Οι βολές Καραμανλή - Σαμαρά, τα σενάρια νέου κόμματος και το κυνήγι των «γαλάζιων» βουλευτών
Μεταξύ άλλων το «παρών» στην εκδήλωση Σαμαρά - Καραμανλή έδωσαν οι βουλευτές Ευρ. Στυλιανίδης, Γ. Βλάχος, Τ. Καρασμάνης, Μ. Χαρακόπουλος , Μίλτος Χρυσομάλλης , Περικλής Μαντάς, Θ. Λεονταρίδης και Θ. Καράογλου. Οκτώ τον αριθμό. Κάποιοι από το Σαμαρικό μπλοκ σχολίασαν με νόημα ότι «η παρουσία βουλευτών ήταν τόση ώστε η δεδηλωμένη να μην είναι δεδομένη».
Ένα άτυπο bradefer παίχτηκε την Τρίτη το βράδυ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κ. Καραμανλή με επίδικο τους «γαλάζιους» βουλευτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής έριχναν βολές προς το Μαξίμου από το Πολεμικό Μουσείο, την ίδια ακριβώς ώρα υπήρχε προγραμματισμένη εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για θέματα απασχόλησης στον Ελληνικό Κόσμο με ομιλητή τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη!
Οι δε «γαλάζιοι» βουλευτές είχαν λάβει νωρίτερα mail με το οποίο καλούνταν να δηλώσουν συμμετοχή για τους κρατηθεί καρέκλα... Με αυτόν τον τρόπο οι βουλευτές ήταν αναγκασμένοι να διαλέξουν σε ποια εκδήλωση θα πήγαιναν και να τσεκαριστεί η παρουσία τους αφού στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας κρατούσαν θέσεις και ονόματα...
Υπήρχαν και εκείνοι που έκαναν sprint για να προλάβουν και τις δύο εκδηλώσεις όπως ο Θ. Καράογλου ο οποίος ξεκίνησε από το Πολεμικό Μουσείο και κατέληξε στην εκδήλωση του υπ. Εργασίας.
Η αριθμητική των βουλευτών
Κι αν σε άλλη περίπτωση δεν θα ασχολείτο κανείς με την αριθμητική των βουλευτών υπό το βάρος των σεναρίων ίδρυσης νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, κάποιοι άρχισαν να μετρούν κοινοβουλευτικές παρουσίες.
Μεταξύ άλλων το παρών στην εκδήλωση Σαμαρά- Καραμανλή έδωσαν οι βουλευτές Ευρ Στυλιανίδης, Γ. Βλάχος, Τ. Καρασμάνης, Μ. Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Θ. Λεονταρίδης και Θ. Καράογλου. Οκτώ τον αριθμό.
Κάποιοι από το Σαμαρικό μπλοκ σχολίασαν με νόημα ότι «η παρουσία βουλευτών ήταν τόση ώστε η δεδηλωμένη να μην είναι δεδομένη». Η αλήθεια, ωστόσο, για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα είναι ότι στο σύνολο τους οι συγκεκριμένοι βουλευτές μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν ομάδα ανατροπής. Ομάδα πίεσης, όμως, είναι πολύ πιθανόν.
Από κοντά και πλήθος πρώην βουλευτών της Ν.Δ. και κομματικών παραγόντων. Ανάμεσα τους οι, Γιάννης Μιχελάκης, Σωτήρης Χατζηγάκης, Κώστας Μαρκόπουλος, Νίκος Νικολόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Θανάσης Σκορδάς, Ηλίας Χριστογιάννης, Χρήστος Φώλιας, Γιώργος Πατούλης, Αντώνης Μπέζας, Ανδρέας Λυκουρέντζος δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί .
Το στίγμα Σαμαρά – Καραμανλή
Κι αν ο Κ. Καραμανλής ήταν πολύ σκληρός με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα εθνικά θέματα παρέμεινε με έναν τρόπο θεσμικός αποφεύγοντας την μετωπική αντιπαράθεση με το Μαξίμου. Στον αντίποδα, ο Αντώνης Σαμαράς κινήθηκε σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τον Κ. Μητσοτάκη:
«Χθες ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «Αυτόκλητους συμβουλάτορες του καναπέ». Τόση αλαζονεία. Πείτε να μην στεναχωριέται...» είπε και επιδόθηκε σε μία άνευ προηγουμένου κριτική για τα «ήρεμα νερά»: «Αυτά δεν είναι ήρεμα νερά, τρικυμία εν κρανίο είναι» είπε χαρακτηριστικά.
Η κινητοποίηση εκ μέρους του Αντώνη Σαμαρά ήταν έντονη αφού συγκέντρωσε πολλούς παλιούς και νέους πολιτικούς φίλους. Στα πηγαδάκια η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου δεξιού κόμματος με πολλούς να στοιχηματίζουν ότι τελικά θα το κάνει το βήμα ο Αντώνης Σαμαράς.
Άλλοι πάλι εκτιμούσαν ότι ακόμη το ζυγίζει και ότι σε κάθε περίπτωση η συγκέντρωση ήταν μία επίδειξη δύναμης και υπενθύμισης ότι ο παράγοντας Σαμαράς δεν πρέπει να υποτιμάται. Αρκετοί παριστάμενοι έλεγαν ότι ακόμη και ένα ποσοστό 7% (σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις) αν καταφέρει να συγκεντρώσει στις εκλογές ένα νέο κόμμα είναι ικανό να στερήσει την αυτοδυναμία από τη Ν.Δ.
Όλοι, πάντως, κατέληξαν ότι ο Αντώνης Σαμαράς με όλες τις κινήσεις του συντηρεί το σενάριο και ότι οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το Φθινόπωρο. Αφού θα έχει προηγηθεί το καλοκαίρι που μπορεί να κρύβει εκπλήξεις στα εθνικά και αφού σφυγμομετρηθεί ο απόηχος των εξαγγελιών Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Όταν συναντήθηκε η...πατριωτική Ν.Δ. με τον πατριωτικό ΠΑΣΟΚ
Η εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο προκάλεσε πολλαπλούς συνειρμούς αφού «πάντρεψε» διαφορετικό ακροατήριο από πολλούς χώρους. Λόγω του συγγραφέα Στ. Λυγερού αλλά και του Αλέκου Παπαδόπουλου (ήταν ομιλητής), στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και σειρά ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας ένα περίεργο πολιτικό κράμα.
Ανάμεσα στα στελέχη της κεντροαριστεράς που παρέστησαν στην εκδήλωση ήταν η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, ο πρόσφατα παραιτηθείς από τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής Γιώργος Τσίπρας, η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ματζουράνης, o εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς, καθώς και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης.
«Έτσι όπως γίναμε η πατριωτική Ν.Δ ζυμώνεται με το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και η εκσυγχρονιστική Ν.Δ με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ» ήταν το φαρμακερό σχόλιο βουλευτή της Ν.Δ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.