο στους ερασιτέχνες, όσο στους επαγγελματίες  δρομείς να τρέξουν σε μία διαδρομή σωστά μετρημένη και σωστά χρονομετρημένη.
Την Κυριακή 12 Μαρτίου λοιπόν,  το ενδιαφέρον όλων των δρομέων όλης της χώρας, αναμένεται δικαιολογημένα να στραφεί στα Μετέωρα, κάτω από τους επιβλητικούς βράχους των οποίων αναμένεται να δοθεί  η εκκίνηση του αγώνα  και  να κάνουν επίσημη επίδοση Ημιμαραθωνίου δρόμου με την  πιστοποίηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μέτρησης Μαραθωνίων και Αγώνων δρόμου (AIMS). Η χρονομέτρηση του αγώνα θα γίνει με το σύστημα ηλεκτρονικής χρονομέτρησης της  εταιρίας  ChampionChip.
Ραντεβού στις 12 Μαρτίου, λοιπόν  για να τρέξουμε τον πιο γρήγορο ημιμαραθώνιο με τον πιο ακριβή και επίσημο τρόπο!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.