Τελευταίες Ειδήσεις

Πετρέλαιο, καύσιμα και ρεύμα ανάβουν φωτιές στα νοικοκυριά

 


Για την Ελλάδα, η διεθνής ενεργειακή αναταραχή δεν αποτελεί μακρινό πρόβλημα. Οι πρώτες συνέπειες βρίσκονται ήδη στα πρατήρια. Η άνοδος του αργού περνά σταδιακά στις τιμές της βενζίνης και του diesel, με την αμόλυβδη να έχει ήδη ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές τα 2 ευρώ το λίτρο και στα νησιά να καταγράφονται ακόμη υψηλότερες τιμές.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική οικονομία. Το diesel δεν αφορά μόνο τον οδηγό που γεμίζει το αυτοκίνητό του. Μπαίνει στις μεταφορές, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στη γεωργία και σε μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Κάθε νέα αύξηση επομένως αρχίζει να μεταφέρεται σταδιακά στο κόστος των προϊόντων.

Το πραγματικό τεστ, όμως, βρίσκεται μερικές εβδομάδες μπροστά. Η αγορά περιμένει πλέον με ιδιαίτερη ανησυχία την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης τον Οκτώβριο. Με το Brent πάνω από τα 100 δολάρια, κανείς δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένο ότι η εκκίνηση θα γίνει σε τιμές που μπορούν εύκολα να απορροφήσουν τα οικογενειακά εισοδήματα. Εάν μάλιστα το πετρέλαιο παραμείνει κοντά στα σημερινά επίπεδα ή κινηθεί προς τα δυσμενέστερα σενάρια των 120–130 δολαρίων, η πίεση θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Οι διεθνείς αναταράξεις επηρεάζουν ταυτόχρονα φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, δημιουργώντας ένα ενεργειακό ντόμινο που μπορεί να περάσει στους λογαριασμούς τους επόμενους μήνες.

Αυτό είναι και το δυσμενέστερο σενάριο για τα νοικοκυριά: να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μόνο ακριβότερη μετακίνηση ή θέρμανση, αλλά ένα γενικευμένο κύμα ενεργειακών ανατιμήσεων. Για τις επιχειρήσεις η εξίσωση γίνεται ακόμη δυσκολότερη. Υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων και μεταφορών σημαίνει πίεση στα περιθώρια κέρδους και, αργά ή γρήγορα, μέρος αυτής της επιβάρυνσης κινδυνεύει να περάσει στις τελικές τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.