Τελευταίες Ειδήσεις

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ-Μια ταινία - κιβωτός ποίησης, πολιτισμού, ιστορίας
Μια ποιητική κινηματογράφηση με πολιτιστικό - πανανθρώπινο φόντο, είναι η ερχόμενη από την Κινηματογραφική λέσχη Τρικάλων. Ο μεγάλος Ρώσος σκηνοθέτης Αλεξάντρ Σοκούροφ κινηματογράφησε αυτή τη φορά το Μουσείο του Λούβρου και τη διαπάλη ανάμεσα στους Ναζί και τον Γάλλο διευθυντή του Μουσείου στο αριστούργημα με τίτλο
Η Κιβωτός των Ανθρώπων». Η περυσινή αυτή ταινία αποτελεί ένα έξοχο δείγμα ντοκιμαντέρ, ιστορικής ταινίας, πολιτιστικής έκφρασης και σπουδής πάνω στο ερώτημα: τι μας κάνει ανθρώπους;


ΥΠΟΘΕΣΗ
Οταν οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Παρίσι κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου , «πέφτει» στα χέρια τους και το Μουσείο του Λούβρου. Με αφορμή τη συνεργασία μεταξύ του Γερμανού αξιωματικού Κόμη Βολφ Μέττερνιχ και του Γάλλου Διευθυντή του Λούβρου Ζακ Ζογιάρ για τη διάσωση αυτής της ζωντανής Κιβωτού ανθρώπινου πολιτισμού , ο μεγάλος Ρώσος σκηνοθέτης Αλεξάντρ Σοκούροφ κατασκευάζει μια πολυεπίπεδη ταινία πάνω στην τέχνη, τον πολιτισμό, τον πόλεμο και το τι ακριβώς είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους.
ΚΡΙΤΙΚΗ
  Στην οθόνη εναλλάσσονται υπέροχα κινηματογραφικά ντοκουμέντα εποχής, δυο κομμάτια μυθοπλασίας, από τη μια η σύγκρουση και συνεργασία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο Παρίσι του Γερμανού Ναζί επιτρόπου και του Γάλλου διευθυντή του μουσείου κι από την άλλη οι φιγούρες της Μαριάν, του εμβλήματος της γαλλικής δημοκρατίας και του Ναπολέοντα, του συμβόλου του γαλλικού επεκτατισμού, που περιπλανώνται ως φαντάσματα στους διαδρόμους του Λούβρου, ενώ εμβόλιμα παρεμβάλλονται σημερινές εικόνες στο skype, ενός καπετάνιου που μεταφέρει σημαντικά έργα τέχνης ενώ το πλοίο του απειλείται από μια καταστροφική τρικυμία, ως άλλη Ευρώπη.
Αν αρχικά τα στοιχεία αυτού του ψηφιδωτού μοιάζουν ετερόκλιτα, γρήγορα αποκτούν το νόημα που ο Σοκούροφ θέλει να τους δώσει. Ενα πνευματώδες κατηγορώ ενάντια στον αυταρχισμό, μια δυναμική σύνδεση της Τέχνης με την εξουσία (η επιθυμία του Χίτλερ να κάνει δικά του τα εκθέματα του Λούβρου ως κατακτητής, δε διαφέρει πολύ από τον τρόπο με τον οποία αυτά αποκτήθηκαν από το γαλλικό στρατό), μια κυνική ματιά στη σημερινή Ευρώπη που έχει χάσει την πυξίδα της.

 Info


Τίτλος: Η Κιβωτός των Ανθρώπων (Francofonia)
Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρ Σοκούροφ
Πρωταγωνιστούν: Λουί-Ντο ντε Λενκεσέν, Μπέντζαμιν Ούτζεραθ, Αλεξάντρ Σοκούροφ
Έτος: 2015
Χώρα: Γαλλία
Γλώσσα: Ρωσικά, Γαλλικά, Γερμανικά
Είδος: Ντοκιμαντέρ, ιστορική - Σινεφίλ
Διάρκεια: 88'
Πηγή: athinorama.gr,  flix.gr

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2016, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.
 

Δείτε το τρέιλερ στον σύνδεσμο
https://www.youtube.com/watch?v=LQfFpa0yJFI
Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.