Τελευταίες Ειδήσεις

Σοκ στις αγορές με το πετρέλαιο στα 120 δολάρια - Στις φλόγες το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Μπαχρέιν

 


O ενεργειακός εφιάλτης έγινε πραγματικότητα, με τη 10η ημέρα του πολέμου να βρίσκει το πετρέλαιο να κάνει άλμα σχεδόν 30% προσεγγίζοντας τα 120 δολάρια το βαρέλι.

H 10η ημέρα του πολέμου βρίσκει το Ισραήλ να ανακοινώνει πλήγματα στη Βηρυτό και στο Ιράν, την ώρα που η Τεχεράνη ανακοινώνει νέες εκτοξεύσεις πυραύλων. Κράτη του Κόλπου ανέφεραν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, με δεκάδες τραυματίες στο Μπαχρέιν, ενώ στη Σαουδική Αραβία ένας έβδομος Αμερικανός στρατιωτικός κατέληξε.


Οι τιμές του πετρελαίου επιταχύνουν ακόμη περισσότερο σήμερα την ιστορική άνοδό τους, με αυτή του WTI να αυξάνεται κατά 30% και πλέον κι αυτή του Brent κατά 27%, και με τις δυο ποικιλίες αναφοράς να έχουν ξεπεράσει πλέον τα 116 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι αγορές έχουν καταληφθεί από πανικό μπροστά στη συνέχιση του πολέμου στη Μέση Ανατολή και το de facto κλείσιμο των στενού του Ορμούζ.


Η εξέλιξη έρχεται μετά και την ανακοίνωση ότι ο γιος του Αλί Χαμενεϊ, Μοζτάμπα, επελέγη ως ο νέος Ανώτατος Ηγέτης στο Ιράν. Θεωρείται πιο σκληρός και αδιάλλακτος και από τον πατέρα του.



LIVE

Κατάρ: «Μεγάλη προδοσία» από το Ιράν


Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζάσιμ Αλ Θάνι, για τις επιθέσεις του Ιράν στο Κατάρ:


«Είναι μια μεγάλη προδοσία. Είναι η δεύτερη φορά.


Φαινόταν να έχει προσχεδιαστεί. Μόλις άρχισε ο πόλεμος, ίσως μόλις μία ώρα αφού ξεκίνησε, οι χώρες του Κόλπου δέχθηκαν αμέσως επίθεση.


Πριν από αυτόν τον πόλεμο, όλοι μας λέγαμε επανειλημμένα ότι δεν θα λάβουμε μέρος σε καμία επίθεση ή πόλεμο εναντίον των γειτόνων μας. Θέλαμε να δούμε μια ειρηνική γειτονιά.


Βοηθούσαμε το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες να φτάσουν σε διπλωματικές λύσεις. Αλλά αυτός ο λανθασμένος υπολογισμός από τους Ιρανούς να επιτεθούν στις χώρες του Κόλπου έχει καταστρέψει τα πάντα.»



Περισσότεροι από 1.200 οι νεκροί του Ιράν


Ο Αλί Τζαφαριάν, αναπληρωτής υπουργός Υγείας του Ιράν, μίλησε στο Al Jazeera για τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν τις τελευταίες εννέα ημέρες στο Ιράν:


Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 1.255 έχουν σκοτωθεί.

Η ηλικία των θυμάτων κυμαίνεται από οκτώ μηνών έως 88 ετών.

200 γυναίκες είναι μεταξύ των νεκρών.

168 παιδιά σκοτώθηκαν στο δημοτικό σχολείο της Μινάμπ.

55 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας τραυματίστηκαν και 11 σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων γιατρών, δύο νοσηλευτών και τριών εργαζομένων στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Τα νεότερα για τις νυχτερινές επιδρομές στον Λίβανο



Προειδοποίηση για νέα ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο


Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα προειδοποίηση στον Λίβανο, καλώντας τους κατοίκους των νότιων προαστίων της Βηρυτού να συμμορφωθούν με προηγούμενες εντολές εκκένωσης.


Ο Αβιχάι Αντραΐ, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι IDF θα ενεργήσουν «με ισχύ» κατά τρομοκρατικών υποδομών που ανήκουν στην Al-Qard al-Hassan «τις επόμενες ώρες».


Η Al-Qard al-Hassan είναι χρηματοπιστωτικός οργανισμός που τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις και τον οποίο το Ισραήλ έχει κατηγορήσει ότι χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.


Εκατοντάδες χιλιάδες Λιβανέζοι έχουν λογαριασμούς στην al-Qard al-Hassan, η οποία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής σε περιοχές όπου δρα η Χεζμπολάχ μετά την τραπεζική κρίση του 2019 που οδήγησε τις εμπορικές τράπεζες να παγώσουν λογαριασμούς.


Η απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα μαχητικά στα Κατεχόμενα



32 τραυματίες στο Μπαχρέιν, μεταξύ των οποίων βρέφος δύο μηνών


Τριάντα δύο άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους δύο μηνών, τραυματίστηκαν σε ιρανική επίθεση με drone στο Μπαχρέιν - σύμφωνα με όσα μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επικαλούμενα το υπουργείο Υγείας του Μπαχρέιν.


Από τους τραυματίες, τέσσερα άτομα βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, Emirates News Agency.


Μεταξύ αυτών είναι δύο παιδιά ηλικίας 7 και 8 ετών με τραύματα στα κάτω άκρα, καθώς και ένα κορίτσι 17 ετών που υπέστη τραύματα στο κεφάλι και στο μάτι.


Όλοι οι τραυματίες είναι πολίτες του Μπαχρέιν, ανέφερε το ρεπορτάζ.


«Κατάσταση ανωτέρας βίας» στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του Μπαχρέιν


Η Bapco Energies του Μπαχρέιν ανακοίνωσε κατάσταση ανωτέρας βίας στις λειτουργίες του ομίλου, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.


Η ανωτέρα βία είναι ρήτρα που απαλλάσσει τα μέρη από ευθύνη εάν οποιαδήποτε αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων προμήθειας οφείλεται σε γεγονότα πέρα από τον έλεγχό τους.


Η ανακοίνωση έρχεται αφού αναφέρθηκε ότι πυκνός καπνός υψωνόταν από την κατεύθυνση του διυλιστηρίου πετρελαίου της Bapco στη χώρα. Η Bapco είναι το κύριο διυλιστήριο πετρελαίου του Μπαχρέιν και βασική εγκατάσταση στον ενεργειακό του τομέα.



Η Ουκρανία στέλνει drones στην Ιορδανία


Η Ουκρανία έχει στείλει drones αναχαίτισης και ειδικούς στα drones για να βοηθήσουν στην άμυνα αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ιορδανία από ιρανικές επιθέσεις με drones, δήλωσε ο Ζελένσκι.


Τα ΗΑΕ αναχαιτίζουν πυραύλους και drones από το Ιράν


Τα συστήματα αεράμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναχαιτίζουν πυραύλους και drones από το Ιράν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.


«Οι ήχοι που ακούγονται είναι αποτέλεσμα των Συστημάτων Αεράμυνας που αναχαιτίζουν πυραύλους και drones», ανέφερε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας ότι τα μέλη του κοινού θα πρέπει να ακολουθούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας.



Έκτακτη συνεδρίαση των G7 τη Δευτέρα


Oι Financial Times αναφέρουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G7 θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα για να συζητήσουν μια πιθανή κοινή αποδέσμευση αποθεμάτων πετρελαίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών.


Τα αποθέματα πετρελαίου συντονίζονται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), με 32 μέλη της ομάδας να διατηρούν στρατηγικά αποθέματα στο πλαίσιο ενός συλλογικού συστήματος έκτακτης ανάγκης που έχει σχεδιαστεί για κρίσεις τιμών πετρελαίου.


Τρεις χώρες της G7, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν μέχρι στιγμής εκφράσει την υποστήριξή τους σε μια πιθανή κοινή αποδέσμευση, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις συνομιλίες, αναφέρουν οι FT.


Στις φλόγες το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Μπαχρέιν

07:56:29Βίντεο που κοινοποιήθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μεγάλη πυρκαγιά και πυκνό καπνό να υψώνεται από βιομηχανική ζώνη όπου στεγάζεται η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία του Μπαχρέιν, BAPCO, στη Ρίφα το πρωί της Δευτέρας.


Για την ώρα, δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τη φωτιά και αν έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίπτωση στις λειτουργίες ή στο προσωπικό.



Οι αρχές του Μπαχρέιν είχαν προηγουμένως αναφέρει ότι τουλάχιστον 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν, τέσσερις σοβαρά, όταν ιρανικά πλήγματα με drones έπληξαν την πόλη Σίτρα, η οποία απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από τη βιομηχανική περιοχή.


Ο Μοζταμπά Χαμενεΐ ο νέος ανώτατος ηγέτης του Ιράν



Τριμερής στην Πάφο για την ασφάλεια της Κύπρου


Για τη Λευκωσία, η σημερινή διπλή επίσκεψη - σε συνάρτηση με όλες τις κινήσεις παροχής προστασίας της περασμένης εβδομάδας - αποτελεί σαφές δείγμα αναβάθμισης της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Είναι επίσης αποτέλεσμα των προσωπικών σχέσεων που οικοδομήθηκαν όλο αυτό το διάστημα σε όλα τα επίπεδα.


Έξι F-16 σήμερα στα κατεχόμενα


Στην αποστολή έξι F-16 στα κατεχόμενα της Κύπρου προχωρά τη Δευτέρα η Τουρκία για λόγους ασφαλείας.



Στην Κύπρο και η γερμανική φρεγάτα

07:10:00


Η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε σε ένα βράδυ

06:52:25


Συνεχίζονται οι εκρήξεις, τοξικός καπνός πνίγει την Τεχεράνη

06:51:17

Αποχετεύσεις σε όλη την ιρανική πρωτεύουσα συνεχίζουν να εκρήγνυνται μετά τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις σε αποθήκες πετρελαίου και υποδομές.


Την ίδια ώρα οι γιατροί προειδοποιούν πως ο τοξικός καπνός έχει αυξήσει τον κίνδυνο θανατηφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.


Το Ιράν εξαπέλυσε τα πρώτα του πυραυλικά πλήγματα υπό τον νέο ανώτατο ηγέτη Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, σύμφωνα με ανάρτηση στο κανάλι του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα IRIB στο Telegram.


Μια εικόνα φαίνεται να δείχνει ένα βλήμα με τη φράση: «Στην υπηρεσία σας, Σαγίντ Μοτζτάμπα».



Τραμπ: Το τέλος του πολέμου θα αποφασιστεί από κοινού με τον Νετανιάχου


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η απόφαση για το πότε θα τερματιστεί ο πόλεμος με το Ιράν θα είναι «αμοιβαία» και θα τη λάβει μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel.


Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ θα μπορούσε να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον του Ιράν εάν οι ΗΠΑ αποφάσιζαν να σταματήσουν τα πλήγματά τους, ο Τραμπ αρνήθηκε να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο, προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι θα είναι απαραίτητο».


Όταν ρωτήθηκε για το ότι ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ ονομάστηκε νέος ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο Τραμπ αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει, λέγοντας: «Θα δούμε τι θα συμβεί».


Επιθέσεις με ρουκέτες και drones εναντίον εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ


Επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στοχοποίησαν αμερικανική διπλωματική εγκατάσταση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης κι αποκρούστηκαν από πυροβόλο αντιαεροπορικής άμυνας C-RAM, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στην ιρακινή αστυνομία.


Παράλληλα, drones στοχοποίησαν στρατιωτική βάση των ΗΠΑ κοντά στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ, στην αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν, σύμφωνα με πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.